Γυναικολογικά προβλήματα το καλοκαίρι; Συμβουλές από τον Κωνσταντίνο Καλλιόδη για να παραμείνουμε υγιείς

kalliodis ladonna summer2022 intro

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Την καλοκαιρινή περίοδο τις γυναίκες απασχολούν ερωτήματα σχετικά με την επαφή τους με το υδάτινο στοιχείο (θάλασσα - πισίνα) και τις λοιμώξεις, την έμμηνο ρύση, τις σεξουαλικές επαφές. Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Κωνσταντίνος Καλλιόδης μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να χαρούμε τις διακοπές μας υγιείς και με ασφάλεια!!

Τι πρέπει να προτιμούν οι γυναίκες, μπάνιο στη θάλασσα ή σε πισίνα; Και σε ποια από τις δύο περιπτώσεις είναι πιο συχνές οι φλεγμονές στην ευαίσθητη περιοχή;

Αποτελεί μύθο ότι η θάλασσα ή η πισίνα μπορούν να προκαλέσουν κολπίτιδα.  Κολπίτιδα προκαλεί η αυξημένη υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή μετά το μπάνιο. Το καθαρό θαλασσινό νερό δεν προκαλεί αιδοιοκολπική φλεγμονή, ούτε και οι πισίνες που είναι σωστά χλωριωμένες. Οι υπερχλωριωμένες πισίνες μπορούν να ενοχλήσουν το δέρμα και τα μάτια, ενώ οι υποχλωριωμένες  ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηριδίων.

kalliodis ladonna summer2022 1

Photo by Ivan Jevtic on Unsplash

Ποια είναι η πιο συχνή αιτία αιδοιοκολπικής φλεγμονής το καλοκαίρι και ποιες είναι οι κύριες εκδηλώσεις της;

Η μυκητιασική φλεγμονή απαντάται πιο συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκδηλώνεται με αίσθημα κνησμού, καύσου, ερυθρότητας των έξω γεννητικών οργάνων και αυξημένη παρουσία υγρών, χρώματος λευκού (όχι διάφανα), με κομμάτια που μοιάζουν σαν κομμένο γάλα/τυρί. 

Η θεραπεία είναι εύκολη; Χρειάζεται να πάρει και ο σύντροφος αγωγή;

Η θεραπεία είναι εύκολη και περιλαμβάνει αγωγή από το στόμα, σε συνδυασμό με την κολπική εφαρμογή αντιμυκητιασικής κρέμας. Σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων μυκητιασικών λοιμώξεων ίσως χρειαστεί χρόνια αγωγή.

Η κολπική μυκητίαση δεν θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Προτιμούμε όμως να δίνουμε αγωγή και στον σύντροφο, ο οποίο δύσκολα θα κάνει βαλανοποσθήτιδα, διότι μπορεί να λειτουργήσει ως ξενιστής, δηλαδή να δεχτεί από τη σύντροφο τον μύκητα και να τον μεταφέρει ξανά στη θεραπευμένη σύντροφο, ενώ αυτός είναι ασυμπτωματικός.

kalliodis ladonna summer2022 2

Photo by Ben Kerckx on Pixabay

Τι μέτρα προφύλαξης μπορούμε να πάρουμε;

  • Χρησιμοποιούμε πετσέτες και δεν ξαπλώνουμε στην άμμο ή σε ξαπλώστρες
  • Αλλάζουμε το μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο
  • Προσέχουμε στις κοινόχρηστες τουαλέτες
  • Καλό σιδέρωμα των εσωρούχων
  • Επί ενοχλημάτων να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς και δεν χρησιμοποιούμε αντιμυκητιασικές κρέμες από το φαρμακείο. Συνήθως ο ειδικός είναι η δεύτερη επιλογή.

Οι ουρολοιμώξεις είναι επίσης συχνές το καλοκαίρι; Μπορεί μια γυναίκα να συγχέει τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης με αυτά της κολπίτιδας;

Και οι ουρολοιμώξεις απασχολούν σημαντικά τις γυναίκες το καλοκαίρι. Η χρήση κοινόχρηστης τουαλέτας και η αποφυγή συχνής και τακτικής ούρησης είναι οι κύριες αιτίες ουρολοιμώξεων. Τα δυσουρικά ενοχλήματα, δηλαδή η συχνοουρία και ο πόνος κατά την ούρηση, είναι τα κύρια συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης. Αν και διαφέρουν σημαντικά από αυτά της μυκητιασικής κολπίτιδας εντούτοις η δίοδος των ούρων από την αιδοιική περιοχή που μπορεί να φλεγμαίνει, δυσκολεύει μια γυναίκα να τα ξεχωρίσει. Επί αμφιβολίας κάθε γυναίκα πρέπει  να συμβουλεύεται τον γυναικολόγο της.

kalliodis ladonna summer2022 3

Photo by Shifaaz shamoon on Unsplash

Το μπάνιο σε κρύα νερά μπορεί να προκαλέσει γυναικολογικό πρόβλημα;

Οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες της γυναίκας είναι πολύ καλά προφυλαγμένες στο εσωτερικό της κοιλιάς. Το κρύο νερό της θάλασσας δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.

Τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες για τη χρήση του ταμπόν τους καλοκαιρινούς μήνες;

Το ταμπόν θεωρείται ασφαλές και μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμη και στη θάλασσα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τακτική αλλαγή του.  Σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος βαριάς φλεγμονής είναι σημαντικός.

Οι εγκυμονούσες μπορούν να πηγαίνουν στη θάλασσα;

Οι έγκυες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κύηση και υπό την προϋπόθεση ότι το θαλασσινό νερό είναι καθαρό, μπορούν να πηγαίνουν στη θάλασσα. Οφείλουν να προστατεύονται από τον ήλιο γιατί ο κίνδυνος θερμοπληξίας είναι πιο αυξημένος στην κύηση.

kalliodis ladonna summer2022 4

Photo by Roberto Nickson on Unsplash

Λέγεται ότι το καλοκαίρι μπορεί να αναστατώσει τον κύκλο μιας γυναίκας. Ισχύει;

Η ρύθμιση του κύκλου είναι αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων. Το καλοκαίρι ο κύκλος μπορεί να αναστατωθεί, διότι τα ταξίδια είναι πιο συνηθισμένα, ο ύπνος λιγότερος και η άσκηση πιο έντονη για την  απώλεια βάρους. Όλα αυτά μπορεί να απορρυθμίσουν τον κύκλο.

Χρήσιμες συμβουλές για το καλοκαίρι:

  • Αποφεύγουμε τα στενά ρούχα – εσώρουχα
  • Χρησιμοποιούμε πετσέτες και δεν αφήνουμε το βρεγμένο μαγιό να στεγνώσει πάνω μας
  • Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής
  • Δεν αμελούμε τον προληπτικό έλεγχο τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για οτιδήποτε

 kalliodis ladonna summer2022 5

Photo by StockSnap  on Pixabay

Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Καλλιόδης γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1977. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 2007 και ξεκίνησε την ειδίκευσή του στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Πύργου. Συνέχισε και ολοκλήρωσε το 2016 την ειδίκευσή του στη Στ΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου – Αλεξάνδρα, όπου και παρέμεινε ως συνεργάτης μέχρι και το 2017.

Στη διάρκεια των ετών της ειδίκευσής του συνεργάστηκε στενά με κορυφαίους χειρουργούς γυναικολόγους και μαιευτήρες αναλαμβάνοντας ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μαιευτικών και χειρουργικών επεμβάσεων του γυναικείου γεννητικού συστήματος.

Σήμερα, ο Κωνσταντίνος Καλλιόδης διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στον Πύργο Ηλείας, στην οδό Κοκκίνου & Κουντουριώτη και συνεργάζεται με την Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ, παρέχοντας στις ασθενείς του ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με τις τρέχουσες, ευρωπαϊκές και αμερικάνικες κατευθυντήριες οδηγίες.

Ο ιατρός Κωνσταντίνος Καλλιόδης, έχοντας εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση κυήσεων υψηλού κινδύνου, την εξωσωματική γονιμοποίηση, τη γυναικολογική ενδοκρινολογία, την ενδοσκοπική χειρουργική (λαπαροσκόπηση-υστεροσκόπηση) διεκπεραιώνει επιτυχώς γυναικολογικά και μαιευτικά περιστατικά.

kalliodis konstantinos

 

Κωνσταντίνος Καλλιόδης

Μαιευτήρας – Χειρούργος Γυναικολόγος

Κοκκίνου & Κουντουριώτη, Πύργος 27131

2621022278 – 6937596426

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ