Καρυδόπιτα με κρέμα (φανταστική)

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Πολλοί την ονομάζουν πουτίγκα Τυρνάβου γιατί συνηθίζεται εκεί και αποτελεί παραδοσιακό , γιορτινό γλύκισμα της περιοχής , άλλοι πάλι την ονομάζουν μελαχρινή με κρέμα για ευνόητους λόγους , λίγο πιο πέρα στην περιοχή της Καρδίτσας την ονομάζουν “κοφτή” Καρδιτσιώτικη….Μα τι αξιολάτρευτο γλυκό είναι αυτό! Τολμώ να πω ότι δεν το αγαπώ απλώς μα το λατρεύω και οι αντιστάσεις μου απέναντί του είναι μηδενικές. Στην καρυδένια βάση δεν προσθέτω καθόλου αλεύρι ή σιμιγδάλι και χρησιμοποιώ μόνο τριμμένη φρυγανιά και χοντροτριμμένα καρύδια με αποτέλεσμα να απουσιάζει η αίσθηση αφράτου παντεσπανιού και να κυριαρχεί η μεστή , βαριά σιροπιαστή υφή. Αυτό ακριβώς είναι που με τρελαίνει σε αυτό το γλυκό το οποίο έρχεται να ισορροπήσει με την απόλυτη , τη μοναδική βελούδινη κρέμα….Με πολλή χαρά μοιράζομαι μαζί σας ένα απο τα κορυφαία μου γλυκά…

Υλικά:

Για την καρυδόπιτα:

6 αυγά

180 γρ. ζάχαρη

150 γρ. φρυγανιά τριμμένη

180 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα

1 κ.σ. μπέικιν 

1 κ.γλ. κανέλα

1/2 κ.γλ. γαρύφαλο

3 κ.σ. κονιάκ

Για το σιρόπι:

500 γρ. ζάχαρη

500 ml νερό

1-2 λεπτές φέτες λεμονιού

Χυμό από μισό λεμόνι

Για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα

1 αυγό

2 βανίλιες

40 γρ. κορν φλάουρ

80 γρ. αλεύρι

120 γρ. ζάχαρη

100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Επιπλέον: 200 ml κρέμα γάλακτος πολύ καλά παγωμένη στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη) για 5 ώρες τουλάχιστον.

1 κ.σ. άχνη

Για το γαρνίρισμα:

Τριμμένο καρύδι και κανέλα

karydopita krema2karydopita krema3karydopita krema4karydopita krema5karydopita krema6karydopita krema7karydopita krema8karydopita krema9karydopita krema10karydopita krema11karydopita krema12karydopita krema13karydopita krema14karydopita krema15karydopita krema16karydopita krema17karydopita krema18karydopita krema19karydopita krema20karydopita krema21karydopita krema22karydopita krema23

Εκτέλση:

Ετοιμάζουμε πρώτα την καρυδόπιτα: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα γαι 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια παχιά και αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε τότε τα μπαχαρικά και το μπέικιν και χτυπάμε για πολύ λίγο. Συνεχίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά  και μετά με τα τριμμένα καρύδια (λίγο χτύπημα). Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα το αδειάζουμε σε παραλληλόγραμμο ταψί (35x25) και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην κάτω σχάρα , για 35 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τότε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι μετρώντας πέντε λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Σιροπιάζουμε με προσοχή την καρυδόπιτα φροντίζοντας να μοιράσουμε ομοιόμορφα το σιρόπι σε όλη την έκταση του γλυκού.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα:

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη με ένα μίξερ χειρός για 3-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει ,  να πήξει και να αποκτήσει υφή γιαουρτιού. Την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Βάζουμε τότε σε μια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταίνεται και παράλληλα ρίχνουμε σε ένα μπωλ τη ζάχαρη , το αυγό , τις βανίλιες , το κορν φλάουρ και το αλεύρι. Τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν κρέμα και όταν έχει ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα παίρνουμε από εκεί 3-4 μεγάλες κουταλιές (σερβιρίσματος σούπας) και τις προσθέτουμε στο μίγμα του αυγού συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αδειάζουμε το μίγμα αυτό μέσα στο γάλα που λογικά θα έχει αρχίσει να βράζει , ανακατεύουμε ζωηρά για λίγο μέχρι να πήξει η κρέμα και να δέσει καλά. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά , προσθέτουμε το βούτυρο (ή μαργαρίνη) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στο μίγμα. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα παγωμένο μπωλ ή ταψάκι  με σκοπό να επιταχύνουμε την πτώση της θερμοκρασίας της ανακατεύοντάς την συχνά. Όταν γίνει χλιαρή , την αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε , προσθέτοντας σε δυο- τρεις δόσεις την σαντιγύ που έχουμε φυλάξει στο ψυγείο. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα το αδειάζουμε πάνω στη σιροπιασμένη καρυδόπιτα. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο καρύδι και μπόλικη κανέλα και φυλάμε στο ψυγείο . Όταν παγώσει κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε. 

Καλή επιτυχία και ΚΥΡΙΩΣ καλή απόλαυση!

Σημ. : Εγώ χρησιμοποίησα ταψί με αποσπώμενη βάση όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες με σκοπό τον πιο εύκολο κι εμφανίσημο τρόπο σερβιρίσματος. Ωστόσο μια ποσότητα από το  σιρόπι διέρρευσε και αναγκάστηκα να το τραβήξω με σύριγγα και να το προσθέτω με υπομονή πάλι στο γλυκό. Εν κατακλείδι δε θα σας συμβούλευα να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους σκεύος αλλά ένα απλό παραλληλόγραμμο ταψάκι.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ