Γεωργοπούλου - Σαλτάρη: Τράπεζα θεμάτων και Πανελλαδικές εξετάσεις της Α’ Λυκείου για το έτος 2014

Ερώτηση προς τον Παιδείας & Θρησκευμάτων έγινε από έξι (6) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η βουλευτής του νομού Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, με αφορμή την αναστάτωση που έχει επιφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα η στάση του Υπουργείου Παιδείας όσο αφορά την καθιέρωση και εφαρμογή Τράπεζας Θεμάτων για την εξέταση των περίπου 75.000 μαθητών της Α΄ τάξης του Λυκείου.

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεδίκογλου δήλωσε πως πιθανώς να αναβληθεί για φέτος η εξέταση των περίπου 75.000 μαθητών της Α΄ τάξης του Λυκείου με θέματα από την τράπεζα θεμάτων, όπως προβλέπει ο νόμος  4186-2013 (Α 193) για τις αλλαγές στα λύκεια, που τέθηκε σε εφαρμογή με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο και ότι η διαδικασία αυτή ενδέχεται να εφαρμοσθεί μόνο πιλοτικά σε κάποια πειραματικά σχολεία.

Λίγο αργότερα οι δηλώσεις του ανασκευάζονται και πληροφορούμαστε ότι « ο νόμος θα εφαρμοστεί ως έχει κανονικά.... Το μόνο ζήτημα που τίθεται, είναι να εξετάσουμε αν προλαβαίνουμε να το εφαρμόσουμε.»

Στοιχειώδεις αρχές της Παιδαγωγικής και της Διδακτικής, σε σχέση και με την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, είναι η έγκαιρη πληροφόρησή τους για τις διαδικασίες αξιολόγησής τους. Εξ άλλου, η αναστάτωση που προκαλείται σε σχέση με την αναβολή ή όχι της χρήσης τράπεζας θεμάτων, στέκεται εμπόδιο στο έργο των εκπαιδευτικών, όσον αφορά τον προγραμματισμό της διδασκαλίας, στη βάση της παιδαγωγικής ευθύνης.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιταχθεί ριζικά στο συγκεκριμένο Νόμο καταγγέλλοντας ότι μετατρέπει το Λύκειο σε ένα εξεταστικό Γολγοθά. Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι  συστηματικά αγνοεί τη βασική επιστημονική αρχή ότι οι αλλαγές -ακόμα και οι μικρότερες- στο εκπαιδευτικό σύστημα απαιτούν ενδελεχή μελέτη, διάλογο, πειραματική εφαρμογή. Η εφαρμογή του νόμου έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε ολόκληρο τον εκπαιδευτικό κόσμο και κυρίως στους μαθητές.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιο πλαίσιο θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου για το έτος 2014. Τί ακριβώς θα γίνει με την Τράπεζα Θεμάτων, εάν έχει συγκροτηθεί η επιτροπή για τη δημιουργία Τράπεζας Θεμάτων και εάν θα συνυπολογίζεται ο βαθμός της Α΄ Λυκείου στο βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως προβλέπεται στο ν.  4186-2013 (Α 193).

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ