Η καθαρή μαύρη σοκολάτα, δηλαδή το κακάο, μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για την υγεία μας από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Μια ομάδα Ισπανών ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων ειδικών από τα πανεπιστήμια της Γρανάδας (UGR) και της Μάλαγα, πραγματοποίησε μια έρευνα σε ποντίκια που δείχνει τις επιπτώσεις μιας διατροφής εμπλουτισμένης με κακάο στη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, τη μνήμη και τα συναισθήματα.
«Αν και η έρευνα διεξήχθη σε ζώα, τα ευρήματα προσφέρουν ελπιδοφόρες προοπτικές για τους ανθρώπους», δήλωσε η ερευνήτρια Sonia Melgar Locatelli, από το Τμήμα Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων στο UGR.
Η νευροπλαστικότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας καλής μνήμης αλλά και για την ανάρρωση από κάποιου είδους εγκεφαλικής βλάβης.
«Σε έναν όλο και πιο απαιτητικό κόσμο, όπου το άγχος και η γήρανση επηρεάζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες, η συμπερίληψη του ποιοτικού κακάο στη διατροφή θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την ενίσχυση της ψυχικής και γνωστικής υγείας», εξήγησε η Melgar.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η μαύρη σοκολάτα αποτελεί εξαιρετική πηγή βασικών μετάλλων όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος όπως επισημαίνει το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής (FEN). Στην περίπτωση του μαγνησίου, είναι σημαντικό για τη μυϊκή λειτουργία, την υγεία των οστών και τη νευρική ισορροπία. Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή πέψη και βοηθούν στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού.
Μεταξύ των κύριων ευρημάτων, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλη διεγείρει τη νευρογένεση στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια βασική νευροπλαστική διαδικασία κατά την οποία «δημιουργούνται νέοι νευρώνες, ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη μάθηση».
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το κακάο μπορεί να είναι «ένας σύμμαχος για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας».
Το κακάο έχει επίσης σχετικές επιδράσεις στη μνήμη και το στρες.
Όσον αφορά τη συναισθηματική συμπεριφορά, τα ποντίκια που κατανάλωναν κακάο έδειξαν διαφορετικές αντιδράσεις στο τεστ αναγκαστικής κολύμβησης, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο για τη μελέτη συμπεριφορών που συνδέονται με το στρες. Συγκεκριμένα, αυτά τα ζώα έδειξαν μεγαλύτερη ακινησία κατά τη διάρκεια της δοκιμής, υποδηλώνοντας πιθανές αλλαγές στη διαχείριση του στρες.
«Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν πλήρως αυτές οι παρατηρήσεις και να καθοριστεί εάν η κατανάλωση κακάο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανταπόκριση σε δύσκολες καταστάσεις», εξηγεί η ερευνητική ομάδα.
Με πληροφορίες από infobae.com