Ηλεία: Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές του Φεβρουαρίου του 2012!

Τρεις – αποτυχημένες – απόπειρες για την περίφημη ΚΥΑ!

Η ισχυρή βροχόπτωση της περασμένης Πέμπτης και οι πλημμύρες που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του νομού μας αλλά κυρίως στον Πύργο, έφεραν όπως ήταν επόμενο στο νου όλων, σκηνές από το παρελθόν. Από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» της  4ης και 5ης Φεβρουαρίου 2012.

Ευτυχώς οι συνέπειες στην παρούσα φάση δεν ήταν οι ίδιες. Οι ζημιές πολύ μικρότερης έκτασης. Παρά ταύτα στάθηκαν η αφορμή να μετρήσουμε  τα επίπεδα ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων : Δήμων, Υπηρεσιών, φορέων, πολιτών. Για το κεντρικό κράτος, δεν μίλησε κανείς!

Ίσως επειδή η εμπειρία είναι πολύ πρόσφατη και ταυτόχρονα οδυνηρή: Το χειμώνα του 2012,  ενάμισι μήνα μετά τις καταστροφές, είχε εκδοθεί η κοινή Υπουργική Απόφαση, για την κήρυξη περιοχών του Νομού Ηλείας ως θεομηνιόπληκτων, με την υπογραφή του τότε  Υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη.

Δρομολογήθηκαν  οι διαδικασίες εκτιμήσεων και αποζημιώσεων των πληγέντων   που αφορούσαν  ζημιές σε κτίρια, επιχειρήσεις, οικοσκευές, αλλά και σε υποδομές. Περιφερειακή Ενότητα, ο Δήμος του Πύργου, το Επιμελητήριο, κινήθηκαν για να επιταχύνουν τη διαδικασία αυτών των αποζημιώσεων. Οι υπηρεσίες μάλιστα της Π. Ε Ηλείας είχαν απογράψει με ταχύτατους ρυθμούς τις ζημιές : Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, από τις 24 Απριλίου του 2012,  με έγγραφο του προς την  Γενική Δ/νση Οικονομικής Πολιτικής - Δ/νση Πιστωτικών & Δημοσιονομικών Υποθέσεων ζητά την Επιχορήγηση 74 επιχειρήσεων, κυρίως του Δήμου Πύργου, για την αντιμετώπιση των ζημιών ύψους 1.856.546€ που υπέστησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις ισχυρές καταιγίδες στις 4 & 5-02-2012 . Αφορούσαν  σε μηχανήματα, εξοπλισμό, εμπορεύματα, εργαλεία, αυτοκίνητα και μηχανήματα έργων και είχε  υποβάλλει τα πρακτικά καταγραφής ανά επιχείρηση, με ανάλυση ανά κατηγορία ζημιάς, καθώς και συγκεντρωτική κατάσταση των επιχειρήσεων, υπογεγραμμένη από την αρμόδια επιτροπή εκτίμησης.

Στο ίδιο έγγραφο, προς τον Υπουργό Οικονομικών, υπενθύμιζε το αίτημα που έχει υποβληθεί από τις αρχές Μαρτίου για την χρηματοδότηση αποκατάστασης υποδομών  της Π.Ε. Ηλείας, Δήμων και Οργανισμών.

Έκτοτε: Στον τομέα των υποδομών, το μόνο έργο που τελικά ολοκληρώθηκε μέσω υπ. Υγείας, ήταν η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Γ. Ν Πύργου, το οποίο είχε σταματήσει να λειτουργεί για μήνες, εξ αιτίας του πλημμυρισμού του και των σοβαρότατων ζημιών που σημειώθηκαν στον ηλεκτομηχανολογικό του εξοπλισμό. Οι δήμοι βρέθηκαν στην τραγική θέση να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα αντιπλημμυρικά που είχαν εκτελέσει.

Κατά τα λοιπά: Τα ποσά που διατέθηκαν αφορούσαν την Πρόνοια του Δήμου Πύργου, για  την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων ( οικοσκευές κλπ) και δεν ξεπέρασαν τις 200χιλ ευρώ.
Στον ΤΑΠ Πύργου υπεβλήθησαν μόλις δέκα αιτήσεις για επισκευές σπιτιών και φυσικά δεν έχει γίνει τίποτα ως τώρα. Τι έλεγχος  θα μπορούσε εξάλλου να γίνει, για ζημιές που προκλήθηκαν από τα νερά της βροχής, σε σπίτια  δυο χρόνια μετά ; Ήταν και «απαγορευτικές» οι προϋποθέσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες τους όφειλαν να μην «βάλουν χέρι», ως τον έλεγχο. Ποιος νοικοκύρης θα έμενε μες την μούχλα και την υγρασία μήπως και πάρει κάποτε κάποιο ποσό για τις επισκευές;

Εκεί όμως που τα πράγματα ήταν και παραμένουν όχι απλά απογοητευτικά, αλλά συνιστούν την απόλυτη « κοροϊδία», όπως δεν φοβάται να δηλώσει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας κ. Νικολούτσος, ήταν οι αποζημιώσεις που αφορούσαν τους επαγγελματίες που επλήγησαν οι επιχειρήσεις τους από τις πλημμύρες. Την  Κοινή Υπουργική Απόφαση μας έχουν προτρέψει να πανηγυρίσουμε «ως εκδοθείσα» τρις ( !),  αλλά χρήματα δεν έχουν ακόμα δει οι επαγγελματίες που τα δικαιούνται.

Τη μια η απόφαση υπεγράφη αλλά στο μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση. Απαιτήθηκε νέα κοινή υπουργική που ολοκληρώθηκε αλλά είχε κάποια «τυπικά προβλήματα» ( δεν έφερε όλες τις υπογραφές;)  και δεν προχώρησε. Σήμερα απαιτείται νέα υπογραφή από τον υπ. Οικονομικών, από τους τρείς συναρμόδιους υπουργούς, νέα δημοσίευση σε ΦΕΚ για να καταστεί εκτελεστή.
Σε αυτό το στάδιο, όπου η  ΚΥΑ «βαίνει προς έκδοση» όπως είχε απαντήσει ο κ. Στουρνάρας σε σχετικά ερωτήματα Ηλείων βουλευτών της Ν. Δ ( είχαν προχωρήσει και σε σχετικές δημοσιεύσεις οι κ.κ Κοντογιάννης και Αυγερινοπούλου), βρισκόμαστε από τον Απρίλιο του 2013!  

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, από το ΕΒΕ που παρακολουθεί το θέμα στενά και πιέζει για την διευθέτηση του, (είναι και θέμα αξιοπιστίας του κράτους πια) δεν φαίνεται και ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβασή του.  Το πιθανότερο είναι να προλάβουν την έκδοσή της απόφασης,  οι επόμενες εκλογές !

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ