Φασόλια χάντρες με στρογγυλά κρεμμυδάκια, στη χύτρα ταχύτητας

Τα λένε μπαρμπούνια (μπαρμπουνοφάσουλα) γιατί έχουν κόκκινα στίγματα στο κάτασπρο δέρμα τους και θυμίζουν λίγο το ψάρι μπαρμπούνι, στη Γορτυνία τα λένε λόμπες όταν είναι ξερά, αλλού τα λένε χάντρες και στο εξωτερικό είναι γνωστά σαν φασόλι κράνμπερι γιατί το χρώμα των στιγμάτων τους θυμίζουν τα κράνμπερι δηλαδή τα κράνα, όμως όποιο κι αν είναι το όνομά τους δεν παύουν να είναι από τα ιδιαίτερα νόστιμα φασόλια με μια μοναδική γλύκα όταν μαγειρεύονται.

Η δυνατή τους γεύση και η αυξημένη ποσότητα πρωτεϊνης που περιέχουν τα κάνουν να ταιριάζουν περισσότερο με λαχανικά αλλά και λευκά τυριά, με σάλτσα ντομάτας, αρωματικά όπως ο μαϊντανός, ο δυόσμος και ο βασιλικός αλλά και μπαχαρικά όπως η πάπρικα.

Προσωπικά αυτά τα φασόλια τα λατρεύω γιατί γίνονται υπέροχα γιαχνί κατσαρόλας ή φούρνου σκέτα ή με λαχανικά όπως καρότο, πιπεριά Φλωρίνης, σπανάκι και σέσκουλα.

Συνδυάστε τα και με λίγο ρύζι (όποιο αγαπάτε αλλά δοκιμάστε τα και με το αρωματικό μπασμάτι) και θα έχετε έναν πολύ χορταστικό και γευστικά δυνατό συνδυασμό που, σίγουρα, θα λατρέψετε. Όσο για την θρεπτική αξία του πιάτου αυτή είναι αδιαμφισβήτητη.

Διαβάστε περισσότερα στο Tantekiki.blogspot.com

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Studio Μαθηματικών