Εσείς φοράτε κόκκινο εσώρουχο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς; Ένα έθιμο με ρίζες από τον μεσαίωνα…

underwear red xmas23 intro

Οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά καλά κρατούν, τα τσεκ στις λίστες μας για τα απαραίτητα σχεδόν καλύφθηκαν, μα πάντα μας “τρώει”  αυτό το κάτι που ξεχάσαμε να προσθέσουμε.

Αυτή η κλασσική αγωνία που έχουμε πάντα και διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε τις λίστες μας… Μα ναι! Ξεχάσαμε το γούρι της Πρωτοχρονιάς!

Και δεν μιλάμε φυσικά ούτε για το ρόδι, ούτε για το πέταλο, ούτε καν γι’ αυτά τα ωραιότατα μεγάλα κλειδιά με τις πολύχρωμες φούντες, που διακοσμούμε την περίοδο αυτή το σπίτι μας.

Το κόκκινο εσώρουχο ξεχάσαμε και το έθιμο λέει ότι πρέπει να είναι και καινούργιο. Μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στον μακρινό μεσαίωνα και στην γειτονική Ιταλία. 

Γράφει η Δήμητρα Βέλμαχου

 Σύμφωνα με την παράδοση, οι άνθρωποι τότε απέφευγαν να φορούν κόκκινα ρούχα, αφού το χρώμα αυτό ήταν συνδεδεμένο με το αίμα, το διάβολο, τη μαγεία αλλά και τα κακά πνεύματα!

Το βράδυ όμως της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι άνδρες τοποθετούσαν ένα κόκκινο ύφασμα στη βουβωνική χώρα τους, προκειμένου  να προστατευτούν από τις μάγισσες, που εκείνο το βράδυ περιφέρονταν στους δρόμους, με σκοπό να τους αποπλανήσουν.  

Οι ίδιοι θεωρούσαν, ότι με το κόκκινο πανί κρατούν μακριά την αρνητική ενέργεια και κάπως έτσι, το κόκκινο χρώμα θεωρήθηκε ότι φέρνει τύχη, ευτυχία και ευημερία κρατώντας το κακό σε απόσταση ασφαλείας. 

sakellariou xmas23

Ο θρύλος, επίσης, θέλει τις γυναίκες που την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς φορούσαν κόκκινα εσώρουχα, να προσελκύουν εύπορους άντρες ή να επανακτούν το χαμένο πάθος στη σχέση τους.

Όπως είναι γνωστό άλλωστε, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την τύχη, τον έρωτα, το πάθος και την ευτυχία.

Από την άλλη πλευρά, ο κινέζικος μύθος έχει συνδέσει την τύχη, που συνοδεύει μάλιστα τους ανθρώπους καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, αν με το που το ρολόι δείξει 12.01 και αλλάξει η χρονιά, τους βρει με καινούρια κατακόκκινα εσώρουχα.

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στο σήμερα που το κόκκινο χρώμα θεωρείται must για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και όλοι το επιλέγουμε είτε για το ντύσιμό μας στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, είτε για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό του σπιτιού μας.

Τώρα σε ό, τι αφορά τα ζευγάρια, το έθιμο επιτάσσει ναι μεν κόκκινα εσώρουχα, αλλά επιβάλει και κάποιους περιορισμούς.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, γιατί δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι δική σας αγορά. Τα κόκκινα εσώρουχα πρέπει να είναι δώρο από το ταίρι σας, αλλά κι εσείς πρέπει να ανταποδώσετε αναλόγως, όπως είναι αναμενόμενο.

Η επιλογή και το σχέδιο είναι ελεύθερα, χωρίς κανέναν περιορισμό, οπότε αφήστε το γούστο σας ή την φαντασία σας να σας κατευθύνουν…

Τώρα πια το έχετε “δέσει” από παντού… και η τύχη για το 2024 είναι στο τσεπάκι σας!!

Κεντρική φωτογραφία: gpointstudio on Freepik

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Βιβλιοχαρτοπωλείο Κορκολής

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο