Τούρτα σεράνο

Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

Όλοι γνωρίζουμε ή καλύτερα θυμόμαστε αυτή την κλασική τούρτα με το σιροπιστό παντεσπάνι κακάο και την πλούσια , βουτυρένια κακάο-κρεμα . Μαζι με τη σοκολατίνα , τη νουγκατίνα , τη μόκα και τον κορμό “αραπίνα” αποτελούσαν το σημεία αναφοράς σε κάθε ζαχαροπλαστείο. Έχω την τύχη και τη χαρά να έχω πεθερά με ταλέντο στη ζαχαροπλαστική και με σπάνιο αρχείο παλιών συνταγών. Σε κάθε γιορτή , γενέθλια ή χαρμόσυνη μέρα μια πληθωρική πιατέλα με την τούρτα σεράνο ήταν δεδομένη από τα χεάκια της…Τόσο πολύ που δεν είχα ποτέ μπει στον κόπο να τη φτιάξω μόνη μου γιατί πολύ απλά δε μας έλειψε ποτέ. Φέτος όμως είπα να κάνω την αρχή. Αντέγραψα τη συνταγή (μαζί με κάμποσες ακόμα) και έκανα το πείραμα….Το αποτέλεσμα; Απλά μοναδικό….

Υλικά (24-25 εκ.)

Για το παντεσπάνι:
1/3 κούπας κακάο
2/3 κούπας φαρίνα κοκ.
1 κούπα ζάχαρη
1 κ.σ. μπέικιν
4 αυγά
3 βανίλιες
2 κ.σ. κονιάκ
Για το σιρόπι:
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
2 κ.σ. λικέρ βύσσινο ή κονιάκ
Για τη γέμιση:
1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής
ή ένα φακελάκι τύπου garni σκόνη με κακάο +200 ml γάλα για την παρασκευή του
Για τη βουτυροκρέμα κακάο:
250 γρ. βούτυρο
1 κούπα (πολύ γεμάτη) άχνη ζάχαρη
3 κ.σ. κακάο
3 αυγά χωρισμένα (κρόκους από ασπράδια)
2 βανίλιες
Νιφάδες λευκής και μαύρης σοκολάτας ή ό,τι άλλο επιθυμούμε για το γαρνίρισμα

serano2pantespani kakao12serano3serano4serano5serano6serano7serano8serano9serano10serano11serano12serano13serano14serano15serano16

Εκτέλεση:

-Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι: Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ , σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν ένα λείο και βελούδινο μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα ταψάκι στον πάτο του οποίου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και έχουμε λαδώσει ελαφρά τα τοιχώματα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 28 λεπτά. Περιμένουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα αφαιρώντας σιγά-σιγά τη λαδόκολλα. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς!

-Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής σύμφωνα με τη βασική συνατγή που θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ. Αφήνουμε την κρέμα κατά μέρος να κρυώσει (σκεπάζουμε την επιφάνεια με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.

-Ή ετοιμάζουμε (αν επιλέξουμε αυτή την εκδοχή) την κρέμα κακάο τύπου garni χτυπώντας στο μίξερ το περιεγχόμενο του φακέλου με 200 ml κρύο γάλα. Τοποθετούμε την κρέμα κακάο στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε.

-Ετοιμάζουμε στη συνέχεια το σιρόπι:

Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα για 5 λεπτά.

-Τέλος ετοιμάζουμε τη βουτροκρέμα κακάο:

-Χτυπάμε με το μιξερ χειρός τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη , το κακάο και τις βανίλιες  μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους καιτέλος κουταλιά-κουταλιά τη μαρέγκα. Όταν ενσωματωθεί κι αυτή εντελώς , η κρέμα μας είναι έτοιμη.

Συναρμολογούμε την τούρτα:

Κόβουμε με τη βοήθεια ενός πριονωτού , μεγάλου μαχαιριού το παντεσπάνι σε δύο πάτους. Τοποθετούμε τον πρώτο πάτο στην πιατέλα και σιροπιάζουμε με τη μισή ποσότητα σιροπιού. Απλώνουμε από πάνω, σε όλη την επιφάνεια την κρέμα ζαχαροπλαστικής και τη σκεπάζουμε με το δεύτερο πάτο παντεσπανιού. Τον σιροπιάζουμε κι αυτόν με το υπόλοιπο σιρόπι και τέλος “χτίζουμε" την τούρτα γύρω-γύρω με τη βουτυροκρέμα κακάο.

Στολίζουμε την τούρτα με τις νιφάδες σοκολάτας και τοποθετούμε για λίγες ώρες στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.

Λίγα λόγια ακόμα:

Κατά την προσωπική , ταπεινή μου γνώμη η τούρτα σεράνο είναι μια απόλυτα “καφετί" τούρτα και γι’ αυτό την προτιμώ με γέμιση κρέμας κακάο. Παράλληλα έχει πιο ανάλαφρη γεύση .

Ωστόσο πολλοί τη θεωρούν μια κλασική τούρτα που δεν μπορεί παρά να περιέχει την παραδοσιακή κρέμα ζαχαροπλαστικής. Και αυτή η άποψη είναι σεβαστή…Όποια κι αν διαλέξει ο καθένας είναι εξίσου νόστιμη και απολαυστική….

-Επειδή περιέχει βούτυρο και παγώνει αρκετά στο ψυγείο , καλό είναι να αφήσουμε την τούρτα σε θερμοκρασία δωματίου 15 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.

-Στις φωτογραφίες , όπως θα δείτε , έχω κάνει την πρόταση με την κρέμα ζαχαροπλαστικής κατ’ επιθυμία του συζύγου που είχε τα γενέθλιά του.

-Η τελευταία φωτογραφία ωστόσο είναι πιο παλιά με γέμιση garni κακάο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ