Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Όλα τα μυστικά για τέλειο στολισμό

stolismos dentrou pexels

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι ο πρωταγωνιστής της γιορτινής διακόσμησης και αυτό που πρώτο σκορπά τη Χριστουγεννιάτικη μαγεία στο σπίτι μας. Πρέπει όμως για να πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα, πρώτα απ’όλα να διαλέξεις το κατάλληλο για το δικό σου χώρο. Η επιλογή δεν είναι τόσο δύσκολη, αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips…

Πόσο ψηλοτάβανο είναι το σπίτι σου;

Αν σηκώσεις τα χέρια σου ψηλά, μπορείς να αγγίξεις το ταβάνι; Αν ναι, διάλεξε ένα δέντρο σχετικά μικρό, 150 ή 180 εκατοστών. Αν λόγου χάρη, χρησιμοποιείς ένα μικρό σκαλάκι για να αλλάξεις λάμπα στο φωτιστικό, το ιδανικό ύψος για το δέντρο σου είναι τα 210 εκατοστά. Αν πάλι, χρειάζεσαι τη μεγάλη σκάλα (και κάποιον να την κρατάει) για να βάψεις την οροφή, ένα μικρό δέντρο θα χαθεί μέσα στο ψηλοτάβανο καθιστικό σου, οπότε χρειάζεσαι κάποιο με ύψος 240 εκατοστά ή και μεγαλύτερο! 

xalikias 1130x300 s22

'Έχεις σκεφτεί πού θα τοποθετήσεις το δέντρο σου;

Θέλεις ένα μεγάλο δέντρο που θα πιάσει όλο το διαθέσιμο χώρο; Διάλεξε ένα δέντρο με την παραδοσιακή κανονική ή γεμάτη άλφα γραμμή. Μήπως θέλεις να αφήσεις χώρο δίπλα στο δέντρο, για μια κουνιστή πολυθρόνα ή για ένα μεγάλο καλάθι για τα δώρα ή απλά, για να έχεις αρκετό κενό ώστε να κυκλοφορείς άνετα; Σε αυτή την περίπτωση, προτίμησε ένα δέντρο με ψηλόλιγνο σχήμα σε slim ή medi-slim γραμμή.  

Xmas tree pexels 2

Φωτογραφία από Dipin Maharjan

xanthoulis antlies klimatistika 1130x300

Διάλεξες το θέμα, το ύφος και το χρώμα του στολισμού;

Αφού αγόρασες το κατάλληλο δέντρο, άνοιξες όμορφα και σωστά τα κλαδιά του, τοποθέτησες ομοιόμορφα και τα διακοσμητικά λαμπάκια, ήρθε η ώρα για το πιο διασκεδαστικό μέρος, τα στολίδια! Καλό είναι να έχεις αποφασίσει από πριν για το θέμα, το ύφος και το χρώμα του στολισμού σου, για να μπορέσεις να ολοκληρώσεις τη διαδικασία χωρίς διακοπές.

Εδώ που τα λέμε, με τον στολισμό του δέντρου είναι πολύ δύσκολο να πάει κάτι στραβά. Οι επιλογές είναι άπειρες... Αρχικά, διάλεξε ένα θέμα για το δέντρο σου, π.χ. ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι, το αγαπημένο σου κατοικίδιο ή το χόμπι σου και διάλεξε  τα ανάλογα στολίδια που θα το υποστηρίξουν. Επέλεξε μπάλες και στολίδια σε δύο-τρία χρώματα ή υλικά και περιορίσου σε αυτά, π.χ. χρυσό-ασημένιο, χρυσό-μαύρο, ασημένιο-λευκό-διάφανο, ή τα κλασσικά Χριστουγεννιάτικα: το βαθύ κόκκινο και το κυπαρισσί, που θα συνδυάσεις με ξύλινα στολίδια. 

Ναι, καλά κατάλαβες! Στον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, όλα επιτρέπονται!  

Επιμελήσου το στολισμό από την κορυφή ως τη βάση

Τοποθέτησε το δέντρο σου σε μία μεταλλική βάση ή τύλιξε στο κάτω του μέρος μία υφασμάτινη ή γούνινη ποδιά. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ύφασμα σε ταιριαστή απόχρωση με τα στολίδια. Πρόσθεσε μία όμορφη φάτνη ή ένα καλάθι με τα δώρα των Χριστουγέννων! 

Πάνω στα κλαδιά, συνδύασε τα στολίδια σου με μία ή δύο πλούσιες κορδέλες στα χρώματα του στολισμού σου. Tο δέντρο θα δείξει αμέσως πιο “γεμάτο” και εντυπωσιακό. 

Παραδοσιακά, το τελευταίο στολίδι που τοποθετείται από το μικρότερο μέλος της οικογένειας, είναι η κορυφή. Θα προτιμήσεις ένα λαμπερό αστέρι ή έναν ρομαντικό άγγελο για το πιο ψηλό σημείο του δέντρου σου; Αν έχεις δώσει πιο παιχνιδιάρικο ύφος στον στολισμό σου, η ιδανική κορυφή είναι το πολύχρωμο σκουφί του ξωτικού!    

Xmas tree pexels

Φωτογραφία από Brett Sayles

Και μερικά extra tips από τους ειδικούς…

Όπως είπαμε, δεν υπάρχει μαγική συνταγή για τον στολισμό του δέντρου, γιατί όλα επιτρέπονται και εξαρτώνται από τις επιθυμίες και την αισθητική μας.  

Υπάρχουν όμως και μερικά μυστικά, που θα κάνουν το δέντρο σου πραγματικά ξεχωριστό!  

  • Τοποθέτησε τα μεγαλύτερα στολίδια στο κάτω μέρος του δέντρου και πιο πάνω τα μικρότερα.  
  • Αν θέλεις να δώσεις μεγαλύτερο όγκο στο δέντρο σου και λίγο πιο “αλλοπρόσαλλο” σχήμα, πρόσθεσε μεγάλα κλαδιά γκι ή  λουλούδια, έτσι που να προεξέχουν από τα κλαδιά.  
  • Μη αρκεστείς στα παραδοσιακά κρεμαστά στολίδια. Μπορείς να βάλεις οτιδήποτε πάνω στο δέντρο: από χριστουγεννιάτικα ξύλινα πινακάκια με ευχές, μέχρι κούκλες και επιτραπέζιους Αγιοβασίληδες.
  • Αν το φύλλωμα του δέντρου είναι mix (δηλαδή αποτελείται από κλαδιά με διαφορετικά υλικά), δε στολίζουμε τα έξω κλαδιά, αλλά μόνο τα μέσα που είναι πιο άκαμπτα. ‘Έτσι, δεν κρύβεται η όμορφη ανομοιομορφία του δέντρου και διατηρείται το σχήμα του. 
  • ‘Όσον αφορά στον αριθμό των στολιδιών, δεν υπάρχει όριο. Ενδεικτικά πάντως, για ένα δέντρο 180 εκατοστών, χρησιμοποιούμε τουλάχιστον 80 στολίδια μεσαίου μεγέθους.  

Τώρα έχεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι και ήρθε η ώρα για το πιο διασκεδαστικό μέρος, τα στόλισμα! Φώναξε τον σύντροφό σου ή τα παιδιά, φτιάξε ζεστό κακάο και βάλε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια να παίζουν. Αν έχεις και έφηβους στο σπίτι, εδώ είναι το σημείο που θα ετοιμάσουν story για το Instagram! Να περάσετε όλοι υπέροχα!!

Πηγή: echodeco.gr

Κεντρική φωτογραφία από Karolina Grabowska

Εξωτερική φωτογραφία από Ksenia Chernaya

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ