Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα στεκόταν ήδη στα πόδια της, αν η κυβέρνηση και ο Βαρουφάκης δεν είχαν πάρει λάθος πορεία το 2015

Για πρόοδο στο «μέτωπο» της διάσωσης της Ελλάδας κάνει λόγο ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επισημαίνει όμως ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κάνει τα λάθη του 2015, τότε η χώρα μας θα στεκόταν ήδη στα πόδια της.

Σε ερώτημα για το αν προχωρά η διάσωση της Ελλάδας, ο επικεφαλής του ESM απάντησε στην Bild: «Πράγματι, η διαδικασία είναι άσκοπα μακρά. Ομως κάνουμε πρόοδο. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα: Πέρυσι η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 0,7%, σχεδόν όσο η Γερμανία (0,8%). Το 2009 το έλλειμμα ήταν στο 15,6%. Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως με εξοικονόμηση: ένα τέταρτο λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, περικοπές μισθών και συντάξεων έως και κατά το ένα τρίτο, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος».

Οταν ο δημοσιογράφος σημείωσε ότι υπάρχουν ξανά και ξανά πολιτικά παιχνίδια και κόλπα, συμπλήρωσε: «Αυτό είναι αλήθεια. Παρόλα αυτά, υπάρχει πρόοδος. Αν η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη δεν είχαν πάρει λάθος κατεύθυνση το 2015, η Ελλάδα θα στεκόταν ήδη στα δύο της πόδια».

Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας μπορεί να εκδώσει τα πρώτα ομόλογα ίσως και από φέτος, ή το αργότερο το 2018. «Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να το κάνει αυτό. Τότε, οι επενδυτές πείστηκαν από τη μεταρρυθμιστική πρόοδο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτημα για το αν είναι απαραίτητο το ΔΝΤ, με δεδομένες τις συγκρούσεις, σημείωσε: «Οταν ξέσπασε η κρίση, οι Ευρωπαίοι χρειάζονταν επειγόντως την τεχνογνωσία και τα χρήματα του ταμείου. Σήμερα, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να επωμιστούν ένα πιθανό μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ. Αλλά αναμένω ότι το Ταμείο θα μετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα».

Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ- να μετατεθεί για αργότερα η συζήτηση για το χρέος με συμμετοχή του Ταμείου, αλλά όχι χρηματοδοτικά- σχολίασε: Αν η πρόταση Λαγκάρντ ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, τότε θα είναι μία καλή απόφαση. Περαιτέρω καθυστερήσεις θα είναι κακές για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση».

 

Πηγή

iefimerida.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ