Ηλεία: Νερό από τον Ερύμανθο για όλους, τέλη του 2014

Συνεδρίασε χθες ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος - Απόφαση για την άμεση εκπαίδευση τεχνικών των ΔΕΥΑ Πύργου Ολυμπίας στο Διυλιστήριο

Την στρατηγική που θα ακολουθήσουν το 2014, χάραξαν στην πρώτη συνεδρίαση για το νέο έτος, χθες, τα μέλη του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης Ερυμάνθου, προχωρώντας ταυτόχρονα και σε ένα σύντομο απολογισμό του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας του μεγαλύτερου ίσως έργου που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ηλεία.

Παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων, του προέδρου του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Γιάννη Αργυρόπουλου, των Δημάρχων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας Μ. Παρασκευόπουλου και Θύμιου Κοτζιά, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χ. Καφύρα, των εκπροσώπων των δυο ΔΕΥΑ αλλά και της αναδόχου εταιρείας ΕΡΜΩΝ, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Διυλιστηρίου ενώ συντόνισαν και τη δράση τους προκειμένου να αμβλύνουν τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται.

Παράλληλα, αποφάσισαν – έστω και με καθυστέρηση μηνών- πως από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, θα οριστούν υπάλληλοι από τις δυο ΔΕΥΑ προκειμένου να εκπαιδευτούν στο Διυλιστήριο από την ανάδοχο εταιρεία, έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθεί η διετής σύμβαση της, να είναι σε θέση να το λειτουργήσουν.

Ο κ. Αργυρόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι το τέλος του 2014 όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας θα υδροδοτούνται από τον Ερύμανθο, επισημαίνοντας πως με την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται, θα αμβλύνονται μέρα με την μέρα.

«Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι το μεγαλύτερο έργο που έχει κατασκευαστεί στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια, δέκα μήνες μετά από μια περίοδο που ανησυχούσαμε ακόμα και για την απενταξη του, από την πλήρη απαξίωση του μπορούμε σήμερα να αισιοδοξούμε και να είμαστε βέβαιοι ότι μέρα με την ημέρα γίνεται όλο και πιο χρηστικό και χρήσιμο για τους πολίτες των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Συντονιζόμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι Δήμοι, ο Διαβαθμιδικός, οι ΔΕΥΑ, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος προκειμένου να αμβλύνονται οι δυσλειτουργίες, να επιδιορθώνονται και να επισκευάζονται όσο το δυνατόν συντομότερα οι βλάβες που παρατηρούνται και κάθε μέρα όλο και περισσότεροι συνδημότες μας να απολαμβάνουν ένα νερό το οποίο είναι πολύ καλύτερο από δεκάδες εμφιαλωμένα νερά που κυκλοφορούν».

«Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες»
Ο Δήμαρχος Πύργου επισήμανε ότι για μια ακόμα φορά οι Κασσάνδρες διαψευστήκαν, επισημαίνοντας ότι το έργο στον Ερύμανθο λειτουργεί άψογα και το νερό που καταλήγει στις βρύσες των δημοτών είναι άριστο. «Μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η υδροδότηση σε όλη την επικράτεια του Δήμου Πύργου. Παράλληλα μπορούμε να πούμε, σε όσους μας κατηγορούσαν ότι θα πουληθούν οι ΔΕΥΑ ή ότι θα πουληθεί ο Ερύμανθος, ότι τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Οι ΔΕΥΑ είναι αυτές οι οποίες θα διαχειριστούν το έργο. Σημειώνω ότι απαγορεύονται οι προσλήψεις λόγω μνημονίου επομένως αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να αναληφθεί η λειτουργία από συνεργεία μας. Η κατεύθυνση όμως και η πολιτική είναι αυτή. Διαθέτουμε νερό από τα καλύτερα στην χώρα και από τις 35 εταιρίες εμφιάλωσης το νερό του Ερυμάνθου βρίσκεται στην πέμπτη θέση και πρέπει να μεταφέρουμε παντού το μήνυμα  αυτό. Ότι το νερό που τρέχει στις βρύσες των αστικών κέντρων αλλά και των διαμερισμάτων που έχουν συνδεθεί είναι πόσιμο άριστο νερό και μπορεί ο πολίτης να το πίνει άφοβα».

Η βλάβη που πρόσφατα σημειώθηκε στην περιοχή της Μουριάς, όπως είπε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς έδωσε την ευκαιρία τους δημότες να αντιληφθούν το μεγάλο αγαθό που παράγει ο συγκεκριμένος αγωγός που δεν είναι άλλο από το καθαρό πόσιμο νερό. «Τη σπουδαιότητα του έργου αυτού, θα την αντιληφθούν όλοι μόλις υδροδοτηθούν όλα τα Δ.Δ. Σήμερα στην Ολυμπία υδροδοτούνται το 80% και σε λίγους μήνες θα υδροδοτηθούν και τα υπόλοιπα χωριά με άριστο νερό. Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, η εξέλιξη του έργου και η λειτουργία του πάει πολύ καλά, παρά τις μικρές αστοχίες που εμφανίζονται».

Οι αιτίες των προβλημάτων κατά τον Χ. Καφύρα
Η κακή χρήση του δικτύου από μη εξειδικευμένα άτομα, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας πως είναι η αιτία των προβλημάτων και των βλαβών που διαρκώς προκύπτουν. Όπως είπε, ο Διαβαθμιδικός θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες προσλήψεις προκειμένου να μην χρειαστεί ενδεχόμενη νέα παράταση μόλις λήξη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία που το λειτουργεί. «Έπρεπε ο Διαβαθμιδικός να έχει πάρει κάποια άτομα, να τα εκπαιδεύσει ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν το δίκτυο. Αντ’ αυτού, γίνονται παρεμβάσεις στο δίκτυο με χειρισμούς όχι κατάλληλους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα…».

Επιπλέον ο κ. Καφύρας, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις ορισμένων συμβούλων, ότι η υπηρεσία που είναι η εποπτεύουσα αρχή, η Διεύθυνση  Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι υποχρεωμένη όχι μόνο να συντηρεί αλλά και να κατασκευάζει το δίκτυο και οτιδήποτε άλλο,  ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι μηχανικοί της, ναι μεν στηρίζουν τις προσπάθειες δεν είναι όμως υποχρεωμένοι. «Αυτά πρέπει να τα κάνουν εκείνοι οι οποίοι φταίνε και κάνουν παρεμβάσεις στο δίκτυο και δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Όπως και να χει πρέπει να πούμε όμως, ότι ο Διαβαθμιδικός σε σχέση με παλιότερα, λειτουργεί καλύτερα και εκείνο που απαιτεί ακόμα βελτίωση είναι οι σχέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων».

Τέλος, ο κ. Καφύρας, επισήμανε ότι θα πρέπει οι δυο ΔΕΥΑ να ενημερώσουν τον κόσμο, τους πελάτες τους δηλαδή για την άριστη ποιότητα νερού που προσφέρουν έτσι ώστε να σταματήσουν οι δημότες να δαπανούν χρήματα για εμφιαλωμένα.
Κική Κολοβέρου
[email protected]

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ