Η ευτυχία είναι η δυσκολότερη απόφαση στη ζωή

 woman hapiness snow freepicImage by lookstudio on Freepik

Kavatha Dimitra 2Σχεδόν όλοι μας, σκεφτόμαστε πως η ευτυχία είναι μια τρομερά ασαφής και αφηρημένη έννοια, όλοι την αναζητούμε κι όμως μόνιμα μας «ξεγλιστρά» τόσο το βαθύτερο νόημά της, όσο και οι τρόποι για να την κατακτήσουμε.

Σύμφωνα με τη Θετική Ψυχολογία, με τον όρο ευτυχία ορίζεται η βίωση θετικών συναισθημάτων στο εδώ και τώρα, γεγονός που συνεπάγεται ότι, αφενός διαχειριζόμαστε και απομακρύνουμε αρνητικά συναισθήματα, αφετέρου προσηλωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή και δεν αναλωνόμαστε σε σκέψεις είτε παρελθοντικές είτε μελλοντικές. Άλλωστε, το παρελθόν πέρασε, έφυγε. Το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα. Επομένως και οι δύο αυτές έννοιες είναι μη πραγματικές. Το μόνο πράγμα που υπάρχει είναι το εδώ και το τώρα.

Ποια είναι όμως τα οφέλη της ευτυχίας;

Όταν είμαι ευτυχισμένος:

  • ζω περισσότερο
  • παράγω περισσότερο
  • καινοτομώ περισσότερο
  • σκέφτομαι περισσότερο
  • δημιουργώ περισσότερες υγιείς κοινωνικές σχέσεις
  • απολαμβάνω περισσότερο

Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνουμε πως η ευτυχία αποτελεί μια προσωπική επιλογή και μάλιστα τη δυσκολότερη που θα χρειαστεί να κάνουμε. Πρέπει να επιλέξεις να είσαι ευτυχισμένος και, πολλές φορές, θέλει κότσια να το κάνεις, ιδίως όταν δεν βρίσκεις κανένα λόγο για να χαίρεσαι.

Η ευτυχία δεν προκύπτει απλώς σαν αποτέλεσμα συνθηκών και καταστάσεων, γι’ αυτό μην περιμένεις να χτίσεις την τέλεια καριέρα, την τέλεια σχέση, την «τέλεια ζωή» για να είσαι ευτυχισμένος. Θα καταλήξεις να χαραμίσεις τη ζωή σου περιμένοντας κάτι που δε θα προκύψει ποτέ, η τελειότητα δεν υπάρχει. Η λαμπερή ζωή που παρακολουθούμε στα social media δεν είναι ρεαλιστική, είναι η πιο εξιδανικευμένη πλευρά της καθημερινότητας κάποιων ανθρώπων. Γι αυτό σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους αν θέλεις να γίνεις ευτυχισμένος. Είναι μεγάλη παγίδα το να συγκρίνεσαι, καθώς ποτέ δεν έχεις υπόψη σου την όλη εικόνα. Συγκρίνεις τον εαυτό σου με ανθρώπους των οποίων γνωρίζεις ένα ελάχιστο κομμάτι της ζωής και της προόδου τους. Επιπλέον, όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου διαρκώς με κάποιον άλλο, είναι σαν να αποδέχεσαι και να λες ότι τελικά, αν δε γίνεις σαν αυτούς δε θα αξίζεις τίποτα. Το να μην αποδέχεσαι τις όποιες επιτυχίες σου μόνο και μόνο επειδή σου φαίνονται απλούστερες ή λιγότερο ένδοξες σε σχέση με τις επιτυχίες οποιουδήποτε άλλου, είναι ένας πολύ σίγουρος τρόπος για να γίνεις δυστυχισμένος. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επικεντρωθείς σε όσα ήδη έχεις επιτύχει και σε όσα μπορείς να επιτύχεις στο μέλλον.

Την ευτυχία σου, εσύ τη φτιάχνεις, εσύ την κυνηγάς. Μπορεί στη ζωή σου όλα να είναι στραβά και να μη βρίσκεις κανένα λόγο να χαίρεσαι. Μπορεί όλα γύρω σου να δείχνουν πως καταρρέουν, να είσαι απογοητευμένος, θυμωμένος, θλιμμένος και να μη βρίσκεις κανένα νόημα. Μπορεί να ήρθε το τέλος του κόσμου για σένα ή για τον κόσμο όπως τον ήξερες μέχρι σήμερα. Όμως είσαι ακόμα εδώ και πάντα υπάρχει το αύριο με μια νέα ευκαιρία να εκμεταλλευτείς και να κάνεις κάτι καλό για σένα ή για κάποιον άλλο.

woman hapiness winter freepicImage by gpointstudio on Freepik

Ενδεχομένως αυτά να φαίνονται ουτοπικά και αδύνατον να ισχύουν στην περίπτωσή σου. Όμως εσύ μπορείς να αποφασίσεις να γελάς και να είσαι ευτυχισμένος παρά τα όσα συμβαίνουν. Δημιούργησε όμορφες στιγμές. Κάνε πράγματα που σε κάνουν να γελάς. Πέρνα χρόνο με ανθρώπους που αγαπάς, προσπάθησε να έχεις επαφή με τη φύση, βάλε στη ζωή σου τη σωματική άσκηση, διάβασε, χόρεψε, μάθε κάτι καινούριο, αφιέρωσε χρόνο και φρόντισε τον εαυτό σου, βρες τρόπους να χαλαρώνεις και να περιορίζεις το άγχος, βάλε στόχους, δημιούργησε θετικές σκέψεις και θετικούς διαλόγους ώστε να βιώνεις θετικές εμπειρίες, μάθε να απολαμβάνεις, πες κάποια «όχι» σε όσα δεν αντέχεις αλλά και «ευχαριστώ» για όλα τα μικρά που έχεις στη ζωή που είναι όμως τόσο σημαντικά.

Φτιάξε εσύ τις συνθήκες και τις καταστάσεις που σε γεμίζουν και σε κάνουν να περνάς όμορφα. Γιατί αυτό είναι η ευτυχία τελικά, στιγμές. Δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση που την κατακτάς και παραμένει έτσι, γι αυτό και δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί δεδομένη. Είναι οι μικρές στιγμές που μετράνε και που μπορούν να προκύψουν από τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα.

Στην ψυχολογία λέμε, η πράξη προηγείται του συναισθήματος, μην περιμένεις το συναίσθημα για να πράξεις λοιπόν, κάνε κάτι διαφορετικό για να αλλάξεις το συναίσθημα. Αν μάθεις να φτιάχνεις τη χαρά μόνος σου και να χαμογελάς όταν όλα γύρω σου πάνε στραβά, θα καταφέρεις να είσαι αυτάρκης. Δεν θα βασίζεις την ευτυχία σου στους άλλους και τις πράξεις τους, δεν θα εξαρτάται η διάθεσή σου και το συναίσθημά σου από κάποιον άλλο.

Μην αφήνεις την ευτυχία σου για αύριο, τώρα είναι η ώρα να είσαι ευτυχισμένος. Η ευτυχία είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και αξίζεις να είσαι ευτυχισμένος και να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Αξίζεις να ζήσεις με ευτυχία την κάθε στιγμή. Και μην ξεχνάς, η ευτυχία είναι επιλογή. Εσύ θα την επιλέξεις;

Καββαθά Δήμητρα

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια 

kavatha donna w23

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ