Gingerbread cookies: Τα πιο μυρωδάτα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

gingerbread cookies unsplash

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές Χριστουγεννιάτικες εικόνες είναι αυτή του «Μπισκοτάνθρωπου».

Η ανθρώπινη φιγούρα που μοιάζει με μικρό αγόρι, παίρνει πολλές μορφές και μπορεί να γίνει μπισκότο, ζωγραφιά, στολίδι, κλπ.

Το όνομα «Gingerbread» το οφείλει στο αρωματικό τζίντζερ που περιέχει στη ζύμη του.

Αργότερα προστέθηκαν η κανέλα, τα μπαχαρικά και το μέλι, που του έδωσαν πιο εορταστική υπόσταση!!

Τα Gingerbread cookies πρωτοεμφανίστηκαν τον 16ο αιώνα στη Νυρεμβέργη, αλλά διαδόθηκαν στο ευρύ κοινό μέσα από το γερμανικό παραμύθι «Χάνσελ & Γκρέτελ» των αδερφών Γκριμ, στο οποίο  η κακιά μάγισσα έχει ένα ολόκληρο σπίτι φτιαγμένο από γλυκίσματα και μπισκότα, για να προσελκύει και να παγιδεύει τα μικρά παιδάκια.

Παρόλα αυτά, οι μικροί μας φίλοι λατρεύουν τα Gingerbread cookies και τρελαίνονται να συμμετέχουν και στη διαδικασία παρασκευής τους.

Βρήκαμε για εσάς την τέλεια συνταγή για μυρωδάτα και γευστικότατα Gingerbread cookies.

Μικροί και μεγάλοι σηκώστε μανίκια και… ξεκινάμε!!

praktika xmas22

Για τα gingerbread cookies θα χρειαστούμε:

  • 900 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ.κανέλα
  • 1/2 κ.γ.μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ.γαρίφαλο
  • 1 κ.γ.σόδα μαγειρική
  • 2 κ.σ.τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ.πιπέρι
  • 1 κ.γ.αλάτι
  • 225 γρ.βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ.ζάχαρη καστανή
  • 2αυγά μεσαία
  • 300 γρ.μέλι

Για το royal icing θα χρειαστούμε:

  • 2 ασπράδια από μεσαία αυγά
  • 480 γρ.ζάχαρη άχνη
  • 35 γρ.χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ.γ.κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα
  • 1/2 κ.γ.πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα

zorbas vas xmas22

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, το γαρίφαλο, τη σόδα, το τζίντζερ, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Ανά διαστήματα σταματάμε το μίξερ, ξεκολλάμε το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα με μια μαρίζ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Προσθέτουμε ένα αυγό και μόλις απορροφηθεί τότε θα προσθέσουμε και το επόμενο.

Τέλος, βάζουμε το μέλι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και πλάθουμε για λίγο τη ζύμη με τα χέρια μας. Κόβουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια, τυλίγουμε σε λαδόκολλα το κάθε ένα ξεχωριστά και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Αφαιρούμε τη μία ζύμη από το ψυγείο και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.

papapetropoulos 1130Χ300 Christmas

Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι και ανοίγουμε με έναν πλάστη μέχρι το πάχος της ζύμης να είναι περίπου 1,5 εκατοστό.

Κόβουμε μπισκότα με κουπάτ σε σχήμα «Gingerbread Man» ή άλλα χριστουγεννιάτικα σχέδια και μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε για 10-12 λεπτά και τα αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να κρυώσουν.

Όταν τα αφαιρέσουμε από τον φούρνο θα είναι ακόμα μαλακά. Όση ώρα κρυώνουν θα γίνονται πιο σκληρά και τραγανά.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα ζυμάρια.

Εντωμεταξύ,  ας ετοιμάσουμε το royal icing…

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Προσθέτουμε την άχνη, αφού πρώτα την έχουμε περάσει από σίτα, τον χυμό λεμόνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά.

Χωρίζουμε σε τρία μπολ και βάζουμε στο ένα το κόκκινο χρώμα, στο δεύτερο το πράσινο χρώμα και ανακατεύουμε. Το τρίτο το αφήνουμε λευκό.

Βάζουμε κάθε μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε τα μπισκότα μας.

Καλή σας όρεξη!!

Photo by Myriam Zilles on Unsplash

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ