Μένουμε σπίτι… Πώς να απασχολήσουμε δημιουργικά τα παιδιά

Η φονική εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού έχει οδηγήσει σε μια σειρά έκτακτων και αναγκαίων μέτρων στη χώρα μας σε μια προσπάθεια περιορισμού του ιού και προστασίας των ευπαθών ομάδων. Από τα πρώτα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς αυτή την περίοδο, είναι πώς θα γεμίσουν τις ώρες των μικρών μας φίλων που παραμένουν περιορισμένοι μέσα στο σπίτι βιώνοντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Βέβαια εκείνο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι μένοντας στο σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα και να διασκεδάσουμε με έμπνευση. Ως ομάδα του Ευ Δημιουργείν σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα! Να μεταδώσουμε χαρά, δημιουργικότητα και θετική ενέργεια μέσα από πρωτότυπες ιδέες για παιχνίδια, κατασκευές, δραστηριότητες , προτάσεις για βίντεο και ένα σωρό άλλα πράγματα για τις οικογένειες και τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Ελάτε λοιπόν να το διαδώσουμε για να το μάθουν όσο περισσότερα παιδιά γίνεται…

Τι λέτε; Παίζουμε στο σπίτι;

davaris 1130x300 easter 2020

Μαγειρική
Ζητήστε από τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα. Τα παιδιά νιώθουν περήφανα για την συμμετοχή τους στην μαγειρική. Όταν βλέπουν πως η συμβολή τους οδήγησε σε ένα χειροπιαστό τελικό αποτέλεσμα που τρώει όλη η οικογένεια, η αυτοπεποίθησή τους αναπτερώνεται. Βάλτε την μαγειρική σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα και αφήστε τα παιδιά να σας οδηγήσουν με την αστείρευτη φαντασία τους. Στα παιδιά αρέσουν οι ευφάνταστες μαγειρικές δημιουργίες και οι πρωτότυπες ιδέες. Τους αρέσει να «κατεβάζουν» περίεργες ιδέες, να δημιουργούν καινούργιες «ψαγμένες» γεύσεις. Επιπλέον, οι γονείς δεν πρέπει με τίποτα να ξεχνούν ότι τα παιδιά τρώνε με μεγαλύτερη όρεξη κάτι που έχουν μαγειρέψει. Όταν κάνουμε εργαστήρια μαγειρικής στο Ευ Δημιουργείν, ότι και αν μαγειρέψουμε, θα «εξαφανιστεί», ακόμα και αν έχουμε χρησιμοποιήσει υλικά που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έτρωγαν με τίποτα, τώρα μόνο και μόνο επειδή το έφτιαξαν μόνα τους, πιστέψτε με γλύφουν ακόμα και τα δάκτυλά τους. Συνταγές που μπορούν να υλοποιήσουν εύκολα τα παιδιά είναι τα κέικ (σε οποιαδήποτε παραλλαγή), τα κουλουράκια (αλμυρά ή γλυκά) και φυσικά η πολύ αγαπημένη τους πίτσα. Τέλος, ποτέ μην ξεχνάτε ότι στα παιδιά αρέσει να «ικανοποιούν» και τα μάτια τους όχι μόνο το στομάχι τους, γι’ αυτό μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε τα δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής με συνταγές που υπάρχουν στο ίντερνετ και να τα προσθέσετε όπου σας το επιτρέπει η συνταγή (ε και μην το λέει η συνταγή αν αρέσει στα παιδιά σας να το προσθέσετε).

Παιχνίδια στο σπίτι
Αν το σκεφτείτε λίγο δεν θα πιστεύετε ούτε εσείς οι ίδιοι πόσα πολλά παιχνίδια μπορείτε να παίξετε στο σπίτι. Για αρχή, ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίξουν με το σώμα τους, να γύρουν το κορμί τους παριστάνοντας τα δέντρα που κουνιούνται στον άνεμο. Χρησιμοποιείστε τα χέρια σας και πετάξτε σαν να είστε ελικόπτερο ή σαν πυροσβεστικό όχημα που τρέχει με ορμή μέσα στους δρόμους. Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν το σώμα τους και να ενισχύσουν την ευλυγισία τους αναπαριστώντας τα γράμματα της αλφαβήτου. Μια άλλη μέρα, φέρτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι σας!! Χρησιμοποιήστε αντικείμενα του σπιτιού σας για να φέρετε τα ολυμπιακά αγωνίσματα στο σαλόνι σας (απομακρύνετε φυσικά τα εύθραυστα αντικείμενα).

Μπόουλινγκ: Βάλτε στη σειρά άδεια μπουκάλια νερού και στοιχηματίστε ποιος θα τα ρίξει όλα χρησιμοποιώντας μία μικρή μπάλα

Χόκεϋ: Χρησιμοποιήστε μία μαλακή μπάλα και σκούπες για μπαστούνια.

Βόλεϊ: Τεντώστε ένα κομμάτι σπάγκο ή νήμα ανάμεσα σε δύο καρέκλες. Χτυπήστε ένα μπαλόνι μπρος και πίσω προσπαθώντας να το περάσετε πάνω από το σπάγκο ενώ κάθεστε. Κάντε πιο πολύπλοκο το παιχνίδι και καθίστε στα γόνατά σας ή χτυπήστε το μπαλόνι με τα πόδια σας.

Αν είναι άσχημος ο καιρός ή βρέχει και δεν μπορείτε να βγείτε έξω, μείνετε σπίτι και χορέψτε παριστάνοντας την ανεμοθύελλα. Βάλτε σειρά και αφήστε κάθε μέλος της οικογένειας να φτιάξει το δικό του χορό. Μάθετε στα παιδιά να χορεύουν σε τρενάκι. Βάλτε μουσική και παίξτε «αγαλματάκια ακούνητα», όπου όλοι οι χορευτές πρέπει να παγώσουν σαν αγάλματα, όταν η μουσική σταματήσει. Εναλλακτικά, κάντε ένα πρόχειρο πάρτι χορού με την οικογένεια ή τους φίλους. Μια ακόμα πολύ καλή ιδέα είναι αυτή του «αλεξίπτωτου».

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεστε ένα αλεξίπτωτο για να παίξετε διασκεδαστικά «αλεξιπτωτικά» παιχνίδια. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σεντόνι με μια τρύπα στην μέση στο μέγεθος μια μπάλας, ένα μεγάλο δωμάτιο, όπως ένα γκαράζ και μια οικογένεια. Δοκιμάστε να βάλετε όσες μπάλες έχετε (από μια - πολλές) στην κορυφή του σεντονιού και ανακινήστε το ζωηρά σαν να πρέπει να «σκάσουν» όπως κάνουν τα ποπ κορν. Στόχος είναι να μην περάσουν οι μπάλες από την τρύπα και βρεθούν στο πάτωμα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να παίξετε την «αλεξιπτωτική σημαία». Όλοι μαζί σηκώνουν το αλεξίπτωτο - σεντόνι ψηλά και 2 άτομα τρέχουν από κάτω όσο προλαβαίνουν μέχρι το αλεξίπτωτο να κατέβει πάλι κάτω. Με ένα σεντόνι θα μπορούσε ωστόσο να φτιάξετε και ένα twister game. Φτιάξτε νερομπογιές με γιαούρτι και χρώματα ζαχαροπλαστικής που υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ και σχεδιάστε πάνω σε ένα σεντόνι τα σχήματα του twister για ατελείωτες ώρες διασκέδασης. Φυσικά στα παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε στο σπίτι δεν θα μπορούσαμε να μην το αναφέρουμε το παιχνίδι «χαμένου θησαυρού». Το γνωρίζατε εσείς ότι το παιχνίδι του «χαμένου θησαυρού» είναι το ίδιο διασκεδαστικό και μέσα στο σπίτι;; Αρκεί μόνο ένας ενήλικας να σκεφτεί καλά τις κρυψώνες και τους γρίφους… και το παιχνίδι ξεκινάει!!

Κατασκευές
Η αλήθεια είναι ότι αν το καλοσκεφτείς πολλά από τα πράγματα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό κατασκευών. Ένα κουκλόσπιτο από χαρτόκουτα, τηλέφωνο με τενεκεδάκια και κλωστή και ζωγραφική σε λευκά χαρτιά από χρώματα ζωγραφικής φτιαγμένα με δυο μόνο υλικά, γιαούρτι και χρώματα ζαχαροπλαστικής, είναι μερικές από τις πολλές ιδέες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κατασκευές στο σπίτι. Εννοείται ότι οι ιδέες για κατασκευές δεν τελειώνουν πότε και ευτυχώς για το καλό των σημερινών γονιών, το ίντερνετ μπορεί να αποβεί σωτήριο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Video - Προβολές
Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει από όλα όσα διαβάσατε παραπάνω, υπάρχουν τελικά πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας τις μέρες της καραντίνας. Όσα όμως πράγματα και αν βρείτε να κάνετε όλοι μαζί μέσα στην ημέρα, σίγουρα θα υπάρξουν ώρες που θέλετε απλά να χαλαρώσετε στον καναπέ και να αποφορτιστείτε χαλαρώνοντας όλοι μαζί. Το ερώτημα όμως σε αυτή την περίπτωση είναι πως θα μπορέσετε να κρατήσετε τα παιδιά στο καναπέ χωρίς να πρέπει να δουν αυτά τα μη παιδαγωγικά και τελείως μη εκπαιδευτικά προγράμματα που προβάλει η τηλεόραση αυτές τις μέρες. Μια καλή ιδέα για αυτή την περίπτωση είναι η ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που προβάλλονται από το Facebook του Camera Zizanio. Αν ανατρέξετε στο συγκεκριμένο προφίλ θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες προβολών για ταινίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα κατάλληλες για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας. Επιπλέον στο συγκεκριμένο προφίλ θα βρείτε πολλές προτάσεις για παιδικά βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε όλοι μαζί.

Ελπίζουμε να μπορέσαμε να σας δώσουμε κάποιες ιδέες για το πως μπορείτε να περάσετε δημιουργικά τις μέρες τις καραντίνας μαζί με τα παιδιά σας. Εκείνο που δεν θέλουμε να ξεχνάτε είναι ότι μένοντας σήμερα στο σπίτι βοηθάμε ώστε αύριο να βγούμε όλοι έξω, χωρίς να λείπει κανείς. Έτσι λοιπόν το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μείνετε σπίτι και να μην ξεχνάτε ότι αυτή είναι η ευκαιρία σας να αφιερώσετε χρόνο στα παιδιά σας περνώντας ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Σας ευχόμαστε λοιπόν όμορφες και απερίγραπτα καλλιτεχνικές μέρες!!

Μπάρκα Αθανασία
Υπεύθυνη του ΚΔΑΠ «Ευ Δημιουργείν»

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ