Χειροποίητα ζυμαρικά με αυγά (βασική συνταγή)

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Ποιά είναι η συνταγή για την καταπολέμηση του άγχους; Αλεύρι για ζυμώματα, αυγά και μια πρέζα αλάτι…Τίποτα περισσότερο…Αδειάζουμε το αλεύρι στον πάγκο εργασίας, κάνουμε λακκουβίτσα στο κέντρο, ρίχνουμε τα αυγά και το αλάτι κι αρχίζουμε το ζύμωμα. Εδώ επιστρατεύουμε όλη μας τη δύναμη, το πάθος, την ένταση και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Ό,τι μας αγχώνει, ό,τι μας θυμώνει, ό,τι μας ανησυχεί το μετατρέπουμε σε ενέργεια και τη διοχετεύουμε στη ζύμη. Όσο πιο πολύ τη “βασανίζουμε” τόσο πιο μαλακή κι εύπλαστη γίνεται…Τα χειροποίητα ζυμαρικά είναι πάθος που δεν τελειώνει ποτέ…

Υλικά για 4 μερίδες:

200 γρ. σκληρό αλεύρι

2 μεγάλα αυγά

1 πρίζα αλάτι

2 κ.σ. νερό

(Για κάθε 100 γρ. αλεύρι προσθέτουμε 1 αυγό και 1 κ.σ. νερό κι έτσι προσαρμόζουμε τα υλικά στην ποσότητα που επιθυμούμε)

xeiropoihta zymarika2xeiropoihta zymarika3xeiropoihta zymarika4xeiropoihta zymarika5xeiropoihta zymarika6xeiropoihta zymarika7xeiropoihta zymarika8xeiropoihta zymarika9xeiropoihta zymarika10xeiropoihta zymarika11xeiropoihta zymarika12xeiropoihta zymarika13xeiropoihta zymarika14xeiropoihta zymarika15xeiropoihta zymarika16xeiropoihta zymarika17xeiropoihta zymarika18xeiropoihta zymarika19xeiropoihta zymarika20xeiropoihta zymarika21

Εκτέλεση:

Στον πάγκο εργασίας αδειάζουμε το αλεύρι. Σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και μέσα εκεί ρίχνουμε τα αυγά με το αλάτι και το νερό. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού χτυπάμε τα αυγά φροντίζοντας να ενσωματώνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Στο τέλος θα σχηματίσουμε μια τραχιά και ακανόνιστη ζύμη. Τότε ξεκινάμε το ζύμωμα με τα χέρια όπως περιέγραψα πιο πάνω και δουλεύουμε τη ζύμη με όλη μας τη δύναμη. Αν είναι πολύ σφιχτή ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ακόμα νερό και συνεχίζουμε με επιμονή το ζύμωμα. Σιγά σιγά η ζύμη μαλακώνει και γίνεται εύπλαστη και λεία. Την κάνουμε μια μπάλα , τη σκεπάζουμε με πετσέτα ή την τυλίγουμε με μεμβράνη και την ξεκουράζουμε για μισή ώρα. Τότε αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας , χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη , παίρνουμε το πρώτο κομμάτι , το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι κι αν έχουμε το μηχάνημα για ζύμες ξεκινάμε να το απλώνουμε έχοντάς το στην πιο μεγάλη σκάλα. Σταδιακά ρυθμίζουμε όλο και σε πιο μικρές βαθμίδες  ώστε να πετύχουμε τελικά το πιο λεπτό ζυμάρι , στην μικρότερη διαβάθμιση του εργαλείου. Αν ωστόσο δεν έχουμε το ειδικό εργαλείο , ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη. Τις φαρδιές λωρίδες που θα σχηματιστούν, τις διπλώνουμε (σαν ύφασμα) , αλευρώνοντας ενδιάμεσα για να μην κολλήσει η ζύμη και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα ζυμαρικά 3 ή 5 χιλιοστά ανάλογα με το πόσο λεπτά θέλουμε τα ζυμαρικά μας. Ξεδιπλώνουμε τότε το κομμένο αυτό “κουβάρι” , ξεμονεύουμε τα ζυμαρικά , τα αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε άφθονο αλατισμένο νερό για 4 λεπτά περίπου (αυτό εξαρτάται από το πάχος τους γι’ αυτό δε δίνω ακριβή χρόνο βρασμού) τα στραγγίζουμε, τα ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και τα απολαμβάνουμε με όποιον τρόπο επιθυμούμε.

Καλή απόλαυση!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών