Τσηζ κέικ αμερικάνικου τύπου (New York-style cheesecake)

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Κράτα χώρο για το γλυκό σου λέω , άκουσε με και δε θα χάσεις. Μιλάμε για το απόλυτο ψητό cheesecake N.Y. style με τη βελούδινη κρέμα στα καλύτερά της. Μια κρέμα συννεφένια , σαν “αφρός” αλλά με μεστή , γεμάτη γεύση , τόσο ώριμη όσο πρέπει , τόσο ελαφριά όσο πρέπει και παράλληλα με την οξύτητα που πρέπει και τη γλύκα που χρειάζεται για να έχει ισορροπία. Η μπισκοτένια βάση είναι η αγαπημένη και γνώριμη με τα μπισκότα και το βούτυρο ενώ το topping εξαρτάται από το γούστο του καθενός. Η Χριστίνα , γνωστή με το όνομα “απλά, σπιτικά”(@apla_spitika) στο instagram  μια χαρισματική κοπέλα από τη Β. Ελλάδα μου πρότεινε τη συνταγή της κι εγώ τη δοκίμασα , την απόλαυσα και την καθιέρωσα…

Υλικά:

150 γρ. μπισκότα

70 γρ. λιωμένο βούτυρο

Για την κρέμα:

600 γρ. τυρί κρέμα

300 γρ. Sour cream (δες τις σημειώσεις μου στο τέλος)

200 γρ. ζάχαρη

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)

4 αυγά

Για το topping:

Σάλτσα με φρούτα του δάσους, βύσσινο, σιρόπι καραμέλας , σιρόπι σφενδάμου κ.λ.π.

NYcheesecake2NYcheesecake3NYcheesecake4NYcheesecake5NYcheesecake6NYcheesecake7NYcheesecake8NYcheesecake9NYcheesecake10NYcheesecake11NYcheesecake12NYcheesecake13NYcheesecake14NYcheesecake15NYcheesecake16NYcheesecake17NYcheesecake18NYcheesecake19

Εκτέλεση:

Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα μπισκότα και τα τρίβουμε πολύ καλά . Από το άνοιγμα που υπάρχει στο καπάκι , ενώ δουλεύει το μπλέντερ ρίχνουμε σιγά-σιγά το λιωμένο βούτυρο ώστε να αναμιχθεί ομοιόμορφα με το τριμμένο μπισκότο. Αδειάζουμε το μίγμα σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο(23-24 εκ.) και την πιέζουμε καλά ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στην επιφάνειά της. Ψήνουμε για 5-8 λεπτά στους 180ο και αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε τότε την κρέμα: σε ένα μπωλ ρίχνουμε το τυρί κρέμα , τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Χτυπάμε χωριστά την sour cream με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει κι αυτή και να αποκτήσει βελούδινη υφή και τότε την προσθέτουμε στο μίγμα τυριού συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή σκάλα.

Προσθέτουμε τότε ένα-ένα τα αυγά και όταν ενσωματωθούν κι αυτά προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Αδειάζουμε τότε το μίγμα πάνω από τη βάση των μπισκότων και τοποθετούμε τη φόρμα μέσα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος. Προσθέτουμε τότε νερό στο μεγαλύτερο αυτό σκέυος φροντίζοντας να γεμίσει κατα τα 3/4 ,ώστε να ψηθεί το γλυκό σε μπαι μαρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 160ο μέχρι να ροδίσει ελαφρά (περίπου 45 λεπτά). Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς , αφαιρούμε το τσέρκι , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε κατά προτίμηση.

Σήμ. :-Εγώ την ποσότητα του τυριού  την αντικατέστησα με 200 γρ.  τυρί κρέμα, 200γρ. μασκαρπόνε και 200γρ.  στραγγιστό γιαούρτι. Μπορούμε δηλαδή να “παιξουμε” με συνδυασμό υλικών τηρώντας την αρχική ποσότητα (600 γρ.)

-Αν δεν έχουμε sour cream μπορούμε να χτυπήσουμε στο μίξερ 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά μαζί με 50 ml χυμό λεμονιού. Θα πετύχουμε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα!

-Όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες, χρησιμοποίησα αλουμίνιο ταψάκι μιας χρήσεως. Δεν το συνιστώ γιατί με βασάνισε πολύ η μεταφορά του από το σκεύος με το νερό. Προτείνω φόρμα με αποσπώμενη βάση!

Καλή επιτυχία!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ