Γίγαντες με σπανάκι στο πήλινο

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Τι να πω τώρα γι’αυτό το φαγητό…Παραδοσιακό , τόσο αρωματικό , τόσο υπέροχο , τόσο ωφέλιμο , τόσο αγαπημένο…τα όσπρια αγαπούν τα χορταρικά και αποτελούν ένα “αχτύπητο δίδυμο”…το σπανάκι συγκεκριμένα , το “παντρεύουμε” με τα μαυρομάτικα φασόλια , με τα ρεβύθια , με τα φασόλια…Σήμερα θα το εμπλουτίσουμε με αρώματα της άνοιξης , θα το συνοδέψουμε με γίγαντες ή ελέφαντες , θα το ψήσουμε στο πήλινο και (πιστέψτε με )  θα απογειώσουμε τη γεύση και την απόλαυση…Αν πάλι δεν έχουμε πήλινο , το ψήνουμε στη γάστρα ή σε ένα πυρίμαχο σκέυος με μπόλικο ελαιόλαδο…Η συνοδεία του φαγητού αυτού με ζυμωτό ψωμί και ένα εκλεκτό τυρί επιβάλλεται…

Υλικά :

600 γρ. σπανάκι

400 γρ. γίγαντες ή ελέφαντες

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1 πράσο

1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο

500 γρ. ντομάτα κονκασέ

6-8 κ.σ. λάδι για το σωτάρισμα των λαχανικών

1 ποτηράκι του κρασιού λάδι για το ψήσιμο

Αλάτι και πιπέρι

gigantes spanaki2gigantes spanaki3gigantes spanaki4gigantes spanaki5gigantes spanaki6gigantes spanaki7gigantes spanaki8gigantes spanaki9gigantes spanaki10gigantes spanaki11
Εκτέλεση:

Βάζουμε τους γίγαντες σε μια λεκάνη με νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. (Όσο περισσότερο μείνουν , τόσο καλύτερα. Εγώ αυτή τη φορά τους άφησα 20 ώρες στο νερό και ήταν πολύ εύπεπτοι).

Βράζουμε τους γίγαντες σε άφθονο νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 45-50 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν και να χιλώσουν. Τους στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε τα χορταρικά:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σπανάκια και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο.

Ζεματίζουμε τα σπανάκια σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά.

Ρίχνουμε το λάδι (6-8 κ.σ.) στην κατσαρόλα και όταν κάψει προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο. τα γυροφέρνουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τα ζεματισμένα σπανάκια. Τα σωτάρουμε κι αυτά για λίγα λεπτά , προσθέτουμε το μάραθο , τον άνιθο , τη ντομάτα και τα φέρνουμε μερικές βόλτες στην κατσαρόλα μέχρι να μαγειρευτούν ελαφρά . Αδειάζουμε τότε τα χορταρικά στο πήλινο και προσθέτουμε τους γίγαντες. Τα ανακατεύουμε , αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λάδι (1 ποτηράκι).

Ψήνουμε για 45 -50 λεπτά , στους 200ο , μέχρι να “μελώσει” το φαγητό και να κάνουν οι γίγαντες ωραία κρούστα.

Σερβίρουμε αμέσως.

Η γεύση του φαγητού αυτού είναι μοναδική!

Καλή όρεξη!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ