Το Πάσχα της συγχώρεσης και της αγάπης

art 2092530 1920

PanagouliaΚατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, οδεύουμε προς τον δρόμο της πνευματικής μας ελάφρυνσης από όσα βαραίνουν την ψυχή μας. Η Ανάσταση του Κυρίου, πέρα από τον συμβολικό της χαρακτήρα , σηματοδοτεί την λύτρωση, τον εξαγνισμό και τη συγχώρεση.

Ο άνθρωπος, μέσα από την νηστεία και την προσευχή, αναζητά την αναγέννηση του δηλαδή το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. Αυτό σε εμάς τους ανθρώπους επιτυγχάνεται μέσω της συγχώρεσης μας, όχι μόνο των δικών μας αμαρτιών αλλά και των άλλων. Στην πορεία της ζωής μας δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε πληγώσει και πληγωθεί. Κανείς δεν έχει γεννηθεί με εγχειρίδιο ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Η συγχώρεση είναι μια πράξη αγάπης που πηγάζει κατόπιν ωρίμου σκέψεως, αλλά και μιας εσωτερικής πάλης της λογικής με το συναίσθημα και τον πληγωμένο εγωισμό. Tα οφέλη της συγχώρεσης έχουν μακροπρόθεσμες και πολύπλευρες επιδράσεις, στον άνθρωπο ως υπόσταση αλλά και ως οντότητα που αλληλεπιδρά με τους άλλους.

panagoulia 1130x300 easter 2021

Το να συγχωρεί κανείς δεν σημαίνει πως ξεχνά ή πως είναι αφελής. Αντίθετα, σημαίνει πως θέτει την ψυχική του υγεία ως προτεραιότητα και κλείνει τις υποθέσεις που τον απασχολούν ειρηνικά. Βάζει τον εαυτό του στη θέση όποιου τον πλήγωσε. Προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους του και προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την πράξη που άλλοτε του προκαλούσε εκνευρισμό ή δυσφορία. Ουσιαστικά συνειδητοποιεί πως η ανάμνηση ενός γεγονότος δεν μπορεί να επηρεάζει τόσο το παρόν και αποφασίζει να την αφήσει πίσω του χωρίς αναλύσεις και αναδρομές.

Η συγχώρεση έχει να κάνει με εμάς και όχι με τους άλλους. Είναι η απόφαση μας να παραγράψουμε κάτι, με στόχο να βρούμε τη γαλήνη που αποζητάμε. Όλα τα προβλήματα στη ζωή τα αντιμετωπίζουμε με τη λύση τους. Ας αποφασίσουμε να παλέψουμε για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και η συγνώμη αρετή.

mixalopoulos easter

Λόγω ημερών του Πάσχα και της Ανάστασης ας πλημμυρίσουμε τη ζωή μας με καλές πράξεις και χαμόγελο. Η συγχώρεση είναι η προετοιμασία για την Ανάσταση των ψυχών μας.
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση στις ψυχές μας!!

Ελένη Αναστ. Παναγούλια
Συμβουλευτικός Ψυχολόγος
Λετρίνων & Κολοκοτρώνη 2, Πύργος
26213 01393 - 6936461111

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ