Ρακόμελο

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Ο χειμώνας αρχίζει σιγά σιγά να μας κτυπάει την πόρτα και να αναζητάμε αυτές τις χουχουλιάρικες όμορφες βραδιές με τη ζεστή ατμόσφαιρα , τη ζεστή παρέα και το χειμωνιάτικο ποτό . Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό , για να είμαι ειλικρινής είναι το αγαπημένο μπράντυ μαζί με αποξηρμένα σύκα , αμύγδαλα και σοκολάτα bitter. To δεύτερο είναι το ζεστό , δυνατό κι αγαπημένο ρακόμελο. Χρειάζεται συστάσεις; δεν νομίζω καθώς τα λέει όλα με το όνομά του : ρακί + μέλι , ολόγλυκο , απολαυστικό και υπέροχο. Η σύνθεσή του είναι ευεργετική αφού περιέχει μέλι και αλκοόλη που σερβίρονται ζεστά και προστατεύουν από το κρυολόγημα ή ανακουφίζουν και καταπραύνουν φλεγμονές. Η μέθοδος της παρασκευής του απλή , ενώ οι δυνατότητες παραλλαγών ενδιαφέρουσες. Η ρακή μπορεί να αντικατασταθεί με τσίπουρο , ενώ το μέλι μπορεί να είναι διαφορετικών ποικιλιών ώστε να χαρίζει ιδιαίτερα αρώματα ή και να εμπλουτιστεί με μίγμα μπαχαρικών...

Υλικά:

200 ml ρακή ή τσίπουρο

2 1/2 κ.σ. μέλι

1 ξυλάκι κανέλας

3-4 καρφάκια γαρύφαλλο

rakomelo2rakomelo3rakomelo4rakomelo5

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπρίκι τη ρακή ή το τσίπουρο μαζί με τα μπαχαρικά και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ελαφρώς προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Πριν προλάβει να έρθει καλά καλά σε βρασμό αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και σερβίρουμε. Αποφεύγουμε το βρασμό ώστε να μην ξεπεράσουμε τους 80o C (σημείο βρασμού της αλκοόλης). 

Μπορούμε , όπως ανέφερα να “παίξουμε” με πολλούς συνδυασμούς αρωμάτων και μπαχαρικών. Αγαπημένη πρόταση η προσθήκη μιας φλοίδας λεμονιού ή προτοκαλιού με κανέλα!

Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αρωματικότατο κάρδαμο , ροζ ή λευκό πιπέρι , μπαχάρι , μοσχοκάρυδο ακόμα και λίγο τζίντζερ. 

Εις υγείαν!...

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

Studio Μαθηματικών