Πύργος: Από τα ανταποδοτικά τέλη η απομάκρυνση των 4.000 τόνων σκουπιδιών

Η δαπάνη θα βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του Δήμου - Τι προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2855

Με δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του δήμου Πύργου που θα καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη, και όχι από κάποια… έκτακτη χρηματοδότηση- όσο και αν αναζητάτε από τη δημοτική αρχή-  θα γίνει η μεταφορά και διάθεση των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας, όπως αναφέρει ξεκάθαρα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 23 Οκτώβρη (Αρ. Φύλλου 2855, Αριθμ. οικ. 49598/3924). Η έκτακτη χρηματοδότηση των 150.000 ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί, ουσιαστικά θα «ανοίξει» τις πύλες του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας, μιας και τόση είναι η οφειλή προς τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1η Γ.Ε.Ν. Αιτωλοακαρνανίας, από την προηγούμενη δημοτική αρχή… Για τους 4.000 συνολικά τόνους που θα μεταφερθούν μέχρι και το τέλος Φλεβάρη του 2015 (για όσο διάστημα δηλαδή ισχύει η εν λόγω Υπουργική Απόφαση) στη Ναύπακτο, άγνωστο παραμένει για την ώρα που θα βρεθεί το κονδύλι για να πληρωθούν, έστω και αν έχει επιτευχθεί με την ΚΥΑ μικρότερη τιμή ανά τόνο… Ενδεικτικό είναι το εδάφιο 24 της ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αλλά και το γενικότερο σκεπτικό της απόφασης. «Το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του εξυπηρετούμενου Δήμου, η οποία θα καλυφθεί από τα ανταποδοτικά τέλη, το ύψος της οποίας δεν μπορεί εκ των προτέρων να υπολογισθεί, αποφασίζουμε: Την τελική διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Πύργου της Π.Ε. Ηλείας σε νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση διάθεσης (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, Χ.Υ.Τ.Α.), κατά παρέκκλιση του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Δυτικής Ελλάδας. Η προσωρινή αυτή διαχείριση επιβάλλεται προκειμένου να καταστεί εφικτή η παύση λειτουργίας, να αποτραπεί η δημιουργία νέων ή η εκ νέου ενεργοποίηση και να υλοποιηθεί η αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) που εξυπηρετούσαν τον εν λόγω Δήμο, λόγω της μη εισέτι υλοποίησης των αντίστοιχων υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που προβλέπονται από τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και έχει ως ακολούθως:

1. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης, τα ημερησίως παραγόμενα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) του Δήμου Πύργου Π.Ε. Ηλείας, καθώς και τα αστικά απόβλητα που είναι σωρευμένα στους οικισμούς του Δήμου, θα διατίθενται στο Χ.Υ.Τ.Α. 1ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στη θέση «Βλαχομάνδρα» Ναυπάκτου.
2. Το τέλος χρήσης, ανά τόνο, του Χ.Υ.Τ.Α. καθορίζεται ίσο με το αντίστοιχο που έχει οριστεί για τα μέλη του Φορέα Λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. και δεν σχετίζεται με το ειδικό τέλος ταφής του άρθρου 43 του Ν. 4042/2012.
3. Στον εν λόγω Χ.Υ.Τ.Α. αποδεκτά θα γίνονται μόνο τα απόβλητα που κατατάσσονται στο Κεφάλαιο 20 του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Αποβλήτων (ΕΚΑ) και ειδικότερα τα απόβλητα που μνημονεύονται στην οικεία απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο.) και στην
άδεια λειτουργίας αυτού».

Να επιτευχθούν τάχιστα οι στόχοι ανακύκλωσης

Παράλληλα, αναφέρονται αναλυτικά οι ενέργειες που οφείλει ο δήμος Πύργου να πράξει:

α. Να μεταφέρει τα αστικά στερεά απόβλητά του στην υποδεικνυόμενη στην παρούσα νόμιμα λειτουργούσα εγκατάσταση (Χ.Υ.Τ.Α.) και να καταβάλει το τέλος χρήσης.

β. Να εφαρμόσει άμεσα και πλήρως πρόγραμμα χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασιών στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης συνεργασίας με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), με σκοπό να επιτευχθούν τάχιστα οι στόχοι του προγράμματος ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας.

γ. Συνδυαστικά με την ανακύκλωση, να μεριμνήσει για τρόπους προσωρινής διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, με κατάλληλη αδειοδότηση και όρους περιβαλλοντικής προστασίας και με δοκιμασμένη μεθοδολογία που να οδηγεί σε σημαντική μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς τελική διάθεση.

δ. Να μεριμνήσει για τη διευθέτηση της περιοχής της εγκατάστασης δεματοποίησης στη θέση «Ποτόκι», σύμφωνα με τις διαδικασίες του άρθρου 9 της κοινής υπουργικής απόφασης 50910/2003 (σχετ. 11).

ε. Να μεριμνήσει για την ταχεία υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του Χ.Α.Δ.Α. στη θέση «Λίμνες».

Ακόμα επισημαίνεται ότι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ηλείας οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Κοροίβου, ώστε να μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα υλικά στο ΚΔΑΥ Πάτρας. Εναλλακτικά, να αναλάβει την λειτουργία του ΣΜΑ ο Δήμος Πύργου, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΦοΔΣΑ, με σκοπό την εξυπηρέτηση και των λοιπών όμορων δήμων. Και καταλήγει ότι «Η παρούσα απόφαση ισχύει από την ημέρα δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφαρμόζεται για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες και για ποσότητα τεσσάρων χιλιάδων τόνων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Πύργου».

Τρείς οι εκκρεμότητες της δημοτικής αρχής Πύργου - Τέλη της άλλης εβδομάδας «φεύγουν» τα σκουπίδια

Τέλος της… άλλης εβδομάδας, αναμένεται να ξεκινήσουν το «ταξίδι τους» προς το ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου τα σκουπίδια του Δήμου Πύργου, καθώς μέχρι τότε υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί, μετά και την προχθεσινή δημοσίευση της ΚΥΑ, οι απαιτούμενες διαδικασίες. Ήδη δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο  η προκήρυξη για τη μεταφορά των απορριμμάτων, μέσω της οποίας καλούνται όσοι διαθέτουν νόμιμα μέσα και άδειες μεταφοράς αστικών αποβλήτων να προσέλθουν την Τετάρτη 29 Οκτώβρη από τις 12 έως τη 1 το μεσημέρι στο γραφείο του Δημάρχου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, προκειμένου να καταθέσουν οικονομική προσφορά για τη μεταφορά 4.000 τόνων σκουπιδιών, με δυνατότητα όμως μεταφοράς για το πρώτο 10ημερο τουλάχιστον 100-150 τόνων ημερησίως. Ταυτόχρονα όμως, η δημοτική αρχή Πύργου θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο στην υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πύργου και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1η Γ.Ε.Ν. Αιτωλοακαρνανίας του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου που εκκρεμεί καθώς επίσης να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να εγκρίνει την σύμβαση και την μεταφορά. Δεδομένου ότι μεσολαβεί η αργία της 28ης Οκτωβρίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η απομάκρυνση των σκουπιδιών από το χώρο της πρώην ΑΓΡΟΤΕΚ και γενικότερα από τις γειτονιές της πόλης και των χωριών, θα ξεκινήσει στα τέλη της άλλης εβδομάδας.
Κ. Κολοβέρου
[email protected]

 

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Beauvoir

Studio Μαθηματικών