ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας - ΑΣ Κορυφής: Ξεκίνησαν οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ΟΣΔΕ 2017

Χθές Τρίτη 2 Μαΐου 2017,  μετά από πολυήμερη καθυστέρηση και αναμονή για το έτος 2017, Ξεκίνησε η Διαδικασία Μεταβίβασης Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης έτους 2017. Οι αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης υποβάλλονται στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αποκλειστικά ηλεκτρονικά και μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής και όχι με την δημιουργία Φυσικού φακέλου, με την προσέλευση των παραγωγών στα Πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι η 9η Ιουνίου 2017. Η έκδοση και ανάρτηση της εγκυκλίου περί της διαδικασίας μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2017 θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, οι σημαντικότερες αλλαγές το 2017 σε σχέση με τη διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2016, τις οποίες είναι αναγκαίο να γνωρίζουν οι γεωργοί πριν προβούν σε μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους:
1. Καταργείται το άρθρο 17 της υπ' αριθμ. 1406/52601/2016 ΥΑ( περί μεταβίβασης δικαιωμάτων με κοινόχρηστους βοσκότοπους)
2. Καθίσταται υποχρεωτική η καταχώρηση της δ/νσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) των συμβαλλόμενων, μέσω του οποίου οι γεωργοί μπορούν να ενημερώνονται για την εξέλιξη του ελέγχου της αίτησης τους.
3. Αυξάνεται το ποσοστό παρακράτησης υπέρ του Εθνικού Αποθέματος από 20% σε 25% στην περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης χωρίς γη. Οι εξαιρέσεις από την εφαρμογή παρακράτησης συνεχίζουν να ισχύουν όπως το 2016(π.χ. συγγενείς Α’ Βαθμού, κ.α.)
4. Δεν υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά στα κατά περίπτωση μεταβίβασης δικαιολογητικά σε σχέση με το 2016.

Η Ένωση Ηλείας Ολυμπίας σε συνεργασία με τον Α.Σ. Κορυφής έχοντας ήδη υποδεχθεί για το έτος 2017,  1800 Ηλείους παραγωγούς, καλεί τους αγρότες να προσέλθουν στα καταστήματα μας και στα κινητά συνεργεία(Πύργος: Κοκκίνου 8 & Τάκη Πετροπούλου, Πελόπιο, Επιτάλιο, Κρέστενα, Ζαχάρω, Φιγαλεία, Καλλιθέα, Ανδρίτσαινα, Γούμερο, Χάβαρι, Τραγανό, Βάρδα, Κάστρο Κυλλήνης)να ενημερωθούν επ’ ακριβώς για την διαδικασία των μεταβιβάσεων, την κατηγορία που ανήκουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να υποβάλλουν έγκυρα την αίτηση Μεταβίβασης Δικαιωμάτων τους. Εναλλακτικά παρέχονται τηλεφωνικά από το Τμήμα Επιδοτήσεων στο τηλέφωνο: 2621034246

Ενδεικτικά οι πιο συνήθεις περιπτώσεις μεταβιβάσεων με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά είναι:
Οριστική Μεταβίβαση Δικαιωμάτων με Γη (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1): Ο αριθμός των δικαιωμάτων που μεταβιβάζεται με γη πρέπει να συνοδεύεται με μεταβίβαση ίσων ή περισσότερων επιλέξιμων εκταρίων. Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:
ï    Συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης γης (αγοροπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά), πουπραγματοποιήθηκε από 01.06.2016 έως 31.05.2017, εξασφαλίζοντας πως η επιλέξιμη έκταση είναι στηδιάθεση του αποδέκτη την 1.06.2017.
ï    (γ) Πιστοποιητικό μεταγραφής στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Οριστική Μεταβίβαση Δικαιωμάτων χωρίς Γη (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2)
ï    Παρακρατείται το 25% της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης υπέρ του εθνικού αποθέματος. Η παρακράτηση δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και σε περίπτωση μεταβίβασης μεταξύ συγγενών α΄ βαθμού α) οι γονείς με τα παιδιά β) οι σύζυγοι γ) ο/η σύζυγος με τους γονείς της/του συζύγου αντίστοιχα. Για την απόδειξη της συγγένειας α' βαθμού, υποβάλλονται υποχρεωτικά και τα κατά περίπτωση σχετικά δικαιολογητικά (όπως πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γάμου), προκειμένου να μην εφαρμοστεί η παρακράτηση ύψους 20% επί της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων βασικήςενίσχυσης.
Μεταβίβαση Δικαιωμάτων Λόγω Κληρονομιάς (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 5)
Βάσεις Διάθηκης. Τα απαραίτηταΔικαιολογητικά:
ï    (β) Ληξιαρχική πράξη θανάτου του δικαιούχου ενιαίαςενίσχυσης
ï    (γ) αντίγραφο δημοσιευμένης διαθήκης
ï    (δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο
ï    (ε) πιστοποιητικό περί μη αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη της διαθήκης ή εν γένει προσβολής της εν λόγωδιαθήκης από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο
Αν κατά τον διοικητικό έλεγχο της αίτησης προκύπτει ότιαπό τη ανάγνωση της διαθήκης δε συνάγεται η διάθεση της κινητής περιουσίας ή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, η κληρονομιά των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης ακολουθεί τις διατάξεις της εξ’ αδιαθέτου διαδοχής και καλείται ο κληρονόμος να υποβάλλει τα δικαιολογητικά (ζ) ως (η), σε περίπτωση που δεν τα έχει ήδη υποβάλει.
Λόγω Κληρονομιάς από τον Νόμο(εξ’ αδιαθέτου διαδοχή). Τα απαραίτηταΔικαιολογητικά:
ï    (α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου του δικαιούχου ενιαίαςενίσχυσης
ï    (στ) Βεβαίωση από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο περί μη δημοσίευσης διαθήκης
ï    (ζ) Πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών
ï    (η) Υπεύθυνη δήλωση κατανομής των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, με τον ορισμό του αριθμού των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που κατανέμονται μεταξύ των κληρονόμων, πλήρως συμπληρωμένη υπογεγραμμένη και με ευκρινή θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής για κάθε έναν χωριστά από τους νόμιμους κληρονόμους-πλησιέστερους συγγενείς

(θ) Στην περίπτωση που τα αναγραφόμενα στα δικαιολογητικά (ζ) και (η) ονοματεπώνυμα τωνπλησιέστερων συγγενών δεν ταυτοποιούνται, είναι απαραίτητη η προσκόμιση βεβαίωση ταυτοπροσωπίαςή άλλου αντίστοιχου δημόσιου εγγράφου ή φωτοτυπίας των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας του πλησιέστερου συγγενή, προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση.

¬    Στην εξ αδιαθέτου διαδοχή και στην περίπτωση που οι συγκληρονόμοι – πλησιέστεροι συγγενείς δενσυμφωνούν στην από κοινού κατανομή των δικαιωμάτων, καθένας από τους συγκληρονόμους –πλησιέστερους συγγενείς λαμβάνει το ποσοστό που του αναλογεί, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Αστικό κώδικα.

Τετάρτη, 3 Μαϊου 2017

- Παπαδόπουλος Κώστας, Τοπογράφος Μηχανικός, Υπεύθυνος Έργου ΟΣΔΕ
Α.Σ. Κορυφής σε συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ Συνεταιρισμών Ηλείας-Ολυμπίας

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ