Κοντογιάννης: Η διαδικασία του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις από την ανεμοθύελλα τον Απρίλιο 2013

Για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από την ανεμοθύελλα της 5ης Απριλίου 2013, ενημέρωσε ο πρόεδρος
του ΕΛΓΑ κ. Β. Έξαρχος τον Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κοντογιάννη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κοντογιάννης είχε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Τσαυτάρη, με την οποία ζητούσε να  ενεργοποιηθούν άμεσα όλες τις αναγκαίες διαδικασίες ώστε να καταγραφούν οι ζημιές από τους θυελλώδεις ανέμους που έπληξαν την Ηλεία και να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων, οι οποίοι για να έχουν παραγωγή πρέπει άμεσα να ξαναστήσουν τα θερμοκήπια που υπέστησαν ζημιές.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχου:

«Η ισχυρή ανεμοθύελλα που σημειώθηκε στις 5 Απριλίου 2013 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας προκάλεσε ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο και συγκεκριμένα σε 13 θερμοκήπια και 2 στάβλους. Για τις ζημιές αυτές διενεργήθηκαν επισημάνσεις, έγινε αναγγελία ζημιάς και υποβλήθηκαν αρχικές δηλώσεις. Σημειώνεται ότι μετά τη διενέργεια των επισημάνσεων που πραγματοποίησε κλιμάκιο γεωτεχνικών από το αρμόδιο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Πάτρας, εξακολούθησαν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόκειται να ολοκληρωθούν άμεσα.

Οι ζημιές που σημειώθηκαν στο πάγιο κεφάλαιο λόγω της ανεμοθύελλας που επικράτησε στις 05.04.2013 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, μπορούν να ενταχθούν στο ετήσιο πρόγραμμα των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων έτους 2013 για την αντιστάθμιση των ζημιών στη γεωργία, εφόσον πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, σε εφαρμογή των αναγραφόμενων στα άρθρα 3,4,5,6 και 7 του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Ειδικότερα, για το πάγιο κεφάλαιο θα πρέπει το επίπεδο των ζημιών να φτάνει ένα κατώτατο όριο, το οποίο καθορίζεται στο 30 % του συνόλου των ομοειδών ειδών του παραγωγού. Επί πλέον, θα πρέπει τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών (σε σχέση με μια ιστορική περίοδο αναφοράς). Επιπρόσθετα, οι παραγωγοί για να τύχουν κρατικής οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι ή να υποβάλλουν Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής έτους 2013 και να καταβάλουν την αντίστοιχη ασφαλιστική εισφορά.

Επί πλέον, όσον αφορά τις ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο, σε εφαρμογή του άρθρου 9 παρ. 3 του προαναφερόμενου Κανονισμού, σας γνωρίζουμε ότι οι πληγέντες παραγωγοί θα πρέπει να έχουν υποβάλει άμεσα την αίτησή τους, ώστε το αρμόδιο Υποκ/μα ΕΛΓΑ Πάτρας να προβεί στην εκτιμητική διαδικασία έγκαιρα πριν χαθούν τα στοιχεία της εκτίμησης».

Πηγή

Δελτίο Τύπου
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ