Ελέφαντες Πρεσπών στο φούρνο

Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

"Είναι τα προϊόντα του τόπου μας Μπέττυ μου , δοκίμασέ τα” μου είπε η αγαπημένη μου φίλη , η Φωτεινή από τη Φλώρινα και όταν άνοιξα το πολύτιμο δέμα αντίκρυσα όλα τα αγαθά του πανέμορφου αυτού τόπου που τον έχω λατρέψει χωρίς να τον έχω επισκεφτεί ποτέ μόνο και μόνο γιατί μέσα από τις διηγήσεις αλλα και απο το “ξεδίπλωμα" της ψυχής της είναι σα να με έχει πάρει από το χέρι και να με έχει περπατήσει στην ιδιαίτερη Πατρίδα της: Πάπρικα καπνιστή , μπούκοβο καυτερό , φασόλια , γίγαντες κι ελέφαντες…Ενθουσιάστηκα σα μικρό παιδί! Ελέφαντες δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου , είπα με ενθουσιασμό. “Είναι εκπληκτικοί , σαν κάστανα” συνέχισε εκείνη και με πρότρεψε να τους μαγειρέψω χρησιμοποιώντας μπούκοβο και πάπρικα. Εννοείται πως έτσι έκανα και το αποτέλεσμα ήταν ένα πιάτο εξόχως γευστικό και  παραδοσιακό που κλείνει μέσα του όλα τα αρώματα και τις ομορφιές της Φλώρινας…

Υλικά:

250 γρ. ελέφαντες

100 ml λάδι

100 γρ. τριφτή ντομάτα

2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες

Θυμάρι , δάφνη , πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή) , μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό) 

250-300 ml νερό

elefantes3elefantes4elefantes5elefantes6elefantes7elefantes8elefantes9elefantes10elefantes11elefantes12elefantes13elefantes14elefantes15elefantes16

Εκτέλεση:

Από το βράδυ βάζουμε τους ελέφαντες σε μια λεκάνη με νερό να φουσκώσουν. 

Την επομένη μέρα βάζουμε τους ελέφαντες σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τους σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για 45 λεπτά με 1 ώρα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τους ελέφαντες εκεί μέσα στο νερό που έβρασαν μέχρι να έρθει η ώρα να τους ψήσουμε. Προαιρετικά ζεματίζουμε τα κρεμμύδια για πιο ελαφρύ αποτέελσμα. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το βάζουμε στη φωτιά. Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα γυροφέρνουμε στη φωτιά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε λίγο ακόμα το σωτάρισμα. Προσθέτουμε τότε την ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά + το νερό και σιγομαγειρεύουμε για λίγη ώρα. Αδειάζουμε τότε τους ελέφαντες στραγγισμένους σε ένα πυρίμαχο σκεύος , αδειάζουμε όλο το περιεγχόμενο του τηγανιού με όλα τα υγρά του και το βάζουμε στο φούρνο , στους 180ο για 30-40 λεπτά μέχρι να καλοψηθεί το φαγητό , να κάνει ωραία κρούστα και να μελώσει. 

Σερβίρουμε κι απολαμβάνουμε!

Καλή όρεξη.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ