Μαρμελάδα σύκο

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Αυτό το μικρό θαύμα που λέγεται σύκο εκτός από τη μελένια γεύση του με συνεπαίρνει ακόμα κι όταν το παρατηρώ…Τόσα πολλά μικρά σπόρια , ένα ζουμερό περιεγχόμενο , κλεισμένο μέσα σε μια μαλακή σάρκα που άλλοτε είναι λευκοπράσινη κι άλλοτε είναι μωβ. Το σύκο σηματοδοτεί με τον πιο γλυκό τρόπο το τέλος του καλοκαιριού και είναι τόσο μοναδικό , όπως μαναδική είναι κι η απόλαυση που χαρίζει…Το γεύομαι , όταν είναι η εποχή του , δίχως όρια και το απολαμβάνω πάντα σα μικρό παιδί. Ακόμα και η διαδικασία του ξεφλουδίσματός του έχει κάτι μαγικό. Μαγική λοιπόν είναι και η μαρμελάδα που έφτιαξα φέτος με κέφι , φροντίδα και αγάπη….

Υλικά :

1250 γρ. καθαρισμένα σύκα

650 γρ. ζάχαρη

!/2 φλιτζανάκι του καφέ ούζο και

1/2 φλιτζανάκι του καφέ τσίπουρο

Χυμό από μισό λεμόνι

marmelada syko2marmelada syko3marmelada syko4marmelada syko5marmelada syko6marmelada syko7marmelada syko8marmelada syko9


Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα σύκα από το εξωτερικό τους περίβλημα και τα κόβουμε στα δύο ή στα τρία ανάλογα με το μέγεθος. Τα τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά , σε βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζαχαρη και τα ποτά. Μόλις πάρει βράση η μαρμελάδα χαμηλώνουμε λίγο  τη φωτιά και , σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα (περίπου ανα πέντε λεπτά). Φροντίζουμε να ανακατεύουμε τη μαρμελάδα  για να μην κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας αλλά και για να πολτοποιείται και να παίρνει την τελική της μορφή. Αν θέλουμε να έχει και λίγα κομμάτια φρούτου και να μην είναι εντελώς πολτοποιημένη περιορίζουμε λίγο το ανακάτεμα. Παράλληλα ξαφρίζουμε αν χρειαστεί.

Χρονομετρούμε από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός και βράζουμε τη μαρμελάδα για 30-35 λεπτά. Στις τελευταίες βράσεις προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αν και φαίνεται υδαρής , δεν πρέπει να μας ξαγελάει γιατί όταν κρυώσει θα σφίξει αρκετά και θα είναι τέλεια! Επειδή η κατσαρόλα διατηρεί πολύ υψηλή θερμοκασία ακόμα κι όταν έχουμε αποσύρει από τη φωτιά καλό είναι να  γεμίσουμε μια μεγάλη λεκάνη με παγωμένο νερό και να  βυθίσουμε μέσα την κατσαρόλα με τη μαρμελάδα. Αυτό το κάνουμε για να σταματησουμε αμέσως το βρασμό και κατά συνέπεια το υπερβολικό δέσιμο της μαρμελάδας που θα την σκουρύνει και θα αλλοιώσει το φρέσκο και “ζωντανό” άρωμα του σύκου.

Καλή επιτυχία!

Σημ. : Πολλοί χρησιμοποιούν λίγα μπαχαρικά στη συγκεκριμένη μαρμελάδα και μπορούμε να προσθέσουμε , αν το επιθυμούμε . Η πεθερά μου μάλιστα χρησιμοποιεί ποτό "τεντούρα" που έτσι κι αλλιώς έχει άρωμα κανέλας και γαρύφαλλου. Εμένα μου αρκεί το φυσικό , αξεπέραστο άρωμα του ίδιου του φρούτου και το διακριτικό άρωμα του γλυκάνισου που αφήνει το ούζο!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Ευπρεπές Cooking & Decor