Αυτοδιοίκηση

Μνημείο Ηρώων Πύργου: Μια μικρή όαση στην πόλη στα πρότυπα μεσογειακής φύτευσης

Μνημείο Ηρώων Πύργου: Μια μικρή όαση στην πόλη στα πρότυπα μεσογειακής φύτευσης Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ/ILIALIVE.GR
Με ποιο σχέδιο φυτεύτηκε ο χώρος - Στόχος η οικονομία σε υδάτινους πόρους και η ενίσχυση του μικροκλίματος

Στη νέα τάση αρχιτεκτονικής εξωτερικών χώρων, στη μεσογειακή φύτευση, στηρίχθηκε η όλη ιδέα και βάσει αυτής υλοποιήθηκε η φύτευση στο νέο χώρο του Μνημείου Ηρώων.

Οι φυτοκοινότητες που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβάνουν αειθαλείς θάμνους και αρωματικά φυτά, διαφορετικού χρωματισμού και ύψους, που «δένουν» ομοιόμορφα στο σύνολό τους και απαιτούν ελάχιστη κατανάλωση νερού συγκριτικά με άλλες φυτεύσεις, όπως το γκαζόν. 

Η νέα τάση λοιπόν, δημιουργεί ένα αειφόρο περιβάλλον μεσογειακής φύτευσης, ενισχύοντας το μικροκλίμα καθώς και την οικονομία των υδάτινων πόρων.

«Ιθύνων νους» ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρασίνου Νίκος Ντοχάς, ο οποίος αναλύει στο ilialive.gr την όλη ιδέα και την διαδικασία υλοποίησης αυτής. «Η ολοκλήρωση του χώρου ήταν ένα ομαδικό εγχείρημα από πολλές υπηρεσίες του Δήμου (Τεχνικές, Πράσινο, Καθαριότητα…). Συνεργάστηκαν οι Αντιδήμαρχοι και όλοι οι υπάλληλοι για να ολοκληρωθεί το έργο στο χρονοδιάγραμμα. Αυτό ήταν ένα στοίχημα και το πετύχαμε».

mnimeio ntoxas 3

Τι είναι όμως η μεσογειακή φύτευση; «Είναι μια τάση του μέλλοντος. Δηλαδή, αποφεύγονται πλέον οι μεγάλες επιφάνειες με γκαζόν λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρο. Το γκαζόν έχει μεγάλη ανάγκη σε νερό, και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι υπάρχει έλλειψη υδάτινων πόρων», εξηγεί ο κ. Ντοχάς και αναλύει τη νέα τάση που είναι πλέον πολύ διαδεδομένη σε χώρους πρασίνου. «Στην αρχιτεκτονική μεσογειακής φύτευσης, χρησιμοποιούνται φυτά τα οποία υπάρχουν στη Μεσόγειο. Έχουν ως βάση το χρωματισμό και η διάταξή τους ορίζεται βάσει αυτού και του ύψους των φυτών. Αυτά τα φυτά έχουν πολύ μικρή ανάγκη σε νερό. Απαιτούν το 1/10 σε απ’ ότι το γκαζόν. Οπότε, υπάρχει μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση νερού σε μια προσπάθεια να καταστεί ένα σημείο όσο πιο πράσινο γίνεται. Κανένα φυτό δεν έχει το ίδιο χρώμα με το άλλο και «δένουν» όλα μαζί ομοιόμορφα».

Η ποικιλία φυτών που έχει φυτευτεί στο χώρο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, σχίνους, δεντρολίβανο, λεβαντίνες , λεβάντες. κ.α. τα οποία ανήκουν και στην χλωρίδα της Πελοποννήσου. «Αυτά τα φυτά, όλα μαζί σαν ομάδα ταιριάζουν, και το καθένα ξεχωριστά έχει τον δικό του χρωματισμό.

Όταν αναπτυχθούν πλήρως, θα επιτευχθεί φυτοκάλυψη της περιοχής και σε κάθε σημείο θα «ξεπηδάει» το φυτό με το δικό του χρώμα» καταλήγει ο κ. Ντοχάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μέλλον θα φυτευτούν και δέντρα σε τέτοιο σημείο και ύψος ώστε να μην καλύπτεται η θέα προς το Μνημείο.

mnimeio ntoxas 1

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις