Τάρτα με φρούτα του δάσους

tarta frouta tou dasous unsplash

Τάρτες… Η τραγανή, βουτυράτη ζύμη, σε συνδυασμό με την πλούσια γεύση της γέμισης, σε αλμυρές ή γλυκές παρασκευές, τις κάνει απλά… εθιστικές!!

Το όνομά τους προέρχεται από τη γαλλική λέξη tarte, που σημαίνει τάρτα ή πίτα.

Πρωτοεμφανίζονται το μεσαίωνα, αν και υπάρχει και μια προγενέστερη μορφή τάρτας, η ιταλική crostata, που θυμίζει περισσότερο πάστα φλώρα.

Εμείς επιλέξαμε να σας προτείνουμε μια πιο «γιορτινή» εκδοχή τάρτας, συνδυασμένη με κατακόκκινα φρούτα του δάσους, που θα συνοδεύσει τέλεια τον απογευματινό σας καφέ, το κακάο ή το αρωματικό σας τσάι και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε μικρούς και μεγάλους!!

Extra πλεονέκτημα: Δεν θα χρειαστεί να κάνετε ιδιαίτερο κόπο, αφού όλες οι παρασκευές είναι γρήγορες και απλές.

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:

  • 600 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και όσο πάρει στο άνοιγμα)
  • 200 γρ.βούτυρο παγωμένο
  • 150 γρ.ζάχαρη άχνη
  • 2αυγά
  • 1κρόκο για το άλειμμα
  • 2 κ.σ.νερό

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

  • 900 γρ.κατεψυγμένα φρούτα του δάσους (θα βρείτε σε μεγάλα supermarkets)
  • 200 γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
  • 70 γρ.κορν φλάουρ
  • χυμό λεμονιού από 1/2 λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την επικάλυψη θα χρειαστούμε:

  • ζάχαρη άχνη

xanthoulis 1130x300xmas

Αποψύχουμε και αφήνουμε να σουρώσουν καλά τα κατεψυγμένα φρούτα του δάσους.

Τοποθετούμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μπολ και χτυπάμε με το μίξερ (με το εξάρτημα για ζύμες) μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως.

Χαμηλώνουμε την ένταση και προσθέτουμε τα αυγά. Το μείγμα μας θα γίνει κίτρινο και θα μοιάζει σαν τρίμματα.

Προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε για λίγο ακόμη, μέχρι να δέσει η ζύμη μας και να είναι μαλακή για να τη δουλέψουμε.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα (28 εκ.) στρογγυλή ή τετράγωνη και αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.

Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης ανάμεσα τους, εφόσον έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες.

iliopoulos xmas22

Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά τη ζύμη ανάμεσα στις λαδόκολλες.

Εάν δεν ανοίγει εύκολα, περιμένουμε 5 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε η ζύμη να μαλακώσει. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα φρούτα του δάσους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι.

Στρώνουμε τη ζύμη που ανοίξαμε στην ταρτιέρα, τρυπάμε με ένα πιρούνι τον πάτο της σε όλη την επιφάνειά της.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε τη ζύμη, για να τη στεγανοποιήσουμε.

Ψήνουμε τη ζύμη μας για 5-10 λεπτά, ίσα ίσα για να σκληρύνει εσωτερικά. Δεν μας ενδιαφέρει να πάρει χρώμα.

Την αφαιρούμε από το φούρνο και τοποθετούμε τη γέμιση με τα φρούτα του δάσους στην  τάρτα μας.

thraka 1130x300xmas

Ανοίγουμε το μικρότερο κομμάτι ζύμης που έχουμε φυλάξει, με τον ίδιο τρόπο με τις λαδόκολλες.

Κόβουμε μακριές και λεπτές λωρίδες ζύμης και τις τοποθετούμε πάνω από την γέμιση για να την καλύψουμε.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι πλήρως καλυμμένη, μπορούν να μένουν και κενά. Εξαρτάται από το σχέδιο που θέλουμε να δημιουργήσουμε.  

Αλείφουμε με κρόκο και το πάνω κομμάτι της ζύμης μας και ψήνουμε για 25-35 λεπτά, στη χαμηλή σχάρα  του φούρνου, μέχρι να πάρει χρώμα.

Αφήνουμε την τάρτα μας να κρυώσει εντελώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη κατά το σερβίρισμα.

Καλή σας όρεξη!!

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ