Τάρτα “ρουστίκ” με κεράσια

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Ας αρχίσω επαινώντας τα κεράσια , αυτό το μικρό - μεγάλο θαύμα της φύσης που φαντάζει “ζωγραφιά”. Τόσο όμορφο με δυνατό χρώμα , ζουμερό , γευστικό , υγιεινό , “παιχνιδιάρικο”….Δε νομίζω ότι υπάρχει κοριτσάκι που να μην έχει κρεμάσει ένα ζευγαράκι κεράσια στ’ αυτιά του για σκουλαρίκια όταν πρωτοαντίκρυσε αυτό το λαμπερό θέαμα…Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος να μην έχει παραδεχτεί την ομορφιά του αντικρύζοντας ένα μπωλ με φρεσκοπλυμένα , ελκυστικά κεράσια.

Δε νομίζω ότι υπάρχει “ζαχαροπλάστης” που να μην έχει εκμεταλλευτεί μέχρι τέλος το υπέροχο αυτό φρούτο του καλοκαιριού…Κι εδώ θα περάσω στο “κόλλημα” που έχω φάει τώρα τελευταία με τις “ρουστίκ” , χωριάτικες τάρτες…Όταν βλέπω το πανέρι μου με μια ποικιλία φρούτων ή λαχανικών και μοιάζουν σαν πίνακας ζωγραφικής , θέλω να τα κλείσω μέσα σε μια βάση τάρτας σα να τα βάλω σε κορνίζα και να αποθανατίσω την ομορφιά τους. Σήμερα αποθανάτισα ένα “καλάθι” με κεράσια…

Υλικά για τη βάση:

210 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 κ.σ. ζάχαρη

1 τσιμπιά αλάτι

150 γρ. παγωμένο βούτυρο 

3 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

500 γρ. κεράσια

5 κ.σ. ζάχαρη

1 γεμάτη κ.σ. κορν φλάουρ

Και 1 κρόκο αυγού για το ψήσιμο

galette kerasia2clafoutis2galette kerasia3galette kerasia4galette kerasia6galette kerasia7galette kerasia8galette kerasia9galette kerasia10galette kerasia11galette kerasia12galette kerasia13galette kerasia14galette kerasia15galette kerasia16galette kerasia17

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τα κεράσια: Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε το κουκούτσι από το εσωτερικό του με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου ή με μια φουρκέττα. (θα έχουν καθαρό βάρος περίπου 400 γρ.) Τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ και τα αφήνουμε στην άκρη. 

Ετοιμάζουμε τη βάση: Ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα  άλλο μπωλ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και δουλεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να “βουτυρωθεί” καλά όλο το αλεύρι και σχηματιστεί μια νωπή , κάπως ανομοιογενής ζύμη. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το παγωμένο νερό και δουλεύουμε λίγο ακόμα . Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη , την κλείνουμε καλά και την τοποθετούμε για μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Τότε την αδειάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα και την απλώνουμε με τον πλάστη σε δίσκο με διάμετρο 32 εκ. Εγώ δουλεύω τον πλάστη προς μια κατεύθυσνη και όχι πάνω-κάτω όπως όταν δουλεύουμε το κλασικό φύλλο και έτσι δεν κολλάει . Αν όμως μας δυσκολεύει , τοποθετούμε μια ακόμα λαδόκολλα από πάνω κι έτσι απλώνεται εύκολα. 

Μεταφέρουμε τη στρογγυλή βάση μαζί με τη λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου. 

Παίρνουμε τότε τα κεράσια , τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ , τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα αδειάζουμε στο κέντρο της βάσης φροντίζοντας να αφήσουμε περιθώριο τουλάχιστον 3-4εκ. Διπλώνουμε τότε τις άκρες του κύκλου έτσι ώστε να κλείσουμε καλά τη γέμιση και να μισοσκεπάσουμε τα ακρινά κεράσια. Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με ένα πιρούνι και τον αραιώνουμε με λίγες σταγόνες νερού. Αλείφουμε τότε τις άκρες της τάρτας με ένα πινέλο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην προτελευταία σχάρα για 40 λεπτά περίπου. Όταν ροδίσει η τάρτα μας καλά , είναι έτοιμη. Περιμένουμε λίγο να κρυώσει και να σταθούν και να καραμελώσουν τα υγρά της , την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε με χτυπημένη σαντιγύ , ή με παγωτό βανίλια ή με γιαούρτι. 

Καλή επιτυχία!

Σημ. : -Δεν πασπαλίζουμε από την αρχή τα κεράσια με τη ζάχαρη αλλά μόνο την τελευταία στιγμή για να μη βγάλουν υγρά.

-Θα μπορούσα να προτείνω άρωμα βανίλιας ή οποιοδήποτε άλλο άρωμα (ξύσμα λεμονιού κλπ.) και στη βάση και στα κεράσια αλλά δεν το προτείνω γιατί θέλω να αναδεικνύεται ατόφιο το άρωμα του φρούτου. Αν , ωστόσο , το επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ