Ελπίδες ότι το τρένο θα φτάσει στην Ηλεία το 2020!

250-300 εκ. ευρώ το κόστος του έργου για την σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα - Καβάσιλα - Ολυμπία - Κατάκολο - Σε οριστικό στάδιο οι πρώτες μελέτες, σε πρώιμο εκείνες από Πύργο- Κυπαρισσία

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Το 2020, μπορεί να ελπίζουμε ότι ενδέχεται να  κυκλοφορήσει ξανά,  καλώς εχόντων των πραγμάτων το τρένο στην Ηλεία σε σύγχρονη μορφή, τουλάχιστον από την Πάτρα έως τον Πύργο, την Ολυμπία και το Κατάκολο, αφού προηγείται το εκσυγχρονισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο ως την Πάτρα που εξελίσσεται με καλούς ρυθμούς. Αυτό τόνισαν χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηλείας για το μέλλον του σιδηροδρόμου στο νομό μας, στην οποία παρευρέθηκε σύσσωμη η Δ/νση μελετών και έργων της ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ με τον πρόεδρο και Δ/νοντα σύμβουλι κ. Κωνσταντίνο ΣΠηλιόπουλο. Στην ημερίδα παρευρέθηκε η πολιτική ηγεσία και φορείς του νομού, καθώς το τρένο είναι σημαντική υπόθεση για το νομό μας, κάτι το οποίο επισήμανε στον χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος.  
Αρχικά ο πρόεδρος κ. Κ. Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο της ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ, τονίζοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να φέρουν εις πέρας ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου που είναι μεγάλη υπόθεση για την χώρα και ειδικά για την Πελοπόννησο και πρώτο μέλημα είναι η ολοκλήρωση του τμήματος από Πάτρα έως Θεσσαλονίκη και από εκεί ως τον Προμαχώνα με σύγχρονα ηλεκτροκίνητα συστήματα με στόχο την διασύνδεση  της χώρα με τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά δίκτυα.  Ο  προϊστάμενος της Δ/νσης Έργων κ. Αθανάσιος Καπένης ( που κατάγεται από την Ηλεία) παρουσίασε την εξέλιξη των έργων στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα, επισημαίνοντας ότι για να φτάσει το τρένο στην Ηλεία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Πάτρα, το αργότερο υπολογίζεται ως το 2020.

Πάτρα- Καβάσιλα- Ολυμπία- Κατάκολο
Το τμήμα «Πάτρα- Καβάσιλα» - έδωσε όμως μια συνολική εικόνα μέχρι την Καλαμάτα,  παρουσίασε ο προϊστάμενος της Διευθύνουσας υπηρεσία Μελετών της ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ κ. Μιχάλης Αναστασάκης. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή εκπονούνται από την ΕΡΓΟΣΕ οι τεχνικές μελέτες για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού διαδρόμου Πάτρα- Πύργος- Καλαμάτα και αυτό γίνεται μέσω συγκεκριμένων συμβάσεων. Όπως είπε κατ’ αρ΄χην έχει εγκριθεί η χρηματοδοτική συνδρομή από την ΕΕ για το έργο που έχει τον τίτλο «Μελέτες κανονικοποίησης και αναβάθμισης της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας – Πύργου – Αλφειού- Ολυμπίας και της γραμμής Αλφειού- Κυπαρισσίας- Καλαμάτας, όπου κανονικοποίηση σημαίνει μετατροπή από μετρικό εύρος στο διεθνές εύρος, το κανονικό που είναι το διεθνές, 1,45 αντί για 1 μέτρο που είναι οι σημερινές γραμμές στην Πελοπόννησο. Η χρηματοδότηση των μελετών γίνεται από πιστώσεις των δυτικοευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών της περιόδου 2007-2013 με πέρας το 2015 και η συνολική χρηματοδότηση είναι 21 εκ. ευρώ. Οι μελέτες από Πάτρα Μέχρι Καλαμάτα είναι μονή σιδηροδρομική γραμμή με ταχύτητα ως 160 χιλ. την ώρα. Η γραμμή από την Πάτρα ως τον Πύργο είναι περίπου 99 χιλμ , Πύργος- Ολυμπία 21 χιλμ και Πύργος- Κατάκολο 12 χιλμ, μιλάμε για 132 χιλιόμετρα γραμμής. Η μελέτη της γραμμής γίνεται με προοπτική ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης για να λέγεται σύγχρονος.
Το τμήμα Πάτρα- Ολυμπία έχει χωριστεί ως προς την διαχείριση σε δύο τμήματα, το πρώτο από Πάτρα- Καβάσιλα και το δεύτερο από Καβάσιλα έως Ολυμπία. Έχουν ήδη εκπονηθεί μέσω άλλης σύμβασης οι προμελέτες για το εν λόγω τμήμα και έχουμε και οριστικές μελέτες για 6 τοπικές παραλλαγές μήκους 20 χιλμ σε σημεία που η χάραξη έπρεπε να αλλάξει. Η πρώτη σύμβαση έχει κόστος 787.000 ευρώ και φτάνει ως τον σταθμό των Καβασίλων και η δεύτερη σύμβαση, 909.000 ευρώ και είναι από Καβάσιλα ως Ολυμπία και περιλαμβάνει την διακλάδωση Πύργος- Κατάκολο. Στα πλαίσια των δύο αυτών συμβάσεων γίνονται επί μέρους μελέτες και βεβαίως τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου. Να σημειώσουμε ότι έχουν ήδη  κατατεθεί και φάκελοι περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών είναι άκρως σημαντική γιατί επηρεάζει το  χρονοδιάγραμμα έγκρισης των λοιπών μελετών των συμβάσεων προκειμένου να πετύχουμε την χρηματοδότηση από την ΕΕ. Οι μελέτες αυτές προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών όρων  και μετά το έργο είναι ώριμο για την διεκδίκηση χρηματοδότησης κατασκευής από την 5η προγραμματική περίοδο και μέχρι το 2020 που λήγει είναι αρκετό για την ολοκλήρωση των έργων. Από τις μέχρι τώρα μελέτες προκύπτει ότι το κόστος του πλήρους έργου ολοκληρωμένου είναι από 250-300 εκ. ευρώ.
 Στη συνέχεια ακολουθεί το τμήμα από την περιοχή Αλφειός προς Κυπαρισσία μέχρι Καλαμάτα, μήκους 120 περίπου χιλιόμετρα που χωρίζεται σε κάποια επί μέρους τμήματα. Και εδώ στόχος είναι η κανονικοποίηση της γραμμής, στο μεγαλύτερο ποσοστό η γραμμή θα είναι στο υπάρχον δίκτυο. Βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση μελετών, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ περίπου. Και αυτή η μελέτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015 αλλά δεν οδηγεί σε κατασκευή, πρέπει στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο να χρηματοδοτηθούν οι οριστικές μελέτες για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο και αυτό ως το 2020. 

treno1

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ