Το φετινό Πάσχα δεν θα είναι διαφορετικό… θα είναι πιο ουσιαστικό!!

panagouliaΤο φετινό Πάσχα λένε ότι θα είναι διαφορετικό. Ότι η πανδημία που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμιο επίπεδο δεν επιτρέπει στους Χριστιανούς, ορθόδοξους και καθολικούς, να γιορτάσουν το φετινό Πάσχα, με τα ήθη και τα έθιμα του. Ειδικά για εμάς τους ορθόδοξους Χριστιανούς, το Πάσχα έχει την αναβίωση εθίμων, όπως το σμίξιμο συγγενών και φίλων και το ψήσιμο του αρνιού.

Όμως η γιορτή του Πάσχα είναι κάτι περισσότερο από αυτή την απλή ευχαρίστηση… Έχει προσωπικό νόημα για το κάθε άτομο, γιατί αγγίζει τα βαθύτατα υπαρξιακά θέματα του πόνου, της δυστυχίας, του δεινοπαθήματος και του θανάτου. Είναι μια ευκαιρία για να κάνει κανείς την ενδοσκόπησή του, για να ρίξει μια διεισδυτική ματιά στον εσωτερικό του κόσμο και να αναλογιστεί για την πορεία του, τις αξίες του και τους στόχους του.

panagoulia 1130x300 easter 2

Η Εβδομάδα των Παθών που καταλήγει στην Ανάσταση έχει ένα βαθύ ψυχολογικό νόημα: το πέρασμα από τα πάθη στη λύτρωση και τον εορτασμό της ανανέωσης, της ανάτασης και κατ’ επέκταση της Ανάστασης. Ψυχολογικά, συμβολίζει και μια ευρύτερη ψυχική διαδικασία της εξάλειψης και της αναγέννησης: εγκαταλείπουμε όλα όσα είμαστε και δεν μας αρέσουν και προσπαθούμε να κερδίσουμε κάτι νέο, να αναγεννηθούμε ψυχολογικά με διαφορετικό τρόπο.

Κάτι ανάλογο όμως μας έφερε και η συμβίωση με τον κορωνοϊό. Μας έχει φέρει σ’ ένα πλαίσιο ενδοσκόπησης του εαυτού μας, αναθεώρησης πολλών πραγμάτων και αναζήτησης των πιο ουσιαστικών. Μας έχει φέρει αντιμέτωπους με όλα τα ιδανικά, τις αξίες μας, που ενώ πριν τα θεωρούσαμε δεδομένα, τώρα βλέπουμε το πραγματικό τους νόημα. Μας έφερε στο σημείο να εκτιμήσουμε τη ζωή μας και να τη ζούμε πιο ουσιαστικά, πιο αληθινά, πιο ανθρώπινα. Όπως ακριβώς και το ουσιαστικό νόημα του Πάσχα λοιπόν!!

hairthecity 1130x300 easter new

Άρα, όχι δε θα είναι τόσο διαφορετικό το φετινό Πάσχα, αλλά θα είναι πιο ουσιαστικό γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε και να βιώσουμε το πραγματικό του νόημα. Μας δίνεται, αυτό το Πάσχα, το ουσιαστικό νόημα της αγάπης, της συγχώρεσης και της λύτρωσης της ψυχής μας.

Δείτε το σαν ευκαιρία λοιπόν!! Με το καλό να βιώσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και να υποδεχτούμε την Ανάσταση του Θεανθρώπου!! Καλό Πάσχα & Καλή Ανάσταση στις ψυχές μας!!

Ελένη Αναστ. Παναγούλια
Συμβουλευτικός Ψυχολόγος
Λετρίνων & Κολοκοτρώνη 2, Πύργος
26213 01393 - 6936461111

 

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Studio Μαθηματικών