Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί (Gouda)

Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

Απορώ δηλαδή με τον εαυτό μου μερικές φορές … μα να μην έχω δοκιμάσει αυτή την τεχνική νωρίτερα; Πού ήταν το δύσκολο; Μήπως δε ζυμώνουμε μπιφτέκια τουλάχιστον κάθε 15-20 μέρες ; Απλώς πρέπει να κλείσουμε στο εσωτερικό τους ένα “μπαστουνάκι” τυρί και συνεχίζουμε κανονικά την εκτέλεση της συνταγής μας . Και να το θαύμα! Ένα ζουμερό , πεντανόστιμο μπιφτέκι που το ανοίγεις  και εμφανίζεται από μέσα το τυράκι λιωμένο και γευστικό που έρχεται να “δέσει” με τον κιμά και να απογειώσει τη γεύση του…

Υλικά (για 12 μεγαλούτσικα μπιφτέκια) :

850 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
3 Κρητικές κριθαροκουλούρες (ολικής άλεσης)
1 μεγάλο αυγό
10 κ.σ. λάδι και λίγο ακόμα για το ψήσιμο
Χυμό από ένα μεγάλο , ζουμερό λεμόνι
1 κ.σ. ξύδι
1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο και λίγη φρέσκια ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
12 μπαστουνάκια τυρί Gouda

mpiftekia gouda2mpiftekia gouda3mpiftekia gouda4mpiftekia gouda5mpiftekia gouda6mpiftekia gouda7

Εκτέλεση :

Μουλιάζουμε τις κριθαροκουλούρες σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν τελείως , τις στίβουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με τον κιμά . Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί και τα ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιήσουμε τη ζύμη . Τοποθετούμε τη λεκάνη στο ψυγείο για 1/2 τουλάχιστον ώρα για να σφίξει η ζύμη , να πλάθονται πιο καλά τα μπιφτέκια αλλά και για να ενωθούν καλύτερα τα υλικά και να “δέσουν” τα υγρά . Παίρνουμε τότε μια ποσότητα από τη ζύμη , όσο χωράει η χούφτα μας , πλάθουμε κανονικά το μπιφτέκι μας αλλά πιο πλακέ , τοποθετούμε στο κέντρο ένα από τα μπαστουνάκια τυριού και κλείνουμε τη ζύμη γύρω-γύρω ώστε να σφραγιστεί . Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη και αραδιάζουμε τα μπιφτέκια που έχουμε πλάσσει  σε λαδωμένο ταψάκι . Τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα ψήνουμε στους 200ο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοψηθούν . Αν χρειαστεί , τα γυρίζουμε τα τελευταία 5 λεπτά με προσοχή για να πάρουν χρώμα κι από τις δύο πλευρές .
Περιμένουμε να σταθούν λίγο και σερβίρουμε με ό,τι προτιμάμε…ρυζάκι ή πατάτες ψητές σαν τηαγνιτές  ή σαλάτα ή βραστά  ή ψητά λαχανικά!
Και δυο λόγια ακόμα :
 -Η γέμισή μας μπορεί να παραλλάζει ανάλογα με τις προτιμήσεις μας (τυρί φέτα , πιπεριά , καπνιστό τυρί , ντομάτα κλπ…)
-Το τυρί Gouda το προτιμώ σ’ αυτή τη συνταγή γιατί έχει "γεμάτη" υφή και γεύση αλλά και είναι αρκετά σταθερό , ώστε ακόμα κι αν ανοίξουν λίγο τα μπιφτέκια κατά το ψήσιμο , αυτό στέκεται εκεί και ροδοψήνεται χωρίς να “τρέξει” στο ταψί….  ;)

Συνταγή για πατάτες ψητές σαν τηγανιτές θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ , αρωματικές πατάτες θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ , για πατατοσαλάτα εδώ και για ψητά λαχανικά εδώ

Καλή όρεξη!

Πηγή: http://www.tasteoflife.com.gr/index.php/en/syntages-me-alati/kyria-piata/1271-mpiftekia-gemista-me-tyri-gouda

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Studio Μαθηματικών