Χορτοπιτάκια με πλιγούρι

Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

Δεν ξέρω αν απολαμβάνω πιο πολύ τη γεύση σε αυτά τα χορτοπιτάκια ή τη διαδικασία της παρασκευής τους. Όχι πως είναι κάτι το σημαντικό , κάτι το ιδιαίτερο και το σπάνιο. Μα είναι αυτό που όλοι το προτιμάμε και θα απλώσουμε το χέρι με ευχαρίστηση να φάμε κανα-δυο στην καθισιά μας ή να αρπάξουμε ένα στο κάθε χέρι περνώντας βιαστικά μπροστά από τον πάγκο της κουζίνας. Εγώ πάλι απολαμβάνω το ζυμαράκι που θα πλάσσω , τα φυλλαράκια που θα ανοίξω , τα μυρωδικά που θα σωτάρω με το λαδάκι και θα μοσχοβολήσει η κουζίνα και το “κεντηματάκι" που θα κάνω για να κλείσω τα πιτάκια μου και να τα αραδιάσω στο ταψί. Είναι αυτό που λέμε πως η δύναμη της παράδοσης είναι μεγάλη όπως και οι εικόνες και  που κουβαλούμε από τα παιδικά μας χρόνια καθώς η μητέρα μου έφτιαχνε πάντα αυτά τα χορτοπιτάκια σε περιόδους νηστείας.

Υλικά:

Για το φύλλο:

350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

60 ml λάδι

2 κ.σ. τσίπουρο ή ξύδι

1 κούπα χλιαρό νερό

1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι

Για τη γέμιση:

800 γρ. σπανάκι

1 ματσάκι μυρώνια

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2 ματσάκι άνιθο

4 κ.σ. πλιγούρι

6-8 κ.σ. λάδι

Αλάτι και πιπέρι

Και για το ψήσιμο:

Μπόλικο ελαιόλαδο

xortopitakia pligoyrι2xortopitakia pligoyrι3xortopitakia pligoyrι4xortopitakia pligoyrι5xortopitakia pligoyrι7xortopitakia pligoyrι8xortopitakia pligoyrι9xortopitakia pligoyrι11xortopitakia pligoyrι12xortopitakia pligoyrι13xortopitakia pligoyrι14xortopitakia pligoyrι15xortopitakia pligoyrι16xortopitakia pligoyrι17xortopitakia pligoyrι18xortopitakia pligoyrι19

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το ζυμαράκι για το φύλλο:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αλεύρια , το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι και το τσίπουρο (ή το ξύδι) και ανακατεύουμε για λίγο με το χέρι μας μέχρι να λαδωθεί το αλεύρι . Τότε προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη που θα κολλάει αρκετά στα χέρια αλλά θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης. Σχημτίζουμε τότε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

Ετοιμάζουμε τότε τη γέμιση:

Σε μια απλωτή κατσαρόλα ρίχμνουμε το σπανάκι καλά πλυμένο και προσθέτουμε 3-4 κουταλιές νερό. Αχνίζουμε έτσι το σπανάκι μέχρι αν μαραθεί και να απορροφηθούν τα υγρά που υπάρχουν στην κατσαρόλα. προσθέτουμε τότε το λάδι και σωτάρουμε γαι λίγα λεπτά , συνεχίζουμε προσθέτοντας τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση με τελευταίο το πλιγούρι. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη ενώ στο μεταξύ το πλιγούρι θα φουσκώσει και θα απορροφήσει τα περιττά υγρά.

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και αδειάζουμε εκεί το ζυμαράκι μας. Το χωρίζουμε σε 20 κομμάτια και με τη βοήθεια του πλάστη και πασπαλίζουντας με αλεύρι ανοίγουμε φυλλαράκια με διάμετρο 20 εκ. περίπου. Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση στο φυλλαράκι και βρέχουμε το περίγραμμά του με λίγο νερό με το δάχτυλό μας . Τυλίγουμε τότε το φυλλαράκι σε μισοφέγγαρο και πατάμε με τα δάχτυλά μας ώστε να κλείσουν οι άκρες. Στρίβουμε διπλώνοντας τις ακρες αυτές , σχηματίζοντας το χαρακτηριστικό σχέδιο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.  Αραδιάζουμε τα πιτάκια στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα λαδώνουμε πολύ καλά με μπόλικο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν τα πιτάκια.

Καλή επιτυχία!

Σημ. : Εννοείται πως αν δε θέλουμε τα πιτάκια νηστίσιμα μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση ένα χτυπημένο αυγό και τυρί φέτα.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ