Πάσχα για Νονούς και Βαπτιστήρια...

Ανάδοχος (νονός – νονά) είναι το πρόσωπο, άνδρας ή γυναίκα, που στέκεται εγγυητής στην Εκκλησία για την πίστη του βαπτιζομένου και αναλαμβάνει τη φροντίδα μετά το βάπτισμα να τον στερεώνει στην Χριστιανική πίστη.

Ο ρόλος του νονού ή αναδόχου καθίσταται αγαπητικός, πνευματικός και ουσιαστικός. Με την πραγματοποίηση του Μυστηρίου της Βάφτισης ο νονός αποκτά ένα νέο ρόλο, μία νέα ευθύνη, να μεταδώσει με το πρότυπό του και με τη διδασκαλία του την αγάπη του χριστιανισμού στο βαφτιστήρι του.

Να το βοηθήσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του να ομοιάσει στο Θεό, να αγαπήσει τους συνανθρώπους του και να βιώνει μια βαθιά και ουσιαστική ζωή.

Όταν αποφασίσει κάποιος να γίνει νονός, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτεί ότι ο νέος του αυτός ρόλος δεν είναι μια απλή υπόθεση και δεν είναι μόνο μία τυπική παράδοση δώρων.

xorigas easter

Πασχαλινά δώρα. Τι θα προσφέρει ο ανάδοχος τις γιορτές του Πάσχα

Σύμφωνα με την παράδοση ο νονός κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, στη γιορτή και στα γενέθλια του παιδιού προσφέρει δώρα αγάπης στο βαφτιστήρι του.

Ιδιαίτερα το Πάσχα συνηθίζεται να φέρνει την λαμπάδα που θα ανάψει το παιδί την ημέρα της Ανάστασης και ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα κάποιο δώρο, για παράδειγμα παπούτσια, ρούχα κ.α.

Επιπλέον, θα μπορούσε να του προσφέρει ένα πασχαλινό τσουρέκι το οποίο συμβολίζει τον άρτο ζωής που προσέφερε ο Χριστός στους ανθρώπους με την Σταύρωση και την Ανάστασή Του και ένα σοκολατένιο αυγό το οποίο συμβολίζει τη ζωή εν τάφω του Χριστού και την πορεία προς την Ανάστασή Του, όπως όταν ένα πουλάκι γεννιέται από το αυτό.

Ποια μέρα πρέπει να δώσω το δώρο

Τα παιδιά είναι ανυπόμονα οπότε μην πάτε τελευταία στιγμή να δώσετε το δώρο σας. Φροντίστε λοιπόν να το δώσετε αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Αν πάλι θέλετε να τηρήσετε την παράδοση, τα δώρα της Λαμπρής οι νονοί είθισται να τα δίνουν την Μ. Πέμπτη και ποτέ την Μ. Παρασκευή.

sakelariou 1130x300 easter

Τι συμβολίζουν τα δώρα του Πάσχα

lampada

Η λαμπάδα – Πασχαλινό λαμπαδάκι
Η λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση, την πίστη και την προσευχή,  τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι. Ανάβει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με το Άγιο Φως που έρχεται από τον τάφο του Χριστού.

augo

sidireboriki easter

Το πασχαλινό σοκολατένιο αυγό
Το αυγό συμβολίζει την ζωή εν τάφω η οποία φτάνει την Ανάσταση. Σχετίζεται επίσης με την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.
Είναι ξενόφερτο σύμβολο. Ας θυμηθούμε ότι στη Δ. Ευρώπη τα παιδιά ακούνε παραμύθια που λένε ότι ο λαγός φέρνει αυγά κι άλλα δώρα που κρύβουν οι μάνες σε διάφορα μέρη στο κήπο ή στο σπίτι. Τα παιδιά ψάχνουν να τα βρουν.

tsoureki

Το πασχαλινό τσουρέκι – κουλούρι με το κόκκινο αυγό
Το τσουρέκι είναι ο άρτος της ζωής όπως τον δίδαξε ο Χριστός. Παραδοσιακά, κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλες οι γυναίκες φτιάχνουν τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια συμβολίζοντας έτσι την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Συνήθως το τσουρέκι συνοδεύεται από ένα κόκκινο αυγό που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Πίσω στο Πασχαλινό Αφιέρωμα

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Studio Μαθηματικών