Βασική ζύμη για choux (σου)

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Η ιστορία του “σου" είναι πολύ παλιά. Ο πρώτος εμπνευστής της ήταν Ιταλός ζαχαροπλάστης  και δημιούργησε αυτή τη μαγική , ζεστή ζύμη στη Γαλλία του 16ο αι. για χάρη της βασίλισσας Αικατερίνης των Μεδίκων. Πρόκειται για “εκφυλισμένη” έκφραση του τίτλου pâte à chaud που σημαίνει "ζύμη σε ζέστη”! Η λέξη “chaud” έγινε choux" και οι περίφημες φωλίτσες με τις χαρακτηριστικές ραγάδες και τη φουσκωτή κοιλιά έμελε να κατακτήσουν μια σπουδαία θέση στο χώρο της ζαχαροπλαστικής παγκοσμίως. Τα γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμα πραλίνας ή παγωτό τα περιλούζουμε με γκανάζ σοκολάτας ή γλάσο καραμέλας και δημιουργούμε περίφημα γλυκά όπως το εκλαίρ ή το προφιτερόλ κ.ά.

Υλικά για 23-25 κομμάτια:

130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 ml γάλα

100 ml νερό

2 κ.σ. ζάχαρη

1 τσιμπιά αλάτι

80 γρ. βούτυρο

4 αυγά

vasiki zymi choux2vasiki zymi choux3vasiki zymi choux4vasiki zymi choux5vasiki zymi choux6vasiki zymi choux7vasiki zymi choux8vasiki zymi choux9vasiki zymi choux10vasiki zymi choux11vasiki zymi choux12vasiki zymi choux13vasiki zymi choux15vasiki zymi choux14

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το γάλα , το νερό , το αλάτι , τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανάβουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε κάπου-κάπου με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις πάρει βράση το υγρό αυτό μίγμα αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτουμε με μιας όλο το αλεύρι. Ανακατεύουμε διαρκώς . Στην αρχή θα είναι σβωλιασμένο το μίγμα αλλά στη συνέχεια θα αρχίσει να λιαίνει και να ομογενοποιείται. Ανακατεύουμε επίμονα . Μετά από μερικά λεπτά θα δούμε ότι θα γίνει μια συμπαγής , πολύ μαλακή και εύπλαστη ζύμη που θα μαζευτεί σε μία μπάλα γύρω από την κουτάλα. Αδειάζουμε τότε τη ζύμη αυτή στον κάδο του μίξερ και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά για 10 λεπτά. Τότε χτυπάμε τη ζύμη στην πιο χαμηλή σκάλα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Όταν η ζύμη γίνει ελαστική και μαστιχωτή είναι έτοιμη. Τη μεταφέρουμε σε κορνέ ενώ παράλληλα στρώνουμε λαδόκολλες σε δύο λαμαρίνες του φούρνου. Αραδιάζουμε τότε μικρά βουναλάκια από τη ζύμη στα ταψιά μας με κάποια απόσταση ανάμεσά τους . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην προτελευταία σχάρα , για 35 λεπτά. Όταν πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα κι έχουν φουσκώσει και σχηματίσει ραγάδες στην επιφάνειά τους , τα choux είναι έτοιμα. Τα τρυπάμε τότε με μια οδοντογλυφίδα στο κάτω μέρος σε κανά-δυο σημεία και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.

Tα χρησιμοποιούμε σαν βάση για πολλά γλυκά.

Καλή επιτυχία!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ