Κοντοσούβλι: Το απαραίτητο συμπλήρωμα στο Πασχαλινό τραπέζι

kontosouvli 4

Δε λέμε… καλό το αρνί, καλό το κοκορέτσι, αλλά αν δεν έχει και κοντοσούβλι στο τραπέζι του Πάσχα, κάτι λείπει…

Η συνταγή που ακολουθεί σας οδηγεί στην τέλεια απόλαυση… από πλευτάς υλικών. Όμως θα πρέπει να προσέξετε στο μαρινάρισμα, στο πάχος των κομματιών που θα χρησιμοποιήσετε, στο σωστό σούβλισμα με την κατάλληλη σούβλα και την επάρκεια σε κάρβουνα - δηλαδή μια συμπληρωματική θράκα για παν ενδεχόμενο…

thraka 1130x300 easter 2021

kontosouvli 2

Υλικά

  • 1 ½ κιλό χοιρινό (πανσέτα)
  • 5 κιλά χοιρινό (λαιμό)
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Μπούκοβο (1 κ.γ.)
  • Πάπρικα γλυκιά (2 κ.γ.)
  • Θυμάρι (1 κ.σ.)
  • Δεντρολίβανο (2 κ.σ.)
  • Ξύδι (3 κ.σ.)
  • Ελαιόλαδο (4 κ.σ.)
  • Μουστάρδα απαλή (2 κ.σ.)
  • Μέλι (2 κ.σ.)
  • Για το τύλιγμα
  • Δεντρολίβανο (2 κ.σ.)
  • Θυμάρι (2 κ.σ.)
  • Βούτυρο (300 γρ.)
  • Σκόρδο (5 σκ.)

adamopoulos pasxa 1130Χ300

kontosouvli 1

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο, την πάπρικα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.

Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια(4-5 εκ.) και το ραντίζουμε με το ξύδι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μίγμα με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά για να απλωθούν ομοιόμορφα.

Σ’ αυτό το σημείο το μαριναρισμένο κρέας θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 6-8 ώρες, οπότε καλό θα ήταν η μέχρι τώρα διαδικασία να γίνει από την προηγούμενη μέρα.

Φροντίζουμε να καθαρίσουμε πολύ καλά τη σούβλα μας (πλένουμε κανονικά με σαπούνι και νερό) και στο τέλος την αλείφουμε και με χυμό λεμονιού για ακόμα καλύτερη απολύμανση.

Πριν ξεκινήσουμε να περνάμε τα κομμάτια κρέατος στη σούβλα, προσθέτουμε τη μουστάρδα και το μέλι και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά για να μοιραστούν ομοιόμορφα. Συνεχίζουμε με το πέρασμα του κρέατος στη σούβλα.

Απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας (π.χ. πάγκος, τραπέζι, κλπ) πρώτα αλουμινόχαρτο και από πάνω λαδόκολλα. Τοποθετούμε πάνω τους το κοντοσούβλι και του προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το βούτυρο σε κομμάτια και τα σκόρδα και το τυλίγουμε καλά.

Δένουμε με σπάγκο σε 3-4 σημεία για να μείνει σταθερό και ψήνουμε σε χαμηλή σχάρα για 2 ½ ώρες περίπου. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ½ - 2 ώρες ακόμα, μέχρι να πάρει χρώμα και το κοντοσούβλι μας είναι έτοιμο!!

gerakidis 1130x300 easter

kontosouvli 3

kontosouvli 5

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Studio Μαθηματικών