Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Υγεία

ΠΟΥ: Πρέπει να αναπτυχθούν κατεπειγόντως νέα αντιβιοτικά

ΠΟΥ: Πρέπει να αναπτυχθούν κατεπειγόντως νέα αντιβιοτικά
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Νέα αντιβιοτικά θα πρέπει να παραχθούν επειγόντως για να καταπολεμηθούν 12 είδη βακτηρίων, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιώντας ότι αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των ανθρώπων.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι πολλά από αυτά τα βακτήρια έχουν ήδη εξελιχθεί σε θανατηφόρους οργανισμούς, ανθεκτικούς στα περισσότερα αντιβιοτικά φάρμακα.

Τα βακτήρια "έχουν την ικανότητα να βρίσκουν νέους τρόπους για να ανθίστανται στη θεραπεία" τόνισε ο οργανισμός. Για τον σκοπό αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. "Η αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνεται και εξαντλούμε πάρα πολύ γρήγορα τις θεραπευτικές επιλογές μας" σημείωσε η Μαρί-Πολ Κίνι, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για τον τομέα των συστημάτων υγείας και της καινοτομίας.

"Αν βασιστούμε στις δυνάμεις της αγοράς και μόνο, τα νέα αντιβιοτικά που χρειαζόμαστε κατεπειγόντως δεν πρόκειται να αναπτυχθούν εγκαίρως", υποστήριξε.

Τις τελευταίες δεκαετίες τα πολυανθεκτικά βακτήρια, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) ή το κλωστηρίδιο το δύσκολο έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή για την υγεία. Για ορισμένα στελέχη πολυανθεκτικών βακτηρίων, όπως της φυματίωσης ή της γονόρροιας δεν υπάρχουν πλέον θεραπείες.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποίησε ότι πολλά αντιβιοτικά μπορεί να καταστούν άχρηστα αυτόν τον αιώνα. Οι ασθενείς θα μείνουν εκτεθειμένοι σε θανατηφόρες μολύνσεις και θα απειληθεί ο μέλλον της ιατρικής.

Ο κίνδυνος θεωρείται "κρίσιμος" για τρεις οικογένειες βακτηρίων: τα ακινετοβακτήρια, τις ψευδομονάδες και τα εντεροβακτήρια που ανθίστανται ακόμη και στα πιο σύγχρονα αντιβιοτικά και στα οποία οφείλονται οι περισσότερες λοιμώξεις στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος

Καλλιόδης Κωνσταντίνος Γυναικολόγος

vlaxantoni pop xmas24 300x300
vlaxantoni pop xmas24