Βασιλόπιτα το πρώτο γλυκό του νέου χρόνου...

Συνταγές από το Taste of Life by Betty

Μα πόσο γρήγορα τρέχει ο καιρός…σαν το νερό κυλούν οι μέρες και οι μήνες . Εναλλάσσονται οι εποχές κι εμείς προσπαθούμε να τις ζούμε και να τις απολαμβάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε . Περιμένουμε αυτές τις μικρές στιγμές , τις όμορφες , τις γιορτινές για να διασκεδάσουμε λιγάκι παραπάνω , να σμίξουμε με δυο συγγενείς και φίλους , να πιούμε και ένα ποτηράκι παραπάνω…Και να λοιπόν που φτάσαμε και πάλι στην τελευταία μέρα του χρόνου…να λοιπόν που τα παιδιά μας μεγάλωσαν κατά ένα χρόνο…να που κι εμείς…ωριμάσαμε κατά ένα χρόνο! Ήρθε και πάλι η στιγμή να φτιάξουμε την περίφημη βασιλόπιτα που θα κόψουμε μόλις το ρολόι χτυπήσει 12 και όλοι μαζί θα ευχηθούμε : “Καλή χρονιά κι ευλογημένη με υγεία και αγάπη”!

Smarnakis 1130Χ300 Xmas

Υλικά :
250 γρ. βούτυρο
420 γρ. ζάχαρη
350 γρ. φαρίνα κοκ.
2 κ.γλ. μπέικιν
100 γρ. τριμμένα , ασπρισμένα αμύγδαλα
100 γρ. τριμμένα φουντούκια
5 αυγά
Ξύσμα από δύο λεμόνια
3 βανίλιες
1 γιαούρτι
100 ml. λικέρ μαστίχα ή κονιάκ
(φροντίζουμε να είναι όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου)

 stavropoulou 1130x300 Xmas

basilopita2basilopita3basilopita4basilopita5basilopita6basilopita7basilopita8basilopita9basilopita10basilopita11basilopita12basilopita13

{/webgallery}
Εκτέλεση :
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει . Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τη ζάχαρη σε δύο δόσεις και στη συνέχεια ένα-ένα τα αυγά . Προσθέτουμε το ξύσμα και τις βανίλιες . Όταν έχουν ομογενοποιηθεί τελείως προσθέτουμε λίγο από το γιαούρτι και λίγο από το  αλεύρι και χτυπάμε στη χαμηλή σκάλα με προσοχή να μη πεταχτεί το αλεύρι στον αέρα! Συνεχίζουμε να προσθέτουμε τότε το υπόλοιπο γιαούρτι , το ποτό και το υπόλοιπο αλεύρι με το μπέικιν εναλλάξ .

Θα δούμε ότι θα σχηματιστεί μια αφράτη , βελούδινη , παχιά ζύμη . Δε χρειάζεται πολύ χτύπημα , μόνο τόσο ώστε να ενωθούν τα υλικά ! Τέλος σταματάμε το μίξερ και αφού προσθέσουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και φουντούκια , τα ενώνουμε με σπάτουλα . Στρώνουμε λαδόκολλα στο πάτο ενός στρογγυλού ταψιού Νο 30 και λαδώνουμε τα τοιχώματα .

Αδειάζουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην κάτω σχάρα , στους 180ο για 50 λεπτά περίπου . Κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού . Αν δούμε μετά το μισάωρο ότι έχει πάρει αρκετό χρώμα , σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει μέχρι να ψηθεί και στο εσωτερικό του . ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΙΣΑΩΡΟ .

parea 1130x300 Xmas

Όταν ψηθεί η βασιλόπιτα , περιμένουμε 10 λεπτά να κρυώσει , ξεκολλάμε τα τοιχώματα με ένα μαχαίρι , και την ξεφορμάρουμε  πάνω σε σχάρα μέχρι να στεγνώσει . Σ’ αυτό το σημείο βυθίζω το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο αφού έτσι κι αλλιώς θα αναποδογυρίσω την πίτα και δε θα φαίνεται η σχισμή .

Μετά από μια περίπου ώρα την μεταφέρω στην πιατέλα μου και τη στολίζω κατά το γούστο μου . Προτείνω πασπάλισμα με άχνη και σπόρια ροδιού που συμβολίζουν την τύχη για τη νέα χρονιά .

H  αφράτη υφή της και η γεύση της είναι πραγματικά εκπληκτική με το άρωμα του λεμονιού και της μαστίχας και το τριμμένο φουντούκι να κυριαρχούν ευχάριστα .

Καλή επιτυχία κι ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!

Δείτε περισσότερες συνταγές από το Taste of Life by Betty

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ