Τάρτα μελιτζάνας με μανιτάρια και καρύδια

micheile henderson kiV3rhSHwyw unsplash

Μια πίτα ή η μια τάρτα, με φρέσκα λαχανικά, είναι πάντα το καλύτερο ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο... Εμείς διαλέξαμε να σας προτείνουμε μια τάρτα με γλυκές μελιτζάνες, πολύχρωμες πιπεριές, φρέσκα μανιτάρια, καρύδια και πολλά άλλα καλούδια, που ξετρελάνουν τον ουρανίσκο σας!!

Δοκιμάστε τη και καλή σας όρεξη!!

farma ilias 1130x300 easter 2021

Υλικά για τη γέμιση

  • 2-3 μελιτζάνες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • ½ κιλό φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες ή 1 κονσέρβα μανιτάρια
  • 4-5 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
  • αλάτι-πιπέρι
  • λίγο νερό

 harmani 1130x300 easter

Υλικά για την τάρτα

  • 330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 230 γρ. βούτυρο (παγωμένο - σε κομμάτια)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κρόκο
  • 40 γρ. νερό
  • 1 κρόκο αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο και μετά προσθέτουμε και τη μελιτζάνα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα σοτάρουμε κι αυτά για άλλα 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τις πιπεριές και στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι με το νερό.

Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φουσκώσει λίγο το ρύζι και προσθέτουμε το μαϊντανό, τα καρύδια, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει μέχρι να φτιάξουμε την τάρτα.

Προσοχή: η γέμιση θα πρέπει να έχει κρυώσει τελείως πριν την βάλουμε στην τάρτα.

Συνεχίζουμε με την τάρτα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι. Τρίβουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι το αλεύρι να κιτρινίσει και να μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος. Στο σημείο που το ζυμάρι αρχίζει να δένει από μόνο του, σταματάμε γιατί μετά θα χαλάσει.

xanthoulis 1130x300 easter 2021

Προσθέτουμε στο μπολ τον 1 κρόκο και το νερό και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι η ζύμη να σχηματιστεί και να είναι αρκετά ελαστική. Με το που δέσει, σταματάμε να πλάθουμε, κάνουμε τη ζύμη μπαλάκι, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα και βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.

Τοποθετούμε 2 φύλλα λαδόκολλας στην επιφάνεια εργασίας μας και πασπαλίζουμε τη μία λαδόκολλα με αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη στην αλευρωμένη λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και τη σκεπάζουμε με την άλλη λαδόκολλα. Αρχίζουμε να ανοίγουμε τη ζύμη μας με τον πλάστη. Αν είναι δύσκολο να ανοίξουμε τη ζύμη μας αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου να ζεσταθεί λίγο.

Μόλις την έχουμε ανοίξει λίγο, σηκώνουμε τη λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με αλεύρι και συνεχίζουμε να ανοίγουμε τη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να γίνει τόσο λεπτή όσο 10 φύλλα χαρτιού ενωμένα.

Τοποθετούμε μια στρογγυλή φόρμα για τάρτες (που έχουμε πριν αλείψει με βούτυρο και αλεύρι), διαμέτρου 28 εκ., σε ένα ταψί φούρνου και με τη βοήθεια ενός πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα.

Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας για να κολλήσει η ζύμη στην ταρτιέρα. Ότι προεξέχει, το γυρίζουμε προς τα έξω, δεν το κόβουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουμε το ζυμάρι πιο ψηλά, αλλιώς θα συρρικνωθεί.

Τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι όλο τον πάτο της τάρτας και απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω στη ζύμη. Τοποθετούμε μέσα στην τάρτα φασόλια για βάρος (θα βοηθήσουν να διατηρήσει το σχήμα της) και ψήνουμε για ½ ώρα.

Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και αλείφουμε τη ζύμη με 1 κρόκο που έχουμε αραιώσει σε 1 κ.σ. νερό. Με αυτόν τον τρόπο ότι γέμιση και να ρίξουμε διασφαλίζουμε ότι δεν θα σπάσει η τάρτα μας.

Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.

Αφού κρυώσει και η τάρτα, προσθέτουμε τη γέμιση μας, που επίσης έχει κρυώσει. Ψήνουμε ξανά για λίγο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και η γέμιση και η τάρτα μας είναι έτοιμη. Καλή σας όρεξη!!

Photo by Micheile Henderson on Unsplash

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών