Ηλεία: Ξεκινά σήμερα η παραλαβή αιτήσεων αποζημίωσης πληγέντων επιχειρήσεων από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2012

Συνέντευξη Καφύρα - Αποζημιώνονται με το 30% της ζημιάς που έχουν υποστείΡεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Ξεκινάει από σήμερα, στο γραφείο της Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, η παραλαβή των εντύπων- αιτήσεων και εν συνεχεία υποβολή των δικαιολογητικών, των επιχειρήσεων του νομού που είχαν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2012 και που έχουν προεπιλεγεί, για την αποζημίωσή τους, καθώς ενεργοποιήθηκε επιτέλους η ΚΥΑ που είχε υπογραφεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Η σχετική εγκύκλιος παρελήφθη στις 17 Ιανουαρίου από την ΠΕ Ηλείας και έτσι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων επιχειρήσεων  που είναι 74 με ζημιά συνολικού ύψους 1.856.546€ και αφορούν μεγάλες καταστροφές σε μηχανήματα, εξοπλισμό, εμπορεύματα, εργαλεία, αυτοκίνητα και μηχανήματα έργων. Η αποζημίωση αφορά μόνο τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και υπάρχει λίστα προεπιλογής τους και καμία άλλη πέραν αυτών.  Βεβαίως οι εν λόγω επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν μόνο με το 30%  της συνολικής ζημιάς που έχουν υποστεί και για αυτό όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ η πίστωση που υπάρχει για την πληρωμή τους, είναι συνολικά 557.000€.

Για το θέμα αυτό, παραχώρησε χθες συνέντευξη τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας και η προϊσταμένη της Δ/νσης Ανάπτυξης κ. Βάσω Καρακίτσου, αφού το τμήμα της θα ασχοληθεί με αυτήν την διαδικασία.

Ο κ. Καφύρας τόνισε ότι επί τέλους μετά από 2 χρόνια περίπου από τις καταστροφικές πλημμύρες του την 4η και 5η Φεβρουαρίου 2012, το κεντρικό κράτος προς δόξας της γραφειοκρατίας και της «εξυπηρέτησης » του δοκιμαζόμενου πολίτη και επιχειρηματία, κατάφερε να εκδώσει την Καλή Υπουργική Απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνηση και να κοινοποιήσει τις σχετικές εγκυκλίους.

•    Η Κ.Υ.Α. υπεγράφη την 11η Δεκεμβρίου 2012 από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά.

•    Δημοσιεύτηκε η Εφημερίδα της Κυβέρνησης την 17η Δεκεμβρίου 2012.

•    Η σχετική εγκύκλιος υπεγράφη την 8Η  Ιανουαρίου 2013 και παρελήφθη από τις υπηρεσίες της ΠΕ Ηλείας την 17Η  Ιανουαρίου 2013.
Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης υπενθύμισε ότι υπήρξαν 3 αποτυχημένες απόπειρες μέχρι να υπογραφεί η ΚΥΑ και σημείωσε ότι « ότι η ΠΕ Ηλείας για την αποζημίωση των πληγέντων επιχειρήσεων από τις πλημμύρες, πραγματοποίησε σε σύντομο χρονικό διάστημα  όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες (καταγραφή ζημιών, αποτίμηση, πρακτικά).

•    Είχαμε αποστείλει από τον Απρίλιο του 2012 στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών που είναι η Γενική Δ/νση Οικονομικής Πολιτικής – Δ/νση Πιστωτικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, το υπ’ αριθμ.: 101496/3769/25-04-12, έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, προκειμένου να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών) για την οικονομική επιχορήγηση των πληγέντων επιχειρήσεων &

•    Ενημερώσαμε και τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη με το 101496/3769/25-04-2012 έγγραφο μας, που του ζητούσαμε να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, γιατί αποτελεί καίριο ζήτημα βιωσιμότητας των πληγέντων επιχειρήσεων και ανάγκης για τη συνέχιση λειτουργίας τους.

Από τότε περιμέναμε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, η οποία καθυστερούσε  παρά τις αλλεπάλληλες και πολλές ενοχλήσεις και παρεμβάσεις μας στο Υπουργείο.»

«Κόλλησε» το θέμα για ζημιές σε κτίσματα

Όσον αφορά το θέμα της αποζημίωσης των ζημιών σε κτίσματα (επισκευές ή ανακατασκευές) αρμόδιο είναι το ΤΑΠ Πύργου (το οποίο προς το παρών δεν υπάρχει!), υπεβλήθησαν μόλις δέκα αιτήσεις για επισκευές σπιτιών και φυσικά όπως ανέφερε και ο κ. Καφύρας, δεν έχει γίνει τίποτα ως τώρα και η υπόθεση έχει «κολλήσει». Και πως  να γένει άλλωστε όταν είχε παρέλθει 1,5 χρόνος από τις πλημμύρες και οι πληγέντες επισκεύασαν όπως μπορούσαν τις ζημίες στις οικίες τους, αν και οι τότε ζημιές είναι καταγεγραμμένες. Σε κάθε περίπτωση, πίστωση δεν υπάρχει.  

Για την αποζημίωση ζημιών σε οικοσκευές αρμόδιος είναι ο Δήμος του Πύργου και τα ποσά που διατέθηκαν αφορούσαν την Πρόνοια του Δήμου Πύργου, για  την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων ( οικοσκευές κλπ) και δεν ξεπέρασαν τις 200χιλ €, χρήματα τα οποία διανεμήθηκαν ήδη στους δικαιούχους.

Από σήμερα ανοίγει η διαδικασία για την αποζημίωση των επιχειρήσεων
Τέλος, όπως ανέφερε η κ. Καρακίτσου, όσον αφορά την αποζημίωση των επιχειρήσεων, συντονίστρια  υπηρεσία παραλαβή των δικαιολογητικών έχει καθορισθεί η Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Ηλείας (5ος όροφος) η οποία έχει εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση:
Καταβολή αποζημίωσης σε δικαιούχους πληγέντες από πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες στις 4 & 5-02-2012.

Στα πλαίσια της εφαρμογής του άρθρου 36 του Νόμου 2459/1997 (ΦΕΚ 17/τ. Α/ 1997) «Καταβολή αποζημίωσης σε δικαιούχους πληγέντες από πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες» ενημερώνουμε τους δικαιούχους ότι από      -Ιανουαρίου-2014  μπορούν να προσέρχονται στην Δ/νση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για ενημέρωση, παροχή βεβαίωσης και κατάθεση των απαραιτήτων δικαιολογητικών προκειμένου να δρομολογηθεί η αποζημίωσή τους.

Η επικοινωνία – προσέλευση μπορεί να γίνεται κάθε εργάσιμη μέρα από 09:00 έως 13:00 :
Α) στα γραφεία της Δ/νσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας,
     Μανωλοπούλου 47, 5ος όροφος (Διοικητήριο)
Β) στα τηλέφωνα 2621-360-508, 517 και 510
Γ) στο fax 26210-81244
Δ) στο e-mail [email protected]

Για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και που συνοπτικά είναι:
-    Βεβαίωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στην οποία αναγράφεται η  ζημία .
-    Βεβαίωση της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ).
-    Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου περί μη πτώχευσης.
-    Βεβαίωση ασφαλιστικής εταιρίας ή Υπεύθυνη Δήλωση περί μη ύπαρξης ασφαλιστικού συμβολαίου με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής
-     Αθεώρητο τιμολόγιο επιχορήγησης .

Βεβαίως η κ. Καρακίτσου, ξεκαθάρισε ότι από το ΤΑΠ δεν απαιτείται βεβαίωση, καθώς η υπηρεσία δεν λειτουργεί και αυτή αφορά μόνο την περίπτωση ζημιάς σε κτίσματα που έτσι κι αλλιώς δεν επιχορηγούνται. Κάλεσε τους επιχειρηματίες να προσέλθουν στην Υπηρεσία για να ενημερωθούν να προμηθευτούν τις αιτήσεις, και για υποβάλουν τα δικαιολογητικά και επισήμανε:

«Οι Υπηρεσίες της ΠΕ Ηλείας θα κάνουν το καλύτερο και ταχύτερο δυνατόν ώστε να τελειώνει γρήγορα αυτή η διαδικασία της συλλογής των δικαιολογητικών και με γρήγορο τρόπο να αποσταλούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης / Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ώστε να υποβληθούν το γρηγορότερο δυνατόν τα χρήματα των αποζημιώσεων στους πληγέντες.»

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ