Οσομπούκο με λαχανικά στη γάστρα

Μια συνταγή απο το Taste of Life by Betty

Αν μου αρέσει ένα κομμάτι από το βοδινό κρέας είναι το περίφημο οσομπούκο. Πρόκειται για το κάτω μέρος από το “κότσι” του μοσχαριού που κόβεται σε χοντρές ροδέλες και περιέχει ένα μεγάλο μέρος από κόκκαλο γεμάτο μυελό (μεδούλι) και μπόλικο ψαχνό γεμάτο με κολλαγόνο (ζελέ). Εκεί οφείλεται και η ανυπέρβλητη νοστιμιά του.

Οι Ιταλοί το μαγειρεύουν και το συνοδεύουν με μια αρωματική “γκρεμολάτα” που είναι ένα λεμονάτο μίγμα με μυρωδικά και σκόρδο. Μια άλλη εκδοχή είναι αυτή με την παρουσία ντομάτας και ψιλοκομμένα λαχανικά . Αυτή είναι η δική μου “αδυναμία” και την προτιμώ ξεκάθαρα…Σιγομαγειρεμένο οσομπούκο λοιπόν σε πήλινη σκεπαστή γάστρα με ένα σωρό αρώματα και μια γεύση που δε συγκρίνεται με όλα τα “γκουρμέ” του κόσμου.

Υλικά:

2 μεγάλες φέτες οσομπούκο

4 καρότα

2 ξερά κρεμμύδια

3-4 κλωνάρια σέλερυ

1 κουτί ντομάτα κονκασέ

1 φλ.τσ. λευκό κρασί

2 φλ.τσ. νερό

1 κρασοπότηρο λάδι

Αλάτι και πιπέρι (εγώ χρησιμοποιώ πράσινο σε κόκκους)

Λίγα κλωνάρια δεντρολίβανο

Λίγα κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

osobuco2osobuco3osobuco4osobuco5osobuco6osobuco7osobuco8osobuco9osobuco10osobuco11

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε το κρέας στη γάστρα. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα , το σέλερυ και τα κρεμμύδια. Ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε τα λαχανικά σε πολύ μικρά κυβάκια και τα ρίχνουμε κι αυτά στη γάστρα. Προσθέτουμε τη ντομάτα , το κρασί , το λάδι και το νερό. Σκορπίζουμε πάνω το δεντρολίβανο και το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Κάνουμε κυκλικές κινήσεις ώστε να τοποθετηθούν ομοιόμορφα τα υλικά και να πάρουν τη θέση τους στο σκεύος.

Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην τελευταία σχάρα στους 250ο για 1 ώρα. Κατεβάζουμε στους 180ο και ψήνουμε άλλες δύο ώρες. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος , αφαιρούμε τη σχάρα και ακουμπάμε τη γάστρα στον πάτο του φούρνου. Ψήνουμε στους 150ο ,  μόνο με την κάτω αντίσταση για μισή ώρα ακόμα ώστε να απορροφηθούν τα υγρά και να μελώσει το φαγητό. Ελέγχουμε κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά υγρά ψήνουμε για λίγη ώρα ακόμα.

Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με ρύζι ή πουρέ λαχανικών.

Καλή όρεξη!

Σημ. Αν δε χρησιμοποιήσουμε κεραμική γάστρα αλλά εμαγέ προσαρμόζουμε ανάλογα το χρόνο ψήσίματος και ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού καθώς θα "στεγνώσει" πιο γρήγορα.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ