Πώς η κουζίνα μας μπορεί να γίνει ένας λειτουργικός χώρος εκπλήξεων;

watermark designs XL6gfkLmkOw unsplash

Ο χώρος που μας εμπνέει συναισθηματικά περισσότερο από κάθε άλλον μέσα στο σπίτι μπορεί να ανανεωθεί με τους πιο σύγχρονους και πρακτικούς τρόπους.

Η κουζίνα είναι ένα μέλος της οικογένειας μας, ένα καταφύγιο δημιουργικότητας και έκφρασης αγάπης. Τους μήνες που πέρασαν είχαμε την ευκαιρία να τη ζήσουμε πιο πολύ, εκτιμήσαμε λοιπόν ακόμα περισσότερο την αξία της και ταυτόχρονα διαπιστώσαμε τις ανέσεις αλλά και τις ελλείψεις της.

Ποιός είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος να στηθεί μια κουζίνα; Τι πρέπει να περιέχει για να είναι σύγχρονη, πρακτική και… «πράσινη»;

Η επανεφεύρεση της κουζίνας
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όποιο μέγεθος και να έχει o συγκεκριμένος χώρος του σπιτιού οι ανάγκες που καλείται να καλύψει είναι συγκεκριμένες, οπότε η πιο χρήσιμη διαδικασία είναι να τον χωρίσουμε σε πέντε βασικά τμήματα, ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνουμε πλήρη αναδιάταξη, τηρώντας βέβαια από εδώ και στο εξής αυτόν τον νέο διαχωρισμό.
 
papaxristopoulos 1130x300
24140977_s
Η πρώτη και η σημαντικότερη ίσως πλευρά είναι αυτή των αναλωσίμων, δηλαδή το ψυγείο και τα γύρω (του) ντουλάπια που βολεύει να φιλοξενούν τα κάθε είδους τρόφιμα. Όταν όλα τα τρόφιμα βρίσκονται στο ίδιο σημείο μπορούμε να προετοιμάσουμε καλύτερα τα μαγειρέματά μας.
 
Kaxris Takis 1130X300

Ένα ψυγείο νέας τεχνολογίας (ενεργειακής κλάσης Α+) με ομοιόμορφη κατανομή ψύξης και εύχρηστους χώρους αποθήκευσης (πολυμορφικά συρτάρια, ρυθμιζόμενα ράφια κ.ο.κ.) σε συνδυασμό με ντουλάπια-«κελάρια» γεμάτα με κουτιά και βάζα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά όχι μόνο θα βάλουν τις τροφές μας σε τάξη αλλά θα μειώσουν και το προσωπικό οικολογικό μας αποτύπωμα.
40793309_s
Σε δεύτερη φάση, στους πάγκους προετοιμασίας το μεγάλο μυστικό λειτουργικότητας είναι οι κατάλληλες αποστάσεις. Όσο μικρός ή μεγάλος και να είναι ο χώρος που διαθέτουμε για κοψίματα, ανακατέματα και κάθε λογής εργασίες τοποθετώντας τα πάντα σε απόσταση απλώματος χεριού θα δούμε σημαντικές, λειτουργικές διαφορές. Θα διαπιστώσουμε δηλαδή ότι όταν τα σύνεργα μας είναι κοντά/μπροστά μας, όλες οι δουλειές, ακόμα και ο καφές, γίνονται πιο εύκολες, σχεδόν διασκεδαστικές.
82235281_s
Η αγαπημένη ζώνη του μάγειρα κάθε σπιτιού είναι αναμφισβήτητα αυτή που περιλαμβάνει τον φούρνο και τα πέριξ ντουλάπια. Η αποθήκευση όλων των μαγειρικών σκευών εκεί και μερικές νέες προσθήκες όπως μια θήκη εργαλείων πάνω ή δίπλα από τις εστίες, κάποια έξτρα ντουλάπια-γωνίες και χωρίσματα συρταριών ή ντουλαπιών λύνουν τα χέρια σε κάθε περίπτωση.

Αμέσως μετά σειρά έχουν τα μη αναλώσιμα, δηλαδή τα σκεύη και τα σερβίτσια. Στα ντουλάπια που είναι στο ύψος μας είναι καλύτερα να τοποθετούμε τα καθημερινής χρήσεως (πιάτα, ποτήρια κλπ). Ψηλότερα αλλά και χαμηλότερα βολεύει να βάλουμε όσα δεν χρησιμοποιούμε τόσο συχνά, όπως κάποιο καλό σερβίτσιο, σαλατιέρες κ.ά.
51354025_m
Τέλος, επειδή η καθαριότητα είναι πολύ περισσότερη από τη μισή αρχοντιά ο νεροχύτης και τα γύρω ντουλάπια του είναι οι καλύτερες και πιο ασφαλείς κρυψώνες για τα καθαριστικά και φυσικά για τους κάδους απορριμάτων. Στην αγορά της νέας εποχής μάλιστα μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα και εργαλεία καθαρισμού φτιαγμένα από φυσικά υλικά, ακόμα και mini κάδους ανακύκλωσης-κομποστοποίησης.
77902545_m
Η απόλυτη τάση: Συσκευές από το μέλλον
Οι κουζίνες του σήμερα ακολουθούν την εξέλιξη σε κάθε επίπεδο γι αυτό και αφού επαναπροσδιορίσουμε τα περιεχόμενα και τους χώρους τους, παράλληλα τις πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά εξοπλίζοντάς τες με μηχανές υψηλής νοημοσύνης.

Για παράδειγμα, με ψηφιακές χύτρες ταχύτητας, πολυμορφικές κουζινομηχανές, ραβδομπλέντερ, φριτέζες αέρος και slowcookers όχι μόνο εξοικονομούμε χρόνο και ενέργεια αλλά αλλάζουμε σταδιακά τα αισθητικά και γευστικά μας κριτήρια.
165182105_m
Ακόμα, τα φλόγιστρα, τα σιφόν, οι αφυγραντήρες και τo sous-vide, οι φούρνοι ατμού και οι μικροί οργανικοί βοτανόκηποι είναι μόνο μερικά από τα gadgets που από extravagant προσθήκες μπορούν να εξελιχθούν σταδιακά σε αναπόσπαστα μέρη της κουζίνας μας και να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το φαγητό βελτιώνοντας ποιοτικά ένα σημαντικό τομέα του σπιτιού και της ζωής μας.
 
Πηγή: Protothema.gr
 
Central Photo by Watermark Designs on Unsplash

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Studio Μαθηματικών