Ψητές πατατοκροκέτες με παρμεζάνα και φρέσκια ρίγανη

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Οι πατατοκροκέτες είναι ένα παριζήτητο ορεκτικό που πάει με όλα και…τρώγεται απ’ όλους! Δεν ξέρω εσείς αλλά η μητέρα μου , τις πανάριζε και τις τηγάνιζε σε άφθονο , καυτό λάδι…. μάχη γινόταν γι’ αυτά τα μαγικά , χρυσαφένια μπαλάκια με την τραγανή κρούστα και το βελούδινο εσωτερικό…Ήταν το επίσημο συνοδευτικό όταν είχαμε κουνέλι στιφάδο θυμάμαι…Τώρα πια , στη δική μου κουζίνα , τα προτιμάμε πολύ πιο συχνά κι ο λόγος είναι απλός : πιο απλουστευμένη συνταγή και φυσικά φούρνος αντί τηγανίσματος ;)

Υλικά :

800 γρ. πατάτες (καθαρό βάρος)

150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

1 μεγάλο αυγό ελαφρώς χτυπημένο

2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη για τη ζύμη

Αλάτι , πιπέρι και 2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη

Φρυγανιά τριμμένη για το πλάσιμο (περίπου 1 φλ. τσ.)

Λάδι για το ψήσιμο

patatokroketes2patatokroketes3patatokroketes4patatokroketes5patatokroketes6patatokroketes8patatokroketes9patatokroketes10

Εκτέλεση :

Βράζουμε τις πατάτες με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό , μέχρι να μαλακώσουν , περίπου 45 λεπτά! Τις στραγγίζουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σε ένα μπωλ . Τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ ή με ένα πιρούνι .  Προσθέτουμε τότε και τα υπόλοιπα υλικά , αλατοπιπερώνουμε με προσοχή γιατί έχουμε βάλει και την παρμεζάνα και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να αποκτήσουμε μια βελούδινη , ομογενοποιημένη ζύμη . Πλάθουμε τότε μπαλάκια σε μέγεθος μικρού βερύκοκου και τα βάζουμε σε ένα βαθουλό δίσκο όπου έχουμε ρίξει την τριμμένη φρυγανιά . Όταν τα πλάσουμε όλα αρχίζουμε να κινούμε το δίσκο κυκλικά ώστε τα μπαλάκια να “κυλιστούν” στη φρυγανιά .

Παίρνουμε τότε ένα-ένα με το χέρι μας , το τελειοποιούμε στο πλάσιμο φροντίζοντας να είναι πασπαλισμένα καλά με φρυγανιά γύρω-γύρω και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο , αντικολλητικό ταψί ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ το ένα με το άλλο . Τέλος με ένα πινέλο τα λαδώνουμε όλα πολύ καλά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , στην κάτω σχάρα μέχρι να ροδοψηθούν . Δεν τα γυρίζουμε γιατί παίρνουν χρώμα από την κάτω αντίσταση του φούρνου . Όταν είναι έτοιμα  βγάζουμε το ταψί  από το φούρνο και ΔΕΝ  πειράζουμε τις κροκέτες  μέχρι να κρυώσουν αρκετά και να σταθεροποιηθούν , αλλιώς κινδυνεύουν να μας διαλυθούν .

Δυο λόγια ακόμα :

-Οι παρατηρήσεις που κάνω γύρω από το ψήσιμο προέρχονται κατόπιν προσωπικής εμπειρίας . Την πρώτη φορά που τις έφτιαξα , τις “στρίμωξα" στο ταψί με αποτέλεσμα να μην ψηθούν ομοιόμορφα αλλά και να μην μπορώ να τις αφαιρέσω με ευκολία από μέσα . Επίσης , στην αδημονία μου να δοκιμάσω αμέσως μόλις βγήκαν από το φούρνο , μαλακές  καθώς ήταν , διαλύθηκαν με αποτέλεσμα να γευτώ ένα πολύ νόστιμο , τυρένιο… “πουρέ” !

-Αντί για φρέσκια ρίγανη , αν δεν έχουμε στη γλάστρα ή αν δεν την προτιμάμε , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό  ή σχινόπρασο ή πάπρικα ή μοσχοκάρυδο…αν και , κατά την ταπεινή μου γνώμη η φρέσκια ρίγανη είναι κορυφαία!

-Τέλος , αν θέλετε , φυσικά και μπορείτε να κάνετε τις κροκέτες σας τηγανιτές.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ