Cinnamon rolls με sauce αλατισμένης καραμέλας

cinnamon rolls pexels

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να συνδυάζουν τις αναμνήσεις τους με διάφορα ερεθίσματα, μέσω των αισθήσεών τους.

Κάποιοι καταγράφουν ήχους και υφές. Άλλοι πάλι, γεύσεις και μυρωδιές… Εγώ φαίνεται πως ανήκω στη δεύτερη κατηγορία.

Νομίζω πως τα Χριστούγεννα ευωδιάζουν κανέλλα και έχουν γεύση καραμέλας βουτύρου!!

Και ναι, έχω τη συνταγή που τα συνδυάζει και τα 2 και συναγωνίζεται επάξια εκείνες των καταξιωμένων pastry chefs… Αγαπημένα cinnamon rolls με σάλτσα αλατισμένης καραμέλας!!

Αφράτη, βουτυράτη, αλλά ελαφριά ζύμη, ψημένη με ζάχαρη και κανέλλα.

Τη γευστική πανδαισία ολοκληρώνει η θεϊκή sauce αλατισμένης καραμέλας με την υπέροχη κρεμώδη υφή και το έντονο άρωμα καραμέλας βουτύρου, που θα σας ξυπνήσει σίγουρα παιδικές αναμνήσεις…

Μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια τον πρωινό σας καφέ και το γάλα των παιδιών, αλλά είμαι βέβαιη ότι θα τα αναζητήσετε κι άλλες στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας…

kaxris xmas22

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:

  • 250 γρ.γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 9 γρ.μαγιά ξηρή
  • 120 γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ.βούτυρο λιωμένο
  • 2αυγά μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ.αλάτι
  • 700 γρ.αλεύρι για τσουρέκι (και όσο πάρει στο άνοιγμα)
  • 1 κ.γ. βούτυρο λιωμένο (για το μπολ)

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

  • 100 γρ.βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ.ζάχαρη μαύρη, μαλακή
  • 20 γρ.κανέλα

Για τη σάλτσα καραμέλας θα χρειαστούμε:

  • 80 γρ.βούτυρο λιωμένο
  • 120 γρ.ζάχαρη καστανή
  • 120 mlκρέμα γάλακτος 35%
  • 1 πρέζα αλάτι

Asimakopoulos 1130X300 Xmas

Τοποθετούμε το γάλα και τη μαγιά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, ώστε να διαλυθεί η μαγιά μέσα στο γάλα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, 80 γρ. από το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, το αλάτι και το αλεύρι και χτυπάμε με το μίξερ (με τον γάντζο) για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ.

Αν δεν έχουμε μίξερ, μπορούμε να ζυμώσουμε με τα χέρια. Πρέπει να ομογενοποιηθεί σωστά η ζύμη μας, αλλά δεν απαιτείται μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το 1 κ.γ. βούτυρο λιωμένο, τοποθετούμε μέσα τη ζύμη μας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και περιμένουμε τουλάχιστον 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.

Το πόσο γρήγορα θα διπλασιαστεί η ζύμη εξαρτάται από το αν τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά και από τη θερμοκρασία χώρου. Όσο υψηλότερη  θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα θα φουσκώσει. Οπότε βρίσκουμε τρόπους να κρατάμε τη ζύμη ζεστή… π.χ. σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μια κουβέρτα.

Όσο η ζύμη μας ξεκουράζεται, συνεχίζουμε με τη γέμιση…

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη και την κανέλα και χτυπάμε με το μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.

Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και ξεκινάμε να την ανοίγουμε με την βοήθεια ενός πλάστη.

crunchy piggy 1130x300xmas

Προσπαθούμε να της δώσουμε ένα σχήμα ορθογώνιο, με το πάχος της ζύμης να είναι περίπου μισό εκατοστό.

Απλώνουμε τη γέμιση, με τη βοήθεια ενός κουταλιού, σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, εκτός από τις άκρες.

Τυλίγουμε τη ζύμη μας κατά μήκος, έτσι που να δημιουργήσουμε ένα μακρύ ρολό.

Στο τέλος του τυλίγματος και προκειμένου να ενωθεί σωστά η άκρη της ζύμης με το υπόλοιπο ρολό, βρέχουμε με τα δάχτυλα μας με ελάχιστο νεράκι.  

Πιέζουμε τις άκρες με τα χέρια μας για να ενωθεί η ζύμη και να κλείσει και δεν φοβόμαστε να ρολάρουμε πάνω στον πάγκο για να διορθώσουμε το σχήμα του ρολού και να είναι ομοιόμορφο.

Κόβουμε σε 12 ίσια κομμάτια και  τα τοποθετούμε σε ταψί (28x36 εκ.) στρωμένο με λαδόκολλα, βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο.

Καλύπτουμε με μία πετσέτα και περιμένουμε για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στον αέρα.

stavropoulou xmas22

Αφού φουσκώσουν αλείφουμε τα ζυμαράκια μας με τα υπόλοιπα 20 γρ. από το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.

Όσο ψήνονται τα ρολά μας πάμε να φτιάξουμε την πιο εύκολη, αλλά και πιο γευστική σάλτσα καραμέλας…

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το λιωμένο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και το αλάτι.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μπολάκι στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά, στα 800 Watt.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη, ανακατεύουμε ξανά με ένα κουτάλι και η σάλτσα μας είναι έτοιμη!!

Μόλις ροδίσουν τα ρολάκια μας και τα βγάλουμε από το φούρνο, τα περιχύνουμε αμέσως με την σάλτσα αλατισμένης καραμέλας για να την απορροφήσουν.

Πιστέψτε με… δεν θα έχετε δοκιμάσει ωραιότερα cinnamon rolls!!

Καλή σας όρεξη!!

Φωτογραφία από Mister Mister

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ