Γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταΐφι

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Εδώ μιλάμε για αγάπη μεγάλη , μιλάμε για λατρεία…Σιροπιαστό , βουτυρένιο , με βελούδινη , υπέροχη και ανάλαφρη κρέμα και το φύλλο καταΐφι στα καλύτερά του. Καλοψημένο , τραγανό και παιχνιδιάρικο, θα κλείσει μέσα την κρέμα και αφού καλοψηθεί θα σιροπιαστεί και θα μελώσει τόσο δελεαστικά που θα παρασύρει στην “αμαρτία” και τους πιο συγκρατημένους. Τη συγκεκριμένη κρέμα τη φτιάχνω εδώ και χρόνια και την αγαπώ ιδιαιτέρως. Βασικό υλικό της είναι το τριμμένο ρύζι και αυτό είναι που την κάνει τόσο ανάλαφρη και τόσο ξεχωριστή. Δεν “πετρώνει” καθόλου ακόμα κι αν περάσουν μέρες αν και με το συγκεκριμένο γλυκό δε μετράμε μέρες αλλά ώρες μέχρι να καταναλωθεί…Το δε καταΐφι έχει το προνόμιο να μη μαλακώνει όπως το φύλλο αρκεί να καλοψηθεί ώστε να είναι τραγανό….

Υλικά :

1 πακέτο φύλλο καταΐφι

120 γρ. λιωμένο βούτυρο

+80 γρ. ηλιέλαιο

Για την κρέμα:

100 γρ. ρύζι καρολίνα (ωμό) τριμμένο στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σαν χονδρό σιμιγδάλι

4 αυγά

180 γρ. ζάχαρη

2 βανίλιες

1 λίτρο γάλα

Για το σιρόπι:

1 + 2/3 νεροπότηρα νερό

700 γρ. ζάχαρη

Χυμό από μισό λεμόνι και δυο-τρεις λεπτές φέτες λεμονιού

kataifi galaktompoyreko2kataifi galaktompoyreko3kataifi galaktompoyreko4kataifi galaktompoyreko5kataifi galaktompoyreko6kataifi galaktompoyreko7kataifi galaktompoyreko8kataifi galaktompoyreko10kataifi galaktompoyreko9kataifi galaktompoyreko11kataifi galaktompoyreko12kataifi galaktompoyreko13

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε μια απλωτή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταίνεται  και παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά , το τριμμένο ρύζι , τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα. Όταν το γάλα αρχίζει να αχνίζει παίρνουμε τρεις -τέσσερις μεγάλες κουταλιές απ’ αυτό και τις ρίχνουμε στο μίγμα των αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα. Αδειάζουμε τότε το μίγμα αυτό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα , περιμένοντας να βράσει η κρέμα και να “δέσει” .Τότε αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και ετοιμάζουμε το γλυκό:

Χτενίζουμε πολύ σχολαστικά το καταΐφι και το χωρίζουμε σε δύο περίπου ίσα μέρη. Ενώνουμε το βούτυρο με το ηλιέλαιο . Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε το μισό φύλλο-καταΐφι σε όλη την επιφάνεια. Το ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα βουτύρου-ηλιέλαιου και αδειάζουμε πάνω την κρέμα. Τη σκεπάζουμε με το υπόλοιπο καταΐφι και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο-ηλιέλαιο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 190ο , στην τελευταία σχάρα του φούρνου για 50 λεπτά περίπου μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχει ξεροψηθεί.

Το βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσει εντελώς!. 

Ετοιμάζουμε τότε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά μετρώντας από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Σιροπιάζουμε το γλυκό αμέσως φροντίζοντας να το ραντίσουμε ομοιόμρφα σε όλη την επιφάνεια. Περιμένουμε να σταθεί για μισή ώρα περίπου , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ