Παρράς Euronics
Παρράς Euronics
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Silk Oil Παρασκευόπουλος
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis
Αυτοδιοίκηση

Στην «Attica Green Expo 2026» ο Δήμαρχος Ήλιδας

Στην «Attica Green Expo 2026» ο Δήμαρχος Ήλιδας Φωτογραφία: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσίασε ως «καλή πρακτική» ένα πρωτοπόρο έργο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Θάνος Καράμπελας - Ελαιοκομικό Μητρώο
Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Noesis

Στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής και αυτοδιοικητικής επικαιρότητας βρέθηκε ένα ξεχωριστό έργο του Δήμου Ήλιδας, μέσω της παρουσίας του Δημάρχου κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου στην φετινή «Attica Green Expo 2026», στην Αθήνα.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος συμμετείχε ως ομιλητής στην εξειδικευμένη ενότητα του Πράσινου Ταμείου που πραγματοποιήθηκε εντός της μεγάλης Έκθεσης, με θέμα: «Καλές πρακτικές δήμων για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο».

Στο πάνελ συμμετείχαν -επίσης- δύο δήμαρχοι, τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες ως εξειδικευμένοι συνεργάτες δήμων και φορέων, αλλά  και ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης.

Ο Δήμαρχος Ήλιδας παρουσίασε μια εξαιρετικά επιτυχημένη, «πολύ καλή πρακτική» που υλοποιεί ο Δήμος μέσω του πρωτοποριακού ευρωπαϊκού έργου «Life IP Adapting GR», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

Πρόκειται για μια πιλοτική δράση ύψους 166.000 ευρώ στις κοινότητες Γεράκι και Περιστέρι, η οποία περιλαμβάνει μελέτη αηφόρου διαχείρισης και αντιπυρικού σχεδιασμού, με μελλοντικά κλιματικά μοντέλα σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, ψηφιακού πυροφυλακίου.

Όπως τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Χριστοδουλόπουλος: «Για τον Δήμο Ήλιδας, η προσαρμογή στην κλιματική κρίση δεν είναι θεωρητική, αλλά βαθιά βιωματική, καθώς η περιοχή μας έχει πληγεί από φονικές πυρκαγιές. Οφείλαμε να δράσουμε προληπτικά και επιστημονικά.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναλύσαμε κλιματικές προβολές για τα έτη 2040 έως 2100. Τα αποτελέσματα άλλαξαν ριζικά τον σχεδιασμό μας σε υποδομές, όπως οι δεξαμενές νερού. Παράλληλα, το παλιό πυροφυλάκιο αναβαθμίστηκε με τεχνολογία αιχμής: μετεωρολογικό σταθμό, αισθητήρα υγρασίας και κάμερα 360° online, δημιουργώντας ένα ψηφιακό πλέγμα προστασίας για όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Η μελέτη αυτή προτείνει έργα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η επένδυση στην πρόληψη δεν είναι δαπάνη, είναι η πιο αποδοτική θωράκιση της τοπικής μας οικονομίας και της ανθρώπινης ζωής».

Όπως τονίστηκε, μετά την υλοποίησή του, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί «οδηγό» για κάθε Δήμο της χώρας, αποδεικνύοντας πώς η επιστημονική θεωρία μετατρέπεται σε εφαρμοσμένη πολιτική προστασίας στο πεδίο. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Ήλιδας προσκάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους στην ειδική εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του συνολικού έργου, που θα γίνει στις 23 Ιουνίου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αμαλιάδας.

dt ilida prasino tameio 1dt ilida prasino tameio 3dt ilida prasino tameio 4

dt ilida prasino tameio 2dt ilida prasino tameio 5

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Το Μαγειρείο της Σόνιας
Το Μαγειρείο της Σόνιας