Φιλέτο γαλοπούλας με πορτοκάλι και πετιμέζι

Μια συνταγή από το Taste of Life by Betty

Όταν αγόρασα αυτό το φιλεταρισμένο κομμάτι γαλοπούλας είχα στο νου μου να το ψήσω στη σχάρα και να το περιλούσω με μια πικάντικη , όξινη σαλτσούλα , να το συνοδέψω και με μια καλοφτιαγμένη σαλατούλα και να φάμε μια χαρά! ΄Ελα όμως που μου γεννήθηκε έντονα η επιθυμία να δοκιμάσω κάτι καινούριο…Κατέφυγα λοιπόν στη διαίσθησή μου , στην όρεξή μου , στις προτάσεις που έχουν πέσει στην αντίληψή μου κατά καιρούς και βέβαια στα υλικά που διέθετε η κουζίνα μου την ημέρα εκείνη…Είχα και ρύζι μπασμάτι , δεν ήθελε και πολύ σκέψη το εγχείρημα…Δείτε το αποτέλεσμα:

Υλικά:

1 φιλεταρισμένο κομμάτι γαλοπούλας (1 κιλό)
2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
10 κ.σ ελαιόλαδο
Ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
3-4 κλαράκια δεντρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στα 4
1 σφηνάκι πετιμέζι
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
Ρύζι μπασμάτι για να το συνοδεύσουμε

galopoyla petimezi2galopoyla petimezi3galopoyla petimezi4galopoyla petimezi5galopoyla petimezi7galopoyla petimezi8galopoyla petimezi9galopoyla petimezi10

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε το φιλέτο γαλοπούλας . Το κόβουμε σε φέτες πάχους 2 εκ. Ετοιμάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά . Προθερμαίνουμε μια βαθιά, απλωτή κατσαρόλα με βαρύ πάτο σκέτη, χωρίς λάδι και όταν έχει κάψει αραδιάζουμε τα κομμάτια του φιλέτο. Περιμένουμε να “αρπάξει" από τη μια πλευρά και τότε το γυρίζουμε κι από την άλλη. Όταν έχει πάρει χρώμα και είναι έτοιμο το κρέας (θα ξεκολλάει άνετα από την κατσαρόλα) προσθέτουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί κι αυτό, ραντίζουμε με το βαλσαμικό ξύδι, σβήνουμε με το χυμό πορτοκάλι, προσθέτουμε το ξύσμα, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά περίπου. Αν δούμε ότι στην πορεία έχει στεγνώσει προσθέτουμε πολύ λίγο βραστό νερό .

Τέλος, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε το πετιμέζι και αφού πάρει το φαγητό μόνο μια βράση αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Γυροφέρνουμε την κατσαρόλα δυο-τρεις φορές για να ομογενοποιηθούν τα υγρά πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι και το φαγητό είναι έτοιμο.

Βράζουμε λίγο ρύζι μπασμάτι (ταιριάζει απόλυτα ) σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και σερβίρουμε κομμάτια φιλέτου με ρύζι στο κάθε πιάτο περιλούζοντάς τα με τη σαλτσούλα…

Είναι ένα υπέροχο πιάτο…

Καλή σας όρεξη!

Σημ. Αν η κατσαρόλα είναι απλή και δεν έχουμε τη δυνατότητα να ροδίσουμε το κρέας σκέτο τότε χρησιμοποιούμε τη μισή ποσότητα από το λάδι και ροδίζουμε με τον κλασικό τρόπο!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο Taste of Life by Betty 

 

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ