Μηλόπιτα με αφράτο παντεσπάνι

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Η πιο απλή , η πιο παλιά , η πιο αγαπημένη μου συνταγή για μηλόπιτα που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια , είναι αυτή! Την έχω συνδέσει με συναντήσεις “μαμάδων” σε απογευματινούς καφέδες , την έχω συνδέσει με τους πρώτους, αδέξιους πειραματισμούς μου στην κουζίνα και τις πρώτες μου μαγειρικές ανησυχίες,  μα πάνω απ’ όλα την έχω συνδέσει με ένα αγαπημένο πρόσωπο , που υπάρχει στην οικογένειά μας εδώ και κάμποσες δεκαετίες και έχει στην καρδιά μας θέση καλύτερη από συγγενή εξ αίματος. Σ’ αυτό το πρόσωπο αφιερώνω τη μηλόπιτα αυτή μιας και τη θυμάται πάντα και την αναφέρει με αγάπη και η γεύση της κουβαλάει αναμνήσεις και μας γυρίζει πίσω σε αξέχαστες  , όμορφες εποχές…Μηλόπιτα με αφράτο παντεσπάνι λοιπόν, αφιερωμένη στο Δήμο με όλη μας την αγάπη….

Υλικά:

6 αυγά χωρισμένα

5-6 μήλα ανάλογα με το μέγεθος

2 βανίλιες

1 κούπα αλεύρι

1 κ.σ. μπέικιν

220 γρ. λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη ή μισό-μισό)

1 κούπα ζάχαρη για τα μήλα

1 κούπα ζάχαρη για το παντεσπάνι

Κανέλα για το σερβίρισμα

mhlopita dhmoy2mhlopita dhmoy3mhlopita dhmoy4mhlopita dhmoy5mhlopita dhmoy6mhlopita dhmoy7mhlopita dhmoy8mhlopita dhmoy9mhlopita dhmoy10mhlopita dhmoy11mhlopita dhmoy12mhlopita dhmoy13mhlopita dhmoy14mhlopita dhmoy15mhlopita dhmoy16mhlopita dhmoy17

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε με τον χοντρό τρίφτη σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε τη μία κούπα ζάχαρη κι ανακατεύουμε.

Σε ένα ταψί 28εκ. ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Αδειάζουμε εκεί και το μείγμα του μήλου και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι φροντίζοντας να ισιώσουμε την επιφάνεια. Αφήνουμε το ταψί στην άκρη.

Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια με σφιχτή μαρέγκα και το αφήνουμε κι αυτό στην άκρη.

Σε ένα μπωλ ανάμιξης ρίχνουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη (τη δεύτερη κούπα) και τη βανίλια και τα χτυπάμε με το μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Τότε προσθέτουμε λίγο-λίγο τη μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μίγμα κάνοντας απαλές , κυκλικές κινήσεις με σπάτουλα. Αδειάζουμε το παντεσπάνι πάνω από τα μήλα και ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 45 -50 λεπτά , μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ξεκολλήσει ελαφρά το παντεσπάνι από τα τοιχώματα. Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε έτσι όπως είναι να κρυώσει εντελώς. Τότε με προσοχή την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα , διορθώνουμε αν χρειαστεί την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα. Κόβουμε σε κομμάτια κι απολαμβάνουμε. Συνδυάζεται άψογα με μια μπάλα παγωτό και σιρόπι καραμέλας.

Καλή επιτυχία.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ