Ομαλή η εξέλιξη της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2018

«Πάνω από 1300 Ηλείοι παραγωγοί έχουν προσέλθει ΗΔΗ στα γραφεία μας»

Ομαλά εξελίσσεται όπως και τα δύο τελευταία χρόνια(2016 & 2017) η διαδικασία Υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης(Δήλωση ΟΣΔΕ) για το 2018.
Η Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας σε συνεργασία με τον Α.Σ. Κορυφής, έχοντας κατανοήσει τις ανάγκες των γεωργών και τις δύσκολες οικονομικά στιγμές της εποχής, έχουμε τις χαμηλότερες τιμές στην αγορά και το πλέον ανταγωνιστικό τιμοκατάλογο για τις υπηρεσίες ΟΣΔΕ 2018, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον παράγωγό με τα λίγα αγροτεμάχια, αλλά και να μην επιβαρύνουμε τον επαγγελματία αγρότη με τις πολλές καλλιέργειες και τα αυξημένα στρέμματα.

Έχοντας ξεκινήσει την υποβολή των δηλώσεων από τις 23 Φεβρουαρίου διανύουμε μια δύσκολη χρονιά για τι επιδοτήσεις, που οι αλλαγές του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης ενδέχεται να έχουν ηδη ταλαιπωρήσει ή θα ταλαιπωρήσουν στην συνέχεια τους παραγωγούς. Εκτός από τις μικρές αλλαγές όπως καταχώρηση μοναδικού email για την εξατομικευμένη ενημέρωση του παραγωγού, την συγκατάθεση GDPR του νέου ΕυρωπαΙκού Νομικού πλαισίου περί προστάσίας προσωπικών δεδομένων για την ενημέρωση φορέων(δήμοι, ερευνητικά ιδρύματα, τράπεζες, κ.α.)με στοιχεία της καλλιέργειας του παραγωγού, οι σημαντικότερες αλλάγες είναι τα ΑΤΑΚ και οι Κυρωμένοι Δασικοί Χάρτες.

Όπως το 2016 για πρώτη φορά καταχωρήθηκαν τα Α.Τ.Α.Κ.(αριθμός ταυτότητας ακινήτου) για τα ιδιοκτητά αγροτεμάχια έτσι και φέτος ήρθε η σειρά των ενοικιαζόμενων αγροτεμαχίων. Ο αριθμός ΑΤΑΚ βρίσκεται στο Ε9 του ιδιοκτήτη της έκτασης στην πρώτη στήλη και αποτελεί ένα μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης του ακινήτου μιας και στο ΟΣΔΕ 2018 δεν απαιτείται η επισύναψη του Ε9 για την απολοποίηση της διαδικασίας. Μέσα απο το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται αυτόματος έλεγxoς εγκυρότητας των ΑΤΑΚ με διασταύρωση από τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. Εξαιρούνται της υποχρεωτικής αναγραφής ΑΤΑΚ μια ομάδα περιπτώσεων όπως εκκλησιαστικά ακίνητα, δημόσια, ακίνητα που ανήκουν σε μόνιμους κάτοικους εξωτερικού, αγροτεμάχια απο πολυετή προγράμματα ή κληρονομούμενα ακίνητα από πρόσφατο θάνατο που δεν έχουν προλάβει να γίνουν οι διαδικασίες κληρονομια, κ.α..

Οι εξαιρέσεις αυτές όμως δεν είναι αρκετές για να γλιτώσει την ταλαιπωρία ο παραγωγός να βρεί απο τον ιδιοκτήτη τους αριθμούς ΑΤΑΚ. Επίσης κατόπιν τη δήλωσης του Υπουργού περί κατάργησης του ΑΤΑΚ για το 2018, αναμένουμε την πολυπόθητη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που καθυστερεί αλλά αναμένεται να αλλάξει του όρους και την υποχρεωτική αναγραφή. Ίσως και προς το χειρότερο μιας και βάσει των δηλώσεων του υπουργού θα πρέπει να προσκομίσουν τον αριθμό μέχρι την υποβολή της δήλωσης της επόμενης χρονιάς(2019) και να καταθέσουν τις συμβάσεις μίσθωσης 4ετούς διάρκειας. Ώς την έκδοση της εγκυκλίου θα πρέπει οι Παραγωγοί να προσέχουν τους αιρθμούς ΑΤΑΚ που δίνουν στους συντάκτες για την αποφυγή ταλαιπωρίας αλλά και μείωσης της επιδότησης σε περίπτωση ελέγχου απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παπαδόπουλος Κώστας, Τοπογράφος Μηχανικός, Υπεύθυνος Έργου ΟΣΔΕ
Α.Σ. Κορυφής σε συνεργασία με την ΕΝΩΣΗ Συνεταιρισμών Ηλείας-Ολυμπίας

Ενσωματώθηκαν Τελικά στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων του ΟΣΔΕ, έτους 2018, οι Κυρωμένοι Δασικοί χάρτες. Τα κυρωμένα δασικά τμήματα(ΔΔ,ΔΑ, ΑΔ) απεικονίζεται με μπλέ χρώμα στους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν αποτελούν επιλέξιμη έκταση προς επιδότηση.

Έχοντας στο νου οτι μόνο για το 25% των εκτάσεων που διέπονταν απο την δασική νομοθεσία έγινε χρήση πέρσι από τον Ιανουάριο έως και το Σεπτέμβριο του 2017, των διαθέσιμων εργαλείων(αντιρρήσεις, εξαγορές, δασωμένοι αγροί, κ.α) του υπουργείου, πρέπει οι παραγωγοί που έχουν ήδη τακτοποιήσει την έκταση τους να προσκομίσουν κατά την σύνταξη της αίτησης ΟΣΔΕ τα ίδια τοπογραφικά που κατεθεσαν στο δασαρχείο έτσι ώστε η έκταση τους να μπει στην ακριβή θέση και να επιδοτηθούν. Για τους παραγωγούς που δεν εμπλέκονται με τα δασικά θα ήταν φρόνιμο να φέρουν και αυτοί τοπογραφικά για τις εκτάσεις τους, αν οχι όμως γιατι τα τοπογραφικά είναι προαιρετικά αλλά και η σύνταξη τους κοστίζει, μπορούν να προσκομίσουν στίγματα με ένα GPS χειρός ή ακόμα και με ένα κινητό τηλέφωνο με την κατάλληλη εφαρμογή για την ακριβή τοποθέτηση των εκτάσεων τους.

Όσοι έχουν αγροτεμάχια που διέπονται από την Δασική Νομοθεσία και δεν έχουν ακόμα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ενημερώνουμε ότι αν και η περίοδος των αντιρρήσεων έχει τελειώσει είναι διαθέσιμες οι εξαγορές μέχρι τις 08-08-2018 για τις εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί μέχρι το 1975 και χωρίς περιορισμό χρόνου οι αίτησεις παραχώρησης χρήσης για τις εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί από το 1975 και μετά.

Η ίδια ομάδα των Υπευθύνων του Πιστοποιημένου Φορέα μας, έχοντας την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση μετά από δύο επιτυχημένες χρονιές Διαπεραίωσης του ΟΣΔΕ 2016 & 2017 συνεχίζει και φέτος την διαχείριση και τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας. Αναπληρωτής Υπεύθυνος του έργου είναι ο Γεωπόνος Διαμαντόπουλος Κ. με την πολυετή του εμπειρία συντελεί ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των γεωπονικών ζητημάτων που προκύπτουν κατά την υποβολή της αίτησης και συμβουλεύει τους παραγωγούς για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που τρέχουν το έτος αυτό έτσι ώστε να έχουν ένα ακόμα πριμ στις επιδοτήσεις τους. Υπεύθυνος Μηχανογράφησης είναι ο Πληροφορικός Σπηλιόπουλος Α. και φροντίζει την άψογη λειτουργία των υπολογιστικών συστημάτων, εκτυπωτικά, σέρβερ, λογιστικό πρόγραμμα, κ.α.. Για την σωστή περάτωση του έργου απαιτούνται ωστόσο και συντάκτες-καταχωρητές με εμπειρία και επιστημονικό υπόβαθρο καλά εκπαιδευμένοι από την ομάδα υπευθύνων.

Συγκεκριμένα το υπόλοιπο επιστημονικό προσωπικό του σχήματος εργασίας του Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων(Κ.Υ.Δ.) όπως ορίζεται από φέτος σύμφωνα με τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., απαρτίζεται από 7 Γεωπόνους, 4 Μηχανικούς, 4 λογιστές, και 5 συντάκτες Πανεπιστημιακής κ’ Τεχνολογικής εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων, και υπάλληλους γραφείου για γραμματειακή υποστήριξη. Τηρώντας πάντα την αναλογία που επιβάλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο σχήμα εργασίας μας για 80% Π.Ε. ή Τ.Ε. και 20% μόνο για τους Δ.Ε. είμαστε το μόνο σχήμα με 7 Γεωπόνους στην Ηλεία, και βρισκόμαστε σε θέση να διεκπεραιώσουμε άριστα κάθε έλεγχο-διαδικασία, και να συμβουλέψουμε τον Ηλείο παραγωγό προς την σωστή κατεύθυνση.

Η συνεργασία μας με την Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας, ως ο μοναδικός φορέας υλοποίησης του ΟΣΔΕ στην Νότια Ηλεία έως και το 2013, μας παρέχει εκτός από τα υποκαταστημάτα της, τις δομές της και το προσωπικό της, την Τεράστια εμπειρία 35 ετών στον κλάδο των Επιδοτήσεων,.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και την φετινή χρονιά στην δομή, την οργάνωση αλλά και στη θέση των κινητών μας συνεργείων σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ, για την κάλυψη όλων των παραγωγών και κτηνοτρόφων και την διευκόλυνση αυτών για την αποφυγή μετακινήσεων στα αστικά κέντρα. Στο πνεύμα αυτό, εκτός από τα Μόνιμα Υποκαταστήματα μας στον Πύργο, Πελόπιο, Κρέστενα, Ζαχάρω, τα κινητά μας συνεργεία όπως και παλιότερες χρονιές στο Επιτάλιο, Καλλιθέα, Ανδρίτσαινα, Φιγαλεία, Τραγανό, Κάστρο Κυλλήνης δημιουργήσαμε και ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ απέναντι απο το ζαχαροπλαστείο LIDO, στην Εθνικής Αντιστάσεως 10 & Γυμνασιάρχου Δούκα.

Καλούμε λοιπόν τους αγρότες της Ηλείας έχοντας μαζί τους ΜΟΝΟ τον Κωδικό Εξουσιοδότησης Πύλης από τον λογιστή να προσέλθουν στα υποκαταστήματα μας για να δηλώσουν τις καλλιέργειες τους για Εγγυημένη και Διασφαλισμένη Επιδότηση. Πληροφορίες στο Τμήμα Επιδοτήσεων: τηλ. 2621034246.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ