Κοτόπουλο με χιλοπιτάκι στη γάστρα

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Ο χαρακτηρισμός του φαγητού αυτού θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα παράδειγμα από αυτά που χρησιμοποιούμε στη γραμματική για να εξηγήσουμε τα παραθετικά των επιθέτων: Νόστιμο , νοστιμότερο , νοστιμότατο! Θετικός , συγκρικτικός και υπερθετικός βαθμός του επιθέτου! Γιατί το κοκκινιστό κοτόπουλο με τις χιλοπίτες είναι ένα νόστιμο φαγητό , αν το κατόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής είναι νοστιμότερο κι αν μάλιστα ψηθεί σε πήλινη γάστρα είναι νοστιμότατο! Η θεωρία και η πράξη στην ημερήσια διάταξη για ένα φαγητό παραδοσιακό , κλασικό κι αγαπημένο. Αν μάλιστα το σερβίρουμε πασπαλισμένο με μπόλικη , σκληρή μυζήθρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι , το αποτέλεσμα αγγίζει την τελειότητα!

Υλικά:

1 μεγαλούτσικο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής κατά προτίμηση
1-2 ξερά κρεμμύδια ανάλογα με το μέγεθος
1 κουτί ντοματάκι κονκασέ
1 κρασοπότηρο ντοματοχυμό
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι
1 ξυλάκι κανέλα
400 γρ. χιλοπιτάκια
1300 ml βραστό νερό

kotopoylo xilopites2kotopoylo xilopites3kotopoylo xilopites4kotopoylo xilopites5kotopoylo xilopites6kotopoylo xilopites7

Εκτέλεση:

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες , το καθαρίζουμε από περιττές πετσούλες κλπ. και το πλένουμε πολύ καλά. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε πήλινη γάστρα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια τριμμένα , το ντοματάκι και το χυμό, τα μπαχαρικά , το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το σκέπασμά της ή με λαδόκολλα κι από πάνω με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για μιάμιση περίπου ώρα. Το τελευταίο εικοσάλεπτο αφαιρούμε το σκέπασμα και αφήνουμε το κρέας να πάρει χρώμα. Όταν το κρέας έχει ετοιμαστεί και είμαστε σίγουροι ότι έχει “γίνει” προσθέτουμε το βραστό νερό και τα χιλοπιτάκια ανακατέυοντας να σκορπιστούν σε όλη τη γάστρα. Αλατίζουμε άλλο λίγο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα χιλοπιτάκια. Όταν είναι έτοιμο το φαγητό , το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μελώσει.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας μυζήθρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδέυουμε με ένα δροσερό , ροζέ κρασί!

Καλή όρεξη!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών