Λαδόπιτα με λαχανικά

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Δε μπορώ παρά να μοιραστώ μαζί σας μια αγαπημένη πίτα που φτιάχνω πολύ συχνά όταν θέλουμε να απολαύσουμε ένα υγιεινό και παράλληλα γευστικό , χορταστικό σνακ ή όταν διανύουμε περιόδους νηστείας ή διατροφής ή όπως ο καθένας ονομάζει τις διατροφικές του επιλογές . Σημασία έχει πως πρόκειται για μια “λαδένια πίτα” ψημένη με λαχανικά , ολόγλυκια , αφράτη , πεντανόστιμη που θα μπορούσε κανείς να την ονομάσει χορτοφαγική πίτσα ή κάπως έτσι…Το σίγουρο είναι πως τα χρώματα , τα αρώματα , οι μυρωδιές και η γεύση της είναι απίστευτα και αποζημιώνουν όλους όσους θα την γευτούν!

Υλικά (για το ζυμάρι):

400 γρ. αλέυρι γ.ο.χ. (έχουμε άλλο λίγο στην άκρη μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε)

350 γρ. χλιαρό νερό

1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

Για την πίτα :

2-3 σφιχτές , ώριμες ντομάτες

2 πιπεριές της προτίμησής μας

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

200 γρ. φρέσκα μανιτάρια

3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη

3/4 φλ. τσ. λάδι

Πιπέρι (και κάπαρη προαιρετικά)

ladopita laxanika2ladopita laxanika3ladopita laxanika4ladopita laxanika5ladopita laxanika6ladopita laxanika7ladopita laxanika8ladopita laxanika9ladopita laxanika10ladopita laxanika11ladopita laxanika12ladopita laxanika13


Εκτέλεση :

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζυμαρένια βάση : Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και την μαγιά . Προσθέτουμε και το χλιαρό νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να ομογενοποιηθούν . Αν κολλάει πολύ στα χέρια και είναι πολύ ρευστό το μίγμα προσθέτουμε λίγες κουταλιές αλεύρι ακόμα και ξαναζυμώνουμε . Δεν περιμένουμε να ξεκολλάει εντελώς από τα χέρια και να πλάθεται εύκολα , απλά να δουλεύεται και να είναι αφράτο . Το σκεπάζουμε τότε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά (περίπου μισή ώρα) .

Πλένουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τα μανιτάρια τα οποία καθαρίζουμε με χαρτί κουζίνας . Τα στεγνώνουμε όλα , τα καθαρίζουμε από φλούδες , κοτσανάκια και σπόρια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες . Αν θέλουμε ζεματίζουμε τα κρεμμύδια για 1-2 λεπτά . Τοποθετούμε τότε όλα τα λαχανικά (ντομάτες , πιπεριές , κρεμμύδια , μανιτάρια)  σε ένα σουρωτήρι , τα αλατίζουμε ελαφρά και τα ανακατεύουμε απαλά ώστε να αφυδατωθούν και να μην έχουν πολλά υγρά κατά το ψήσιμο .

Λαδώνουμε τότε ένα ταψί 28x38 και αδειάζουμε μέσα το ζυμάρι . Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλάει στα χέρια και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού . Τότε σκορπίζουμε από πάνω όλα τα λαχανικά τα οποία έχουν στραγγίσει αρκετά , αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε και τη ρίγανη και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στην κάτω σχάρα , στους 200ο για μία  ώρα περίπου , μέχρι να ροδίσει η πίτα μας . Όταν την βγάλουμε από το φούρνο (σε αυτό το σημείο προσθέτουμε , αν θέλουμε κάπαρη) , περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε . Τρώγεται ζεστή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι εξαιρετική !

Καλή όρεξη!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ