Τάρτα με μήλα (apple galette)

Το περίμενα με πολλή λαχτάρα το φετινό φθινόπωρο. Ήθελα τη δροσιά του , την ηρεμία και τη γλύκα του . Ήθελα τον χαλαρό ρυθμό του και τις ομορφιές του , ήθελα τα χρώματά του και τα “καλούδια” του. Ναι , αυτά τα υπέροχα “καλούδια” , τα δώρα που γενναιόδωρα χαρίζει η φύση αυτή την εποχή. Πρώτα έρχονται τα σύκα και τα σταφύλια , μετά οι βανίλιες και τα δαμάσκηνα…Κάπου εκεί ξεφυτρώνουν και τα κυκλάμινα , τα ρόδια , τα κυδώνια και τα μήλα….ΩΩΩ ναι , τα μήλα που για μένα είναι ένας από τους πιο ευλογημένους καρπούς της γης και δε χορταίνω να τα βλέπω , να τα μαγειρεύω και να τα γεύομαι. Η κουζίνα μου χωρίς τα λατρεμένα μου μήλα θα ήταν πιο φτωχή και πιο αδιάφορη…Μια λιτή μα υπέροχη τάρτα μήλου με απλή βάση , βουτυρένια βάση και μια αγκαλιά ομορφοστιβαγμένα , καραμελωμένα μήλα στο εσωτερικό της είναι ό,τι χρειάζομαι για να απολαύσω ένα ήρεμο απογευματινό τσάι με άρωμα μήλου και κανέλας.

Υλικά:

Για τη βάση:

210 γρ. αλεύρι μαλακό

150 γρ.παγωμένο βούτυρο

2 κ.σ. ζάχαρη

3 κ.σ. παγωμένο νερό

1 τσιμπιά αλάτι

Για τη γέμιση:

1/2 κιλό μήλα

4-6 κ.σ. λευκή ή καστανή ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκιά την προτιμάμε)

Μπόλικη κανέλα

 

Επιπλέον: λίγο γάλα εβαπορέ για τις άκρες

galette mhloy2galette mhloy3galette mhloy4galette mhloy5galette mhloy6galette mhloy7galette mhloy8galette mhloy9galette mhloy10galette mhloy11galette mhloy12galette mhloy13galette mhloy14galette mhloy15galette mhloy16galette mhloy17galette mhloy18galette mhloy19galette mhloy20galette mhloy21

Εκτέλεση: 

Ρίχνουμε το αλεύρι , τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπωλ. Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Δουλεύομε τα υλικά με τα χέρια μας μέχρι να σχηματίσουμε ένα μίγμα που να μοιάζει με χοντρά βουτυρένια ψίχουλα. Προσθέτουμε τότε το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να αποκτήσει σώμα το μίγμα μας χωρίς όμως να επιμείνουμε γιατί όσο το δουλεύουμε , έρχονται σε θερμοκρασία δωματίου τα υλικά και θα χάσει η βάση της τάρτας την αίσθηση των λεπτών στρωμάτων και θα μετατραπεί σε μια απλή μπισκοτένια βάση .

Τυλίγουμε το μίγμα με μια μεμβράνη και τοποθετούμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο.

Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα μήλα από τη σάρκα τους και από τα κουκούτσια και τα κόβουμε στα δύο. Πάνω στη βάση κοπής κόβουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτές λωρίδες χωρίς να τίς ξεχωρίσουμε ώστε να διατηρείται το σχήμα του μισού μήλου.

Αδειάζουμε τότε τη ζύμη σε μια λαδόκολλα αφού την έχουμε αλευρώσει ολόγυρα και την απλώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε τότε με ένα δεύτερο φύλλο λαδόκολλας και με τον πλάστη , πανεύκολα ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 32εκ.

Αφαιρούμε τότε την “πάνω” λαδόκολλα και με τη βοήθεια του μαχαιρού στιβάζουμε συμμετρικά τα κομμένα μήλα στο κέντρο του φύλλου αφήνοντας αρκετό κενό για το δίπλωμα της τάρτας. Όταν γεμίσει η επιφάνεια με τα μήλα , πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα και με τη βοήθεια της λαδόκολλας διπλώνουμε τις άκρες ώστε να κλείσουν τα πλάγια της τάρτας. Αλείφουμε αυτές τις άκρες με αδιάλυτο γάλα εβαπορέ και μεταφέρουμε την τάρτα μαζί με τη λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου.

Ψήνουμε με προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 45’-50΄λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Γίνεται όνειρο!

Σημ. : Αν θέλουμε τη γαρνίρουμε με λίγο παγωτό βανίλα και σιρόπι καραμέλας 

Καλή επιτυχία!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ